Jump to content

Hodowla Dżdżownicy Kalifornijskiej

kucharfishing
 Share

Recommended Posts

‼️ Robaczki do sezonu Feederowego gotowe ‼️

Jeśli chodzi o feeder klasyczny a w szczególności zawody. Jednym z bardzo ważnych czynników jest zanęta. Ale oczywiście nie zapominajmy o dodatkach takich jak czerwone robaki ( dżdżownice kalifornijskie) . Patrząc na ceny oraz ilości jakie zużywam podczas sezonu wędkarskiego postanowiłem założyć hodowlę. Pierwsze robaczki pojawiły się w listopadzie 2019r. Aktualnie posiadam 2 zbiorniki w których jest ich coraz więcej .

Polecam wszystkim ??‼️

Na początek - Ziemia o niskim ph , kilka kartek papieru dobrze namoczonych i to odstawiłem na kilka dni. Następnie zamówiłem partię dorodnych Dżdżownic. Jeśli chodzi o karmienie - Wszystkie odpady naturalne - zaczynając od obierków od ziemniaków , jabłek, sałaty itp . Zauważyłem że podstawą jest utrzymywanie odpowiedniej wilgoci. U mnie robaczki mają delikatne błotko i dużo lepiej pracują .

#kucharfishing #wędkarskistylżycia #feederklasyczny #hodowla

• Like 3

23 minuty temu, kucharfishing napisał:

:D tylko gdzie i jakie hehehe

To ja w ramach wyjątku powiem coś merytorycznego:

Tak da się hodować kalifornijkę ale sprawdzałem jej skuteczność ze zwykłą ziemną dżdżownicą. Wyniki były porażające na korzyść rodzimego robactwa.
Może dlatego, że ryba zjada regularnie wpadające do wody robactwo i zna jej zapach i smak.

Tylko czasem ciężko nazbierać wystarczające ilości :( 

2 godziny temu, NPC napisał:

Tylko czasem ciężko nazbierać wystarczające ilości :( 

U mnie trzeba ogródek skopać, zapraszam :D :P 

@kucharfishing  jaka ilość glizd była potrzebna na początek??   Gdzie trzymasz hodowlę (tzn. jaka temperatura otoczenia??)

Edited by grych

1 godzinę temu, Hotpoint napisał:

TIP :39icon:napisz coś więcej o tych wynikach.

Pięć razy testowane na dwóch zbiornikach PZW, zanęty były różne ale wszystkie z MatchPro w niebieskich opakowaniach, nasączane mielonymi robakami.
Jako przynęty też były stosowane w wersji "urwanej" a nie całe, nastawialiśmy się na leszcze i karasie a jako przyłów karpie.

Jednak jak zabrakło robactwa to ryby brały zdecydowanie gorzej więc zalecam stosowanie robactwa niezależnie od ich narodowości :P

TIP? A co to?

21 minut temu, grych napisał:

U mnie trzeba ogródek skopać, zapraszam :D :P 

Co Ci ogródek zawinił, że będziesz go kopał? :P

• Haha 1