Jump to content

Pszenica według Pawcia: przygotowanie.


PawelL
 Share

Recommended Posts

 

Sami zapewne wiecie, że pszenica jest niesamowitą przynętą, oraz zanętą na wszelaki białoryb.

Czy to na rzekę, czy też wody stojące.

Zapewne, dla większości z Was ten post to będzie banał, ale z pierwszej ręki wiem, że czyta nas sporo ludzików, którzy nie są zarejestrowani, ale ciekawi co tu się wyprawia.

Zapewne sporo młodych wędkarzy zagląda i to właśnie dla nich ten mini poradnik o pszenicy.

Zapewne wszyscy wiedzą o tym, jak przygotować pszenicę w termosie.

Co zrobić, aby w podobnie prosty sposób zrobić większą jej ilość?

Zagotować w garczku w sposób prosty, bez moczenia, a ilość jaką będziemy mogli przygotować będzie zależeć od pojemności użytego gara, lub powtórzenia czynności.

 

Lecim z koksem.

Mój garczek ma pojemność 5 litrów.

Odmierzam 2 litry pszenicy i napełniam garnek wodą prawie po brzegi.

Pszenica tylko przepłukana, nie musi być wstępnie moczona.

P00526-100148.jpg.c7b5816f726392dcb2bb36db0e85d615.jpg

 

Zagotowuję, a następnie zmniejszam gaz do minimum, żeby tylko pyrkotało i zostawiam na gazie na 20 minut.

P00526-110710.jpg.eded8c161d67edb3cc9bc96ada5bca9e.jpg

 

Po 20 minutach zakręcam gaz i zostawiam pod przykrywką.

Pszenica wtedy rośnie i chce "wyleźć" z gara.

Na potrzeby zdjęć pokrywkę zdejmowałem.

P00526-115625.jpg.d413892059d883d6c185228cec46d05f.jpg

P00526-122339.jpg.eb50ada392c06aa8b8d0bf4460bd8d33.jpg

 

Na kolejnych fotkach macie czas, ile zajęło mi dziś doprowadzenie do ostatecznego stanu, ale zaznaczam, że po wyłączeniu gazu już nic nie robiłem, a tylko odcedziłem i sru do wiaderka na jutro.

P00526-135503.jpg.ddb6b80c6d3e97d59264c806402b5d26.jpg

 

Pszenica ładnie popękana, choć znajdą się i całe ziarna idealne do założenia na haczyk.

P00526-141503.jpg.d07c00bd88924abfbc992adb75c68604.jpg

 

Z początkowych dwóch litrów pszenicy, objętościowo otrzymujemy cztery litry.

 

Sposób przygotowania jest banalny, a my tracimy praktycznie czas na tylko doglądanie ziarna zanim się zagotuje.

Mając nieużywany, duży garnek, przygotujemy to nawet nad Wisłą na ognisku.

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Post pod postem, ale tak miało być.
Jak to poprawię w domu, to w przygotowaniu:

-sposoby nęcenia wstępnego, oraz nęcenie długotrwałe,
-używanie w czasie połowu


i coś jeszcze miało być ale zapomniałem

Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Administrators
1 godzinę temu, PawelL napisał:

Post pod postem, ale tak miało być.
Jak to poprewię w domu, to w przygotowaniu:

-sposoby nęcenia wstępnego, oraz nęcenie długotrwałe,
-używanie w czasie połowu


i coś jeszcze miało być ale zapomniałem emoji847.png

Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka
 

Chcesz to na główna, bo wg mnie takie posty fajne powinny być na blogu, ale nikt z tymi blogami nie chce mnie tutaj słuchać ???

Link to comment
Share on other sites

Ustawiłem ładnie zdjęcia i poprawiłem literówki.

Jasne @Grendziu, jak chcesz to dawaj na bloga.

Zerkne jak tam się pisze to kolejną część tam wstawię.

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie to może być i na najgłówniejszą stronę.

Nie po to tracę czas pisząc tą pracę naukową, żeby zaginęła w odmętach forum :beer1:

Link to comment
Share on other sites

Bardzo fajnie przygotowany poradnik, zwłaszcza, że dotyczy zlekceważonych przez wielu, rodzajów zanęt i przynęt naturalnych. :beer1:
Jest to równocześnie kolejna lub alternatywna metoda przygotowania pszenicy, obok parzenia w termosie, lub gotowania i ciągłego pilnowania zawartości garnka (przynajmniej tak ja dotąd stosowałem).

 

Poprawiłem drobne literówki i zmniejszyłem trochę odstępy między tekstem i zdjęciami.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Kotwic napisał:

Jest to równocześnie kolejna lub alternatywna metoda przygotowania pszenicy

Myślę, że wiele też zależy od tego, jaką uda nam się zakupić pszenicę. Czasem, dostanie nam się kilkuletnia, wysuszona na wiór i obawiam się że w tedy, Pawła sposób może nie wystarczyć do jej otworzenia. Poza tematem, to trafiła mi się w zeszłym sezonie taka kukurydza. Nie jestem w stanie jej rozgotować do stadium pęknięcia, pomimo długotrwałego namaczania. Już nie zaśmiecam wątku. 

Link to comment
Share on other sites

@ArekH na szczęście, tą co mam pszenicę mam z jednego źródła i proces jest powtarzalny, także jestem dobrej myśli.

Źródło centrala nasienna w Kozienicach.

P00528-135316.jpg.9ca69dd7deaf78d09c18064493548ecb.jpg

 

Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka

 

edit:// @Grendziu dodałem bloga:

Po wekwndzie postaram się dopisać kolejne części.

 

 

 

Edited by PawelL
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, PawelL napisał:

Źródło centrala nasienna w Kozienicach.

Masz ją ugotowaną książkowo:champagne-2010:. Wychowywałem się nad Wartą, gdzie w Gostkowicach, większość tubylców tak+ czerwone robaki wędkowała. Zimą, na powojskowym kanale, gdzie zimuje Płoć, na nic tak jej nie połowisz, jak na pszenicę.  Myk jest taki, że Warta, jeśli idzie o robala, bardziej lubi Muchę Plujkę. Co do źródła. Prowadzą sprzedaż wysyłkową? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...