PawelL Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Sami zapewne wiecie, że pszenica jest niesamowitą przynętą, oraz zanętą na wszelaki białoryb. Czy to na rzekę, czy też wody stojące. Zapewne, dla większości z Was ten post to będzie banał, ale z pierwszej ręki wiem, że czyta nas sporo ludzików, którzy nie są zarejestrowani, ale ciekawi co tu się wyprawia. Zapewne sporo młodych wędkarzy zagląda i to właśnie dla nich ten mini poradnik o pszenicy. Zapewne wszyscy wiedzą o tym, jak przygotować pszenicę w termosie. Co zrobić, aby w podobnie prosty sposób zrobić większą jej ilość? Zagotować w garczku w sposób prosty, bez moczenia, a ilość jaką będziemy mogli przygotować będzie zależeć od pojemności użytego gara, lub powtórzenia czynności. Lecim z koksem. Mój garczek ma pojemność 5 litrów. Odmierzam 2 litry pszenicy i napełniam garnek wodą prawie po brzegi. Pszenica tylko przepłukana, nie musi być wstępnie moczona. Zagotowuję, a następnie zmniejszam gaz do minimum, żeby tylko pyrkotało i zostawiam na gazie na 20 minut. Po 20 minutach zakręcam gaz i zostawiam pod przykrywką. Pszenica wtedy rośnie i chce "wyleźć" z gara. Na potrzeby zdjęć pokrywkę zdejmowałem. Na kolejnych fotkach macie czas, ile zajęło mi dziś doprowadzenie do ostatecznego stanu, ale zaznaczam, że po wyłączeniu gazu już nic nie robiłem, a tylko odcedziłem i sru do wiaderka na jutro. Pszenica ładnie popękana, choć znajdą się i całe ziarna idealne do założenia na haczyk. Z początkowych dwóch litrów pszenicy, objętościowo otrzymujemy cztery litry. Sposób przygotowania jest banalny, a my tracimy praktycznie czas na tylko doglądanie ziarna zanim się zagotuje. Mając nieużywany, duży garnek, przygotujemy to nawet nad Wisłą na ognisku. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelL Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Post pod postem, ale tak miało być. Jak to poprawię w domu, to w przygotowaniu: -sposoby nęcenia wstępnego, oraz nęcenie długotrwałe, -używanie w czasie połowu i coś jeszcze miało być ale zapomniałem Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Grendziu Opublikowano 26 Maja 2020 Administrator Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 1 godzinę temu, PawelL napisał: Post pod postem, ale tak miało być. Jak to poprewię w domu, to w przygotowaniu: -sposoby nęcenia wstępnego, oraz nęcenie długotrwałe, -używanie w czasie połowu i coś jeszcze miało być ale zapomniałem Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka Chcesz to na główna, bo wg mnie takie posty fajne powinny być na blogu, ale nikt z tymi blogami nie chce mnie tutaj słuchać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelL Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Ustawiłem ładnie zdjęcia i poprawiłem literówki. Jasne @Grendziu, jak chcesz to dawaj na bloga. Zerkne jak tam się pisze to kolejną część tam wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelL Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Jak dla mnie to może być i na najgłówniejszą stronę. Nie po to tracę czas pisząc tą pracę naukową, żeby zaginęła w odmętach forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Bardzo fajnie przygotowany poradnik, zwłaszcza, że dotyczy zlekceważonych przez wielu, rodzajów zanęt i przynęt naturalnych. Jest to równocześnie kolejna lub alternatywna metoda przygotowania pszenicy, obok parzenia w termosie, lub gotowania i ciągłego pilnowania zawartości garnka (przynajmniej tak ja dotąd stosowałem). Poprawiłem drobne literówki i zmniejszyłem trochę odstępy między tekstem i zdjęciami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArekH Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 18 minut temu, Kotwic napisał: Jest to równocześnie kolejna lub alternatywna metoda przygotowania pszenicy Myślę, że wiele też zależy od tego, jaką uda nam się zakupić pszenicę. Czasem, dostanie nam się kilkuletnia, wysuszona na wiór i obawiam się że w tedy, Pawła sposób może nie wystarczyć do jej otworzenia. Poza tematem, to trafiła mi się w zeszłym sezonie taka kukurydza. Nie jestem w stanie jej rozgotować do stadium pęknięcia, pomimo długotrwałego namaczania. Już nie zaśmiecam wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelL Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) @ArekH na szczęście, tą co mam pszenicę mam z jednego źródła i proces jest powtarzalny, także jestem dobrej myśli. Źródło centrala nasienna w Kozienicach. Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka edit:// @Grendziu dodałem bloga: Po wekwndzie postaram się dopisać kolejne części. Edytowane 28 Maja 2020 przez PawelL 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArekH Opublikowano 28 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 3 godziny temu, PawelL napisał: Źródło centrala nasienna w Kozienicach. Masz ją ugotowaną książkowo. Wychowywałem się nad Wartą, gdzie w Gostkowicach, większość tubylców tak+ czerwone robaki wędkowała. Zimą, na powojskowym kanale, gdzie zimuje Płoć, na nic tak jej nie połowisz, jak na pszenicę. Myk jest taki, że Warta, jeśli idzie o robala, bardziej lubi Muchę Plujkę. Co do źródła. Prowadzą sprzedaż wysyłkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelL Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Raczej nie, ale jutro sprawdzę. Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.