Jump to content

Życie bez ludzi

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Wielokrotnie zastanawiałem się jakby planeta ziemia funkcjonowała bez ludzi... 

Wystarczyło zamknąć na dwa tygodnie lasy i proszę ?

https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-zakaz-wstepu-do-lasow-resort-srodowiska-przyroda-odzyla,nId,4448684#iwa_source=special

FB_IMG_1587293645748.jpg

Kiedyś, już na podobnym wątku o naturze pisaliśmy. Mam swoje zdanie i z góry przepraszam tych, co mają inne. Ten post nie ma na celu nikogo poróżnić, to indywidualne moje podejście.
Kiedyś już rozmawialiśmy, że wpierdzieliliśmy się w świat zwierząt tysiące lat temu. Zaczęliśmy formować system, który trwa. Dzisiaj przeczytałam kilka artykułów na temat zachowań zwierząt w ciągu ostatnich dwóch tygodni. I famfar nie podnoszę. Bo to, że dziki wyszły na pola, łanie danieli i jeleni do miast, a sarny się nie boją ludzi... To dla mnie żadna radość. Dopiero się zacznie wśród pseudo myśliwych, wędkarzy i kłusowników wolna amarykanka. Będzie się działo. Zwierzyna ogłupiona, łatwy łup.
Regulację stanu i tak wolałabym zostawić tym, którzy dbają i dobrze się na tym znają. My już dawno włożyliśmy swoje paluchy, w nie swoje rzeczy, zatem chociaż nie przeszkadzajmy. Szkód na polach będzie więcej niż przez ostatnie kilka lat, i znając życie, żaden rolnik nie odpuści. Ciężki temat.
Dla mnie, niech każdy zajmie się swoimi śmieciami (nie wpier.. do rzeki), hobby, porządkami i tym na czym się zna.
Życzę, aby wędkarze, myśliwi (nie pseudo), i inni mogli wrócić do swoich pasji, a równocześnie do pomocy naturze. Bo tylko człowiek z pasją i sentymentem, rozumie, co robi i robi to z sercem ♥. Ot, tyle. 

P. S. Dla dobra natury, musielibyśmy wymrzeć wszyscy w jeden dzień. 

• Like 6
  • Thanks 1

• Administrators

@Ruda nie chodzi tylko o myśliwych i wędkarzy w tym wątku, ale i ludzi i ich stosunek do przyrody, do tego co się dzieje na świecie, do polityków dla których najważniejsze jest PKB w kraju i kasa, kasa, kasa.

Nie zwierzęta są winne strat plonów człowieka, patrz susza, wypalanie drzew pod pola uprawne i tysiące lekceważących działań człowieka względem planety Ziemia, jego obojętny stan do przyrody nas otaczającej... 

Kasa, kasa, kasa nic więcej się nie liczy...

Korona pokazuje jak świat może obronić się bez nas, a Flamingi czy inne żyjątka przetrwają. 

Można śmiać się z NAUKOWCÓW, Grety etc ale sami na siebie wydajemy wyrok, będąc niemi i ślepi... 

• Like 2

@Grendziu, zgadzam się z Tobą w 100%. Tak jak napisałeś kasa, szmal, dolary... Cały świat się wokół tego kręci. A ludzie z chęci zysku, zrobią wszystko. Znasz przykład choćby naszej Melimąki... Dla mnie winowajca nie powinien mieć już racji bytu na rynku przemysłowym. Ale wykupił się złotnikami i działa w najlepsze. Zatem, jest tak, jak mówisz.

Kiedyś zbierałam zęby z podłogi, jak przeczytałam artykuł o ratowaniu lwów afrykańskich... Wykupując licencję na odstrzał jednego lwa, ratujesz kilku innym życie. Kasa z licencji przeznaczona zostaje na opłacenie strażników i walkę z kłusownikami... 

Błędne koło się kręci. 

Tak @Grendziu, tak. Szmal? ? ? i głupota rządzą światem. 

Ziemia bez homo (nie)sapiens byłaby zdrowa i szczęśliwa. 

• Like 3

• 1 year later...