Administrators Grendziu Posted January 1, 2021 Administrators Share Posted January 1, 2021 Taki ze mnie rzeczny łowca, że mam pół bolenia na kącie aktualnie. Kilka lat temu wyjechałem na chwilę nad Wartę w Wielkanoc przetestować kijek i jako przyłów spadł mi pod nogami. Robię porządki w między czasie w dziale Ichtiologia i mam nadzieję, że wątki z rybami nam się w końcu jakoś rozkręcą. Nie chodzi tylko o naukę jako taką, ale też maksymalną wędkarkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 10, 2021 Author Administrators Share Posted March 10, 2021 Koleś w 5minut filmu złowił więcej boleni niż ja przez całe życie ??? leci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Boleń, teoretycznie ryba nurtu, średniej lub większej rzeki, energiczna i przypowierzchniowa. Ale okazuje się, że boleń skutecznie przystosowuje się do warunków jeziorowych i w niektórych jeziorach występuje nawet nierzadko. A bywa, że są to osobniki o masie 3-4 kg. Nie wnikam tutaj w sens zarybień jeziora boleniem, ale z własnych obserwacji i połowów, wiem, że nie tylko w rzekach go można połowić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 3 godziny temu, Kotwic napisał: Boleń, teoretycznie ryba nurtu, średniej lub większej rzeki, energiczna i przypowierzchniowa. Ale okazuje się, że boleń skutecznie przystosowuje się do warunków jeziorowych i w niektórych jeziorach występuje nawet nierzadko. A bywa, że są to osobniki o masie 3-4 kg. Nie wnikam tutaj w sens zarybień jeziora boleniem, ale z własnych obserwacji i połowów, wiem, że nie tylko w rzekach go można połowić. Swojego największego bolenia wydarłem ze stawu a miał prawie 80 cm, niestety padł ofiarą mięsożerców dwunożnych. W rzece potrafi przebywać wszędzie a nie tylko w nurcie choć nurt lubi najbardziej, potrafi się chlapać pod nogami a skurczybyk za nóż widelec nie weźmie na naszą przynętę. W nocy zazwyczaj przebywa w klatkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splot Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 @Grendziu jak chcesz bolenia to zapraszam do Wrocławia, biorą nawet na chleb 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 3 minuty temu, Splot napisał: @Grendziu jak chcesz bolenia to zapraszam do Wrocławia, biorą nawet na chleb U mnie na groch, ale Darek woli nęcić Daiwa-ą? 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splot Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 1 minutę temu, ArekH napisał: U mnie na groch, ale Darek woli nęcić Daiwa-ą? @Grendziu woli sam dojść do oczywistości własnymi drogami 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 25, 2021 Author Administrators Share Posted March 25, 2021 21 godzin temu, Splot napisał: @Grendziu jak chcesz bolenia to zapraszam do Wrocławia, biorą nawet na chleb Uwierz mi, że planuję Wrocław łodzią, tylko kiedy to będzie? Oby nie jak z Odrą @ArekH 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 25, 2021 Share Posted March 25, 2021 4 godziny temu, Grendziu napisał: Uwierz mi, że planuję Wrocław łodzią, tylko kiedy to będzie? Oby nie jak z Odrą @ArekH Czyli czekasz aż Ci udrożnią Odrę do IV klasy żeglugowej? To Ty bolenie będziesz transportować? A w drugą stronę co? ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts