Administrators Grendziu Posted November 11, 2015 Administrators Share Posted November 11, 2015 Jest to kolejna ryba za którą czasami biegam. Zaraziłem się nią już ponad 20 lat temu, gdy na jeziorze w Margoninie, były górki gdzie goniły one tylko i wyłącznie na butelkowe twistery. Na różnych akwenach w Polsce mają swoje różne przyzwyczajenie. Pływając kajakiem po zalewie kamieńskim najlepszym sposobem na branie raz za razem był boczny trok i paprochy, nad moim Czarnym najlepiej atakowały na poppery, pod warunkiem, że całe stado szło na łowy. Kopyta, woblery, jaskółki, błystki, obrotówki, cykady.... Jakie jest Wasz sposób na dorodnego pasiaka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Jeśli okoń, to tylko spod lodu. Wtedy jest idealną rybą. Wiosną, latem, czy jesienią można połowic większe drapieżniki, lub posiedzieć z białorybem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 11, 2015 Author Administrators Share Posted November 11, 2015 A latem pływając łódeczką? Nie mam nic przeciwko, aby przytulić 45cm + w gorączkę na słońcu na popper-a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Latem praktycznie nie spinninguje. Wtedy leci spławik i grunt. Mam swój kalendarz i czas na okonie przypada zimą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 12, 2015 Author Administrators Share Posted November 12, 2015 Dnia 11.11.2015, 14:17:52, Dominik napisał: Latem praktycznie nie spinninguje. Wtedy leci splawik i grunt. Mam swój kalendarz i czas na okonie przypada zimą Lato to odpowiedni czas na okonie, szczególnie w te długie upalne dni, gdy ryby nie bierze, ja cały czas biję do okoni plus 30 cm jakby co :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 @Grendziu idę po popcon, a Ty pisz tu jak to trzaskałeś okonie na poppery, bo ja na to w życiu nic nie złowiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 13, 2020 Author Administrators Share Posted March 13, 2020 28 minut temu, Hotpoint napisał: @Grendziu idę po popcon, a Ty pisz tu jak to trzaskałeś okonie na poppery, bo ja na to w życiu nic nie złowiłem Faktycznie nauczyłem się tego jedząc popcorn i trzymając kij feederowy w ręce w sumie. Kombinowałem, kombinowałem z dwa może trzy sezony na poppery bez powodzenia na różnych wodach. No i siedząc kilka jak nie kilkanaście razy pod rząd na Czarnym, odławiając tony białorybiu zdarzało się, że przez chwilę czy dwie w ciepłym okresie, bardzo duże okonie odprowadzały małe rybki, była to sieczka, demolka, gotowało się jak we wrzątku. Takie ataki trwały góra minunta może dwie. Po którymś tam razie miałem po prostu przy feederze odłożony w pobliżu ręki spinn z popperem, gdy okonie goniły w zasięgu ręki, odkładałem szybko feeder i praktycznie co rzut to 100% skuteczności. A że okonie na Czarnym mamy pod 50cm to i takie 40taki pewnie też się trafiały, jednak był to czas, gdy ryb jeszcze nie mierzyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 No.... dajesz , dajesz.... i co było dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 13, 2020 Author Administrators Share Posted March 13, 2020 2 minuty temu, Hotpoint napisał: No.... dajesz , dajesz.... i co było dalej Będę go zjadł - oczywiście popcorn, a pasiaki lądowały w wodzie. Raz zabrał kolega 2 sztuki, gdy towarzyszył mi przy połowach. Ale to jeszcze w Polsce o No Kill mało kto słyszał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Popper dobra przynęta, a brania mega widowiskowe. Na DE miałem okazję tak połowić okoni. Moim zdaniem jest to również bardzo selektywna przynęta, nigdy nie było by małe uderzały w przynęty, średnia +25cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts