Jump to content

Kulki hand made

Ardiansson
 Share

Recommended Posts

Zima wiec zagadam.

Kręcicie coś?

Zbudowałem swego czasu pistolet pneunatyczny do wyciskania wałków z ciasta, bo lubię sobie czasem coś zbudować :grin-min:

Świetnie działa, trochę upraszcza robotę, ale zagniatanie ciasta to koszmar.

To była moja wersja kulek ryba/skorupiak, bazujące na jakimś sprawdzonym przepisie. Karpia na nie nie złowiłem,  bo w zbiorniku gdzie łowiłem ich zwyczajnie nie było, ale leszczom smakowały.

B|

FB_IMG_1579376732480.jpg

FB_IMG_1579376802953.jpg

FB_IMG_1579376792848.jpg

FB_IMG_1579376780341.jpg

FB_IMG_1579376762982.jpg

FB_IMG_1579376754189.jpg

FB_IMG_1579376743717.jpg

• Like 3
  • Thanks 1

Kiedyś robiłem ale bez użycia pistoletu ale z użyciem maszynki do mielenia mięsa z przystawką do nadziewania kiełbasy.

Mieszanie ciasta robił za mnie robot kuchenny. 

Skład kulek to już temat rzeka, pierwsze co bym zrobił to NIE kupował składników od firm wędkarskich. Mleko w proszku, soja i wiele, wiele innych składników kupisz w sklepach zaopatrzenia rolniczo-hodowlanego.

Ostatnie moje kulki to już tylko hakowe. Krótka seria po 200-300 gr. I ja nie gotuje kulek mam na to inny sposób.

Jeżeli chcesz mieć dziurkę w kulkach to zaraz po gotowaniu przebij je wykałaczką lub igłą. Znacznie upraszcza to wiercenie.

Edited by NPC

Ja się rozpędziłem o ok. 6 -7 kg w rękach wyrabiałem. Stąd przykre wspomnienia :39icon:

To raczej już bardziej profesjonalny robot by musiał mieszać tak gęste ciasto. 

15 minut temu, NPC napisał:

Skład kulek to już temat rzeka, pierwsze co bym zrobił to NIE kupował składników od firm wędkarskich.

Kupowałem głównie ( maki sojowe, kukurydziane, aromaty owocowe - nie użyte, itd. ) w sklepach zaopatrujących gastronomię. Choć mączkę krewetkową z jakiegoś karpiowego sklepu.

19 minut temu, NPC napisał:

I ja nie gotuje kulek mam na to inny sposób.

Jeśli nie gotujesz, to pewnie... gotujesz na parze. Będę zaskoczony jeśli robisz jeszcze coś innego. ;)

1 minutę temu, Hotpoint napisał:

Kupowałem głównie ( maki sojowe, kukurydziane, aromaty owocowe - nie użyte, itd. ) w sklepach zaopatrujących gastronomię. Choć mączkę krewetkową z jakiegoś karpiowego sklepu.

Słowo klucz: belachan. Nie otwierać przy kobietach jeżeli nie są z Azji. :D

1 minutę temu, Hotpoint napisał:

Jeśli nie gotujesz, to pewnie... gotujesz na parze. Będę zaskoczony jeśli robisz jeszcze coś innego. ;)

Bądź zaskoczony! Nie gotuje ani nie paruję.

Mam swój sprawdzony sposób ale to wiesz :) tajemnica zawodowa. Musisz postawić dobre szkło i niczego ze sklepu! No chyba, że Mahakamski spirytus to może być kupne szkło. Poniżej czystości medycznej nie uznaję. :P

Wchodzisz w 'grę'? :D

• Like 1

• Administrators
28 minut temu, ArekH napisał:

Adrian,przecież Ty to nasz ziom. Znamy ciebie. Zdjęcie, było zbędne. :P

FB_IMG_1579376732480.jpg.52641e09c375288f96d923efe2b51a09.jpg

W końcu się wydało, skąd uwielbienie tego Pana taką oto emotką??????????????????????????????????????????????

31 minut temu, Hotpoint napisał:

Te młody, bo się tam przejadę do Landsbergu zaraz :39icon:

Będzie Mi bardzo miło. Popijemy, pogadamy, damy se po ryju! Rozrywka wskazana. :icon_arrow1: