Okoń Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 Siema wszystkim. Jestem nowy itd. i chcę o coś zapytać. No więc (wiem nie zaczyna się zdania od no więc). Mieszkam na zachodniopomorskim (granica zachodniopomorskiego i wielkopolskiego) i chciałem wykopać staw. Tak mniej więcej 10mx10m i głębokość z 3/4m. I w tym rzecz czy jak ko napęnię wodą to czy on nie wyschnie w lecie. Teraz te całe ocieplenie klimatu i ogólnie ta cała historia. I po prostu nie chcę żeby w nim pozdychały ryby (bo oczywiście to zarybię). Proszę i z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 Witaj Okoń, myślę ze na Twoje pytanie nie odpowie nawet najlepszy wróżbita w kraju, a co dopiero my tutaj szare ludki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted February 5, 2020 Share Posted February 5, 2020 1 godzinę temu, Okoń napisał: Siema wszystkim. Jestem nowy itd. i chcę o coś zapytać. No więc (wiem nie zaczyna się zdania od no więc). Mieszkam na zachodniopomorskim (granica zachodniopomorskiego i wielkopolskiego) i chciałem wykopać staw. Tak mniej więcej 10mx10m i głębokość z 3/4m. I w tym rzecz czy jak ko napęnię wodą to czy on nie wyschnie w lecie. Teraz te całe ocieplenie klimatu i ogólnie ta cała historia. I po prostu nie chcę żeby w nim pozdychały ryby (bo oczywiście to zarybię). Proszę i z góry dziękuję za odpowiedź. A co jest :podstawą" stawu? Najwięcej wody będzie uciekać dołem nie górą. A tego czy będzie przyducha to nikt nie powie bo na to składają się takie czynniki jak: roślinność podwodna, jakie ryby, ich ilość i wiek oraz czy będzie jakieś dodatkowe natlenienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okoń Posted February 6, 2020 Author Share Posted February 6, 2020 Ok dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 6, 2020 Administrators Share Posted February 6, 2020 Najlepiej gdyby staw zasilał jakiś ciek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted February 6, 2020 Share Posted February 6, 2020 1 minutę temu, Grendziu napisał: Najlepiej gdyby staw zasilał jakiś ciek. Raczej rzadki przypadek, trudny. Staw przede wszystkim powinien spełniać dwa warunki. Pierwszy, najważniejszy, to taki, by podłoże było nieprzepuszczalne. Krótko mówiąc, ma być solidna glina. Drugi, by w miarę możliwości tworzył jak największą zlewnię wód opadowych. Jeśli te warunki nie będą spełnione, to woda po prostu odpłynie w przypadku pierwszym lub wyparuje w przypadku drugim. W zeszłym roku mieliśmy taką suszę, że wg szacunków Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, by uzupełnić ubytek wody powinno padać bez przerwy przez 60 dni! Więc należy brać pod uwagę, że wody może ubywać na skutek parowania. To naturalne. Należy więc mieć plan jak by tę wodę uzupełniać. Jeśli jest jakiś ciek, który mógłby zasilać staw, to pamiętajmy, że jeśli zabierzemy dla siebie wodę z tego cieku, to możemy doprowadzić do osuszenia np. jakiejś rzeczki, która przez ten ciek jest zasilana ileś kilometrów dalej. Mocno nieekolgiczne rozwiązanie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okoń Posted February 6, 2020 Author Share Posted February 6, 2020 Staw miałby wybetonowane dno i boki wyłożone jakimś torfem czy piaskiem albo czymś w tym rodzaju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted February 6, 2020 Share Posted February 6, 2020 51 minut temu, Okoń napisał: Staw miałby wybetonowane dno i boki wyłożone jakimś torfem czy piaskiem albo czymś w tym rodzaju. Ale po co betonować dno stawu? Jaki jest sens robienia betonowej wanny? Chyba, że robimy jakiś specjalny zbiornik na wodę, a nie rekreacyjne oczko wodne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okoń Posted February 6, 2020 Author Share Posted February 6, 2020 Staw miałby wybetonowane dno i boki wyłożone jakimś torfem czy piaskiem albo czymś w tym rodzaju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okoń Posted February 6, 2020 Author Share Posted February 6, 2020 50 minut temu, Dominik napisał: Ale po co betonować dno stawu? Jaki jest sens robienia betonowej wanny? Chyba, że robimy jakiś specjalny zbiornik na wodę, a nie rekreacyjne oczko wodne. No to czym innym mam to wyłożyć żeby woda nie uciekła. Już wystarczający problem stanowi parowanie wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts