Jump to content

Boleń

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Taki ze mnie rzeczny łowca, że mam pół bolenia na kącie aktualnie.
Kilka lat temu wyjechałem na chwilę nad Wartę w Wielkanoc przetestować kijek i jako przyłów spadł mi pod nogami.
Robię porządki w między czasie w dziale Ichtiologia i mam nadzieję, że wątki z rybami nam się w końcu jakoś rozkręcą. Nie chodzi tylko o naukę jako taką, ale też maksymalną wędkarkę :) 

• 2 months later...
  • Administrators

Koleś w 5minut filmu złowił więcej boleni niż ja przez całe życie ??? leci

• 2 weeks later...

Boleń, teoretycznie ryba nurtu, średniej lub większej rzeki, energiczna i przypowierzchniowa.
Ale okazuje się, że boleń skutecznie przystosowuje się do warunków jeziorowych i w niektórych jeziorach występuje nawet nierzadko. A bywa, że są to osobniki o masie 3-4 kg.
Nie wnikam tutaj w sens zarybień jeziora boleniem, ale z własnych obserwacji i połowów, wiem, że nie tylko w rzekach go można połowić.

3 godziny temu, Kotwic napisał:

Boleń, teoretycznie ryba nurtu, średniej lub większej rzeki, energiczna i przypowierzchniowa.
Ale okazuje się, że boleń skutecznie przystosowuje się do warunków jeziorowych i w niektórych jeziorach występuje nawet nierzadko. A bywa, że są to osobniki o masie 3-4 kg.
Nie wnikam tutaj w sens zarybień jeziora boleniem, ale z własnych obserwacji i połowów, wiem, że nie tylko w rzekach go można połowić.

Swojego największego bolenia wydarłem ze stawu a miał prawie 80 cm, niestety padł ofiarą mięsożerców dwunożnych. W rzece potrafi przebywać wszędzie a nie tylko w nurcie choć nurt lubi najbardziej, potrafi się chlapać pod nogami a skurczybyk za nóż widelec nie weźmie na naszą przynętę. W nocy zazwyczaj przebywa w klatkach.

3 minuty temu, Splot napisał:

@Grendziu jak chcesz bolenia to zapraszam do Wrocławia, biorą nawet na chleb :) 

U mnie na groch, ale Darek woli nęcić Daiwa-ą?

• Like 2
  • Haha 1

• Administrators
21 godzin temu, Splot napisał:

@Grendziu jak chcesz bolenia to zapraszam do Wrocławia, biorą nawet na chleb :) 

Uwierz mi, że planuję Wrocław łodzią, tylko kiedy to będzie? Oby nie jak z Odrą @ArekH

• Like 1

4 godziny temu, Grendziu napisał:

Uwierz mi, że planuję Wrocław łodzią, tylko kiedy to będzie? Oby nie jak z Odrą @ArekH

Czyli czekasz aż Ci udrożnią Odrę do IV klasy żeglugowej? To Ty bolenie będziesz transportować? A w drugą stronę co? ?

• Haha 1