Administrators Grendziu Posted November 20, 2015 Administrators Share Posted November 20, 2015 Żywe robaki przeważnie narażone są na dość szybkie reakcje jakie spotykamy nad wodą. Gdy jest zbyt ciepło i ostre słońce, musimy je odpowiednio chronić, aby nie pozdychały, a co za tym idzie nie zaczęły wydawać brzydkiego zapachu, który nawet ryby odstrasza. Gdy pada, uciekają. Żywe robaczki czy to mady, czy dżdżownice podane w mule czy miękkim dnie, mają tendencję do uciekania i chowania się. Gdy łowimy na haki bezzadziorowe i bez włosa, to mogą po prostu uciec. Jokersa natomiast najlepiej jest podawać z gliną i chować go w gazecie, jest strasznie delikatny, a zanęta spożywcza przeważnie może go "spalić". A jest on ulubionym przysmakiem, każdej niemal ryby. Martwe odpowiednio zakonserwowane robaczki, są także bardzo skuteczne, nie mniej niż żywe. Sam mimo wielu problemów z przygotowaniem, za podawaniem żywych robaków w każdej postaci. Jakie są Wasze doświadczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted November 20, 2015 Share Posted November 20, 2015 Szczerze mówiąc z mojego doświadczenia świeży robak, który ładnie skacze po haczyku lepiej działa. Najlepszy jest duży czerwony albo rosówka. Można uniknąć zakopywania się w mule odrobina powietrza Dendrobenie czy rosówce nie pozwoli sie zakopać i unosi delikatnie nad dnem . Czerwone jak przestają się ruszać zdejmuje kroje i ląduje w zanęcie, białe zazwyczaj są wyssane i już do niczego się nie nadają . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaZuYa Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Zgadzam się w 100% \suwi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Zaryzykuję, co mi tam. Naprawdę nie mam pojęcia ani nie sprawdzałem, czy żywe robaki są lepsze niż martwe. Po prostu wydaje mi się, że żywe robaki poprzez swoje poruszanie, mogą być atrakcyjniejsze i lepiej kusić rybki. Może się mylę, ale taką mam wizję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 12, 2016 Author Administrators Share Posted January 12, 2016 Kotwić łowię na nie non stop i zgadzam się z Tobą w 100%. Żywe jest bardziej naturalne, czasami ucieka rybie z pyska, co ją prowokuję do ponownego uderzenia. Wielokrotnie robiłem testy na martwych czy żywych robalach, kasterach - zawsze wygrywały żywe i nie przemawia do mnie fakt, że przy mulistym dnie schowają się dyskretnie i będą niewidoczne. Przy spławiku problem jest mniejszy, bo podwyższamy grunt aby przynęta na haku była nad dnem i problem rozwiązany. Andrzej łowił na Puplu na martwe - ja na żywe Ponadto żywe robale mogę "przyprawić" jak chcę nad wodą, bardzo dobrze się wycierają dipami które im dodaje, a jak chcę coś zmienić to przechodzą w inny zapach wycierając się. To samo jest z gnojaczkami - o wiele więcej brań jest gdy czerwony robal żyję, niż padnięty, zdechnięto... Ponadto zawsze w koszyku jak nie łowię "method feeder" mam żywe robale, szybciej rozbijają mi zanętę z koszyka - wszystko w wodzie wydaję się jakby bardziej naturalne. Zdarzały mi się dwa razy w życiu złowić karpia niemal z opadu - w momencie gdy koszyk doszedł do dnia od razu był odjazd na 8 metrach głębokości. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 2 minuty temu, Grendziu napisał: Ponadto zawsze w koszyku jak nie łowię "method feeder" mam żywe robale, szybciej rozbijają mi zanętę z koszyka - wszystko w wodzie wydaję się jakby bardziej naturalne. Wiesz, że to co napisałeś, to bardzo istotna informacja, gdy planuje się taktykę. Wbrew pozorom, takie żywe "świderki" mogą zupełnie ciekawie zadziałać w przypadku "celowo"[ zwartej zanęty. Zgodzę się także z łatwiejszym, a przynajmniej w wersji "na leniwca" farbowaniem białych robaczków (nieraz do pudełka wsypywałem im różne barwniki spożywcze, lub aromatyzowane podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 12, 2016 Author Administrators Share Posted January 12, 2016 6 minut temu, Kotwic napisał: Wiesz, że to co napisałeś, to bardzo istotna informacja, gdy planuje się taktykę. Wbrew pozorom, takie żywe "świderki" mogą zupełnie ciekawie zadziałać w przypadku "celowo"[ zwartej zanęty. Zgodzę się także z łatwiejszym, a przynajmniej w wersji "na leniwca" farbowaniem białych robaczków (nieraz do pudełka wsypywałem im różne barwniki spożywcze, lub aromatyzowane podłoże. Kotwic, od czasu jak dodaje robale do koszyczka z zanętą - wzrost moich brań na łowisku poprawił się o jakieś 300% - na zasiadkę np 12/24h zużywam nieraz do litra robali Wolę wydać z 20zł na jedną sesję na ruchliwe robactwo - niż wrzucać zanętę spożywczą do wody nieznanego mi pochodzenia. Spójrz na filmy naszego mistrza od wędkowania - Górka - ziemia, gliny, robale, ziemia, gliny, robale jakiś klej i co nieco zanęty... Miałem okazje obserwować na własne oczy w jaką ekstazę wchodziły liny gdy podano im jokersa - co one robiły z dnem - niby robaczków nie było widać, a jednak lin zasysał wszystko niczym najlepszy na świecie smakołyczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 2 minuty temu, Grendziu napisał: Kotwic, od czasu jak dodaje robale do koszyczka z zanętą - wzrost moich brań na łowisku poprawił się o jakieś 300% - na zasiadkę np 12/24h zużywam nieraz do litra robali Wolę wydać z 20zł na jedną sesję na ruchliwe robactwo - niż wrzucać zanętę spożywczą do wody nieznanego mi pochodzenia. Spójrz na filmy naszego mistrza od wędkowania - Górka - ziemia, gliny, robale, ziemia, gliny, robale jakiś klej i co nieco zanęty... Miałem okazje obserwować na własne oczy w jaką ekstazę wchodziły liny gdy podano im jokersa - co one robiły z dnem - niby robaczków nie było widać, a jednak lin zasysał wszystko niczym najlepszy na świecie smakołyczek. No i widzisz Panie, dobrze planujesz i masz wyniki. Co do Górka to lubię jego filmy, są takie normalne a jednocześnie wędkarskie. Żeby nie poczynić napięć, podejrzewam, że martwe robale też pewnie mają swoje dobre lub lepsze zastosowania, co zresztą widziałem jak Dominik i Andrzej przygotowywali. Ale tej wersji nie używam, więc poczekam, aż ci (lub inni) łowcy więcej napiszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 12, 2016 Author Administrators Share Posted January 12, 2016 6 minut temu, Kotwic napisał: No i widzisz Panie, dobrze planujesz i masz wyniki. Co do Górka to lubię jego filmy, są takie normalne a jednocześnie wędkarskie. Żeby nie poczynić napięć, podejrzewam, że martwe robale też pewnie mają swoje dobre lub lepsze zastosowania, co zresztą widziałem jak Dominik i Andrzej przygotowywali. Ale tej wersji nie używam, więc poczekam, aż ci (lub inni) łowcy więcej napiszą. To pytanie przede wszystkim do Luka - on promuję martwe robactwo - sam widziałem jak roluje żywe robaczki, aby martwe wrzucić jako przynętę. Wyniki jak to On, miał świetne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 12, 2016 Share Posted January 12, 2016 Miałby lepsze jakby używał żywych. Hahahaha A tak poważnie to martwe robaki mają też swoje zastosowanie. Szczególnie na rzekach jako dodatek do ciężkich zanęt dennych. Żywe robaki zbyt szybko rozbiły by kulę zanętowe. Mam to duże znaczenie na zawodach, bo nęcić takimi kulami można tylko raz przed samymi zawodami. Musi to wystarczyć na cały okres zawodów. Dodatkowo taka żywa pinka zagrzebuje się w mule co powoduje, że traci ona swoje zadanie. Dlatego nie bez znaczenia jest rodzaj łowiska, a nawet sama metoda wędkowania. Wielokrotnie mi się zdarzało że najlepsze brania miałem na przysłowiową skórkę z robaka. Rada: żeby robaki z hakiem nie zagrzebywały sie w mule, bo to się jednak zdarza, należy jednego robaka zakładać za przód, a drugiego za tył. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.