Jump to content

Lekki kołowrotek pod pstrągi

nikamo
 Share

Recommended Posts

Hejo,

szukam lekkiego kołowrotka na pstrągi, w rozmiarze 3000, do 400 zł. Na tę chwilę łowię Favorite White Birdem 4-14g jeśli to ma jakieś znaczenie :P Na razie najlżejszy wydaje się Revo, ktoś miał styczność i się wypowie? Inne rady jakie dostałam to: Daiwa Legalis LT, Daiwa Fuego, Prorex, Abu Revo x30, DAM QUICK 6 3000 FD, Penn Battle II, Okuma Helios SX HSX-30FD, Shimano Nasci...

Tak serio to myślałam nad Shimano Sahara, znajomy ma dwa w różnych rozmiarach i jest zachwycony, no i jednak trochę mniej niż 4 stówy, więc zostaje hajs na inne przynęty itp xD Revo jest czarny, a podobno na pstrągi im mniej błyszczący, tym lepiej. No i przy dokupieniu płytkiej szpuli to i pod oksy będzie. 

No i mam opcję kupić nówkę Shimano Stradic za 450 zł, niby tylko 50 zł więcej, ale w pierwszej wersji chciałam kołowrotek za 300, a tu już stawka rośnie :P choć wiem że to połowa normalnej ceny... więc może jednak dołożyć?

Pomożecie? :P 

Dla "upiększenia" tego posta wrzucam foto z moim niedzielnym pstrążkiem :D

89566652_117363863196743_904781684206364

• Like 2

20 minut temu, nikamo napisał:

Hejo,

szukam lekkiego kołowrotka na pstrągi, w rozmiarze 3000, do 400 zł. Na tę chwilę łowię Favorite White Birdem 4-14g jeśli to ma jakieś znaczenie :P Na razie najlżejszy wydaje się Revo, ktoś miał styczność i się wypowie? Inne rady jakie dostałam to: Daiwa Legalis LT, Daiwa Fuego, Prorex, Abu Revo x30, DAM QUICK 6 3000 FD, Penn Battle II, Okuma Helios SX HSX-30FD, Shimano Nasci...

Tak serio to myślałam nad Shimano Sahara, znajomy ma dwa w różnych rozmiarach i jest zachwycony, no i jednak trochę mniej niż 4 stówy, więc zostaje hajs na inne przynęty itp xD Revo jest czarny, a podobno na pstrągi im mniej błyszczący, tym lepiej. No i przy dokupieniu płytkiej szpuli to i pod oksy będzie. 

No i mam opcję kupić nówkę Shimano Stradic za 450 zł, niby tylko 50 zł więcej, ale w pierwszej wersji chciałam kołowrotek za 300, a tu już stawka rośnie :P choć wiem że to połowa normalnej ceny... więc może jednak dołożyć?

Pomożecie? :P 

Dla "upiększenia" tego posta wrzucam foto z moim niedzielnym pstrążkiem :D

Kołowrotek ma służyć tylko pod pstrągi? Jeżeli tak to nie rozumiem takiego dużego rozmiaru.

Nasci to to samo co Sahara, różnią się dosłownie paroma uszczelkami które i tak nie są istotne. Penn jest ciężki i nie za bardzo będzie pasował do lekkiego kija, ma średni nawój ale zależy co kto lubi.
W sumie to wszystkie wymienione się nadadzą bo pstrąg to nie wymagający przeciwnik by zajechać kołowrotek. Sugeruj się nawojem, wyglądem oraz ceną bo każdy z wymienionych da radę pstrągom.

Ją bym dołożył do tego Stradica, fajny zakup na dłużej. Z pozostałych to na Okumą też się kiedyś się zastanawiałem, dobre opinie słyszałem o niej. Odwrotnie co do opinii to było z Daiwą Prorex, jak kije są mega, to kołowrotki podobno tandeta.

26 minut temu, NPC napisał:

Kołowrotek ma służyć tylko pod pstrągi? Jeżeli tak to nie rozumiem takiego dużego rozmiaru.

Muszę się zgodzić z Młodszym Betonowym.

3000 to ja używam na codzień do łowienia szczupaków do przynęt 10-25 g.

Do patelniaków po 30 cm wziąłbym 1000.

30 minut temu, Hotpoint napisał:

Muszę się zgodzić z Młodszym Betonowym.

3000 to ja używam na codzień do łowienia szczupaków do przynęt 10-25 g.

Do patelniaków po 30 cm wziąłbym 1000.

Patelniak 30 cm to był mój pierwszy pstrąg, mam większe wymagania i celuję w takie po 50+ :P Już 30stak potrafi robić odjazdy i skoki na wysokość twarzy... W sierpniu jadę w Bieszczady (pstrągi i brzany np) a na przyszły rok planuję Norwegię, więc tak bardziej przyszłościowo podchodzę do tego i myślę, że jeśli 3000 to za duży to minimum 2500? Ja tak się nie znam jeszcze, dlatego liczę na waszą ekspertyzę :) 

Edited by nikamo
  • Like 2

• Administrators
38 minut temu, Hotpoint napisał:

Do patelniaków po 30 cm wziąłbym 1000

Muszę się zgodzić z tym Łysolem, choć niechętnie to robię. Niech strace?

1000 trochę mały faktycznie. Ale on chyba wie, co piszę. 

To może nie jako teoretyk a praktyk coś napiszę.

Używam Biomastera 1000 z kijami do 7-10g niby do łowienia okoni. Jednak taki lewus ze mnie, że zamiast okoni najczęściej mam na kiju szczupaki 40 - 75 cm, więc jeśli taki kołowrotek radzi sobie bez najmniejszego problemu ze szczupakiem do 3.5 kg to wciągnie nosem wszystkie pstrągi do 50 cm.

1000 i 2000 to w normalnych kołowrotkach czytaj Shimano różnica w głębokości szpuli, a że w takich rzeczkach jak na fotce rzucasz po 2 m :grin-min: to rozmiar 2000 jest nie potrzebny.

A ktoś z Was łowi pstrągi jako praktyk?:P 

No bo powiem Wam, że nawet mniejszy niż 30 cm potrafi robić za przeproszeniem gnój, ja mam w chwili obecnej Okume Jaw 2000 i nie wyobrażam sobie takiego 1000 :P a jakby trafić taką troć np 60-70+? uuuu :P 

Hotpoint, w takiej rzeczce jak na zdjęciu są różne fragmenty i robię czasem rzuty po 4-5 metrów. Na Sanie też masz dużo miejsca do rzutu :P 

Edited by nikamo