Administrators Grendziu Posted November 16, 2015 Administrators Share Posted November 16, 2015 Od naszego zestawu końcowego czy to w spławiku czy gruncie bardzo wiele zależy. Na samym końcu zestawu przeważnie używamy haczyka. Haczyki dostępne na rynku są: bezzadziorowe (coraz większa popularność na rynk), zadziorowe i z mikro zadziorem. Ponadto albo mają dziurkę albo są spłaszczone. Od wiązania haczyka bardzo wiele zależy, nieprawidłowo zawiązany hak, może zarówno odstraszać ryby, powodować szybkie plątanie się zestawu, skręcanie przyponu, czy też przy złym wiązaniu osłabienie żyłki i zerwanie podczas holu. Wiążemy zestaw końcowy z włosem i bez - jaki jest wg Was najlepsze wiązanie haczyków? Używacie przyrządów do wiązania haków czy też wiążecie je ręcznie ulubionym węzłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Stosowałem już wiele rodzajów węzłów ,aż doszedłem do najlepszych, moim zdaniem są niezawodne nawet na duże ryby . Na 1 zdjęciu pokazane jak wiążę haczyki z łopatką, owijam około 8 razy Na drugim zdjęciu pokazane jak robię węzły z włosem, stosuję ich zarówno do żyłki, jak i plecionki, nigdy nie było problemu . Na zdjęciu pokazane jest , że po dojechaniu do grotu, od razu powrót do oczka. Ja owijam w tym samym kierunku jeszcze 2 lub 3 razy i dopiero przekładam przez oczko. Z CZYSTYM SUMIENIEM MOGĘ POLECIĆ TE WĘZŁY 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 Stosuję węzły jak kolega wyżej! Proste i skuteczne!. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted November 16, 2015 Share Posted November 16, 2015 To w nich jest najlepsze, że szybko się wiąże no i są skuteczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 A czy stosujecie może wiązarki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Owszem, mam nawet dwie. Jedną tanią chińską,a drugą ze Stonfo. Stosuję je głównie do przetrzymywania haczyków, szczególnie tych najmniejszych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Warto dopłacać za tą Stonfo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Jakość wykonania jest nieporównywalnie lepsza od tych zwykłych. Ale czy warto? Myślę że warto. Choć wg. mnie połowa ceny jest za markę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted November 17, 2015 Share Posted November 17, 2015 Ja ze względu na "drobne" palce mam problemy żeby zawiązać mały haczyk nawet w wiązarce. W tej Stonfo daję radę,ale już w tych chińczykach nie. Żyłka spada z drutu lub się wyślizguje. Tych zastępczych używam jak pisałem wyżej do przytrzymywania średnich haków i wiązania przyponów z włosem,gumką lub innych do federa czy metody. Małe (18-24 )albo kupuję gotowe,albo oddaję bardziej zręcznym kolegom do wiązania. Jak ktoś używał Stonfo to w życiu nie przejdzie na tańszy zamiennik. Co innego jak ktoś trafił na tani i porządny egzemplarz to nie ma sensu przepłacać. Nie wiem jak inne systemy wiązania,ale ten jest ok. Ps. Dobrze,że dzisiaj w dobie Internetu mamy cały czas dostęp do wiedzy,bo ja bardzo rzadko z tego korzystam i muszę sobie przypominać jak z tego korzystać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 18, 2015 Author Administrators Share Posted November 18, 2015 Także stosuję Stonfo, bardzo fajnie się nim wiąże jak się ma czas w domu :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts