Suchy Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 Dobry wieczór. Witam Wszystkich serdecznie. Kilka słów o mnie. Wędkuję sporadycznie(brak póki co czasu), ale mam możliwość wykopania stawu 1000m2 do 3m głębokości (teren - łąka torfowa nr działki 13/3) - złożyłem stosowne dokumenty i czekam na upłyniecie 30 dni(zakładam, iż nie będzie niespodzianek). Chciałbym zarybić staw na własny użytek i tutaj moja prośba do Was o radę i pomoc w ,,ogarnięciu tego wszystkiego. Oczywiście czytałem forum i rady. Proszę o poprowadzenie mnie ,,za rączkę,,. Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 9, 2021 Share Posted January 9, 2021 Witamy.Napisz coś więcej o swoich preferencjach wędkarskich, a także oczekiwaniach co do stawu. Jaką rolę ma pełnić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 9, 2021 Administrators Share Posted January 9, 2021 Wybuduj, wybuduj, przyjedziemy, wyłapiemy, zjemy??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchy Posted January 9, 2021 Author Share Posted January 9, 2021 Witam Władca kładki. Wędkarstwo to dużo powiedziane, na rybach byłem ,,wujek splątana żyłka,, , lecz lubię posiedzieć i czekać na ten monnet....Staw do wędkowania i hodowli (uwielbiam spożywać ryby w każdej postaci), wyznaczyłem wymiary 20*50 na jednym końcu chciałbym zrobić małą plażę i miejsce do wejścia do wody (w gorące dni dla ochłody ). Takie to są obecne moje założenia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchy Posted January 9, 2021 Author Share Posted January 9, 2021 2 minuty temu, Grendziu napisał: Wybuduj, wybuduj, przyjedziemy, wyłapiemy, zjemy??? Jak będzie co jeść - zapraszam serdecznie:). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 9, 2021 Administrators Share Posted January 9, 2021 1 minutę temu, Suchy napisał: Jak będzie co jeść - zapraszam serdecznie:). Żartowałem. Myślę, że @Kotwic to osoba uprawniona do pomocy, jedyny ichtiologów na tym forum. Niestety go tutaj więcej nie ma jak jest. A przepraszam, uaktywnił się ostatnio jeszcze jeden w sumie, ale On już tego nie pamieta??? Oraz @elvis z racji tego, że handlował rybami. Reszta ma za mąłą wiedzę raczej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchy Posted January 9, 2021 Author Share Posted January 9, 2021 40 minut temu, elvis napisał: Witamy. Napisz coś więcej o swoich preferencjach wędkarskich, a także oczekiwaniach co do stawu. Jaką rolę ma pełnić? Przepraszam, za pomyłkę elvis. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchy Posted January 9, 2021 Author Share Posted January 9, 2021 2 minuty temu, Grendziu napisał: Żartowałem. Myślę, że @Kotwic to osoba uprawniona do pomocy, jedyny ichtiologów na tym forum. Niestety go tutaj więcej nie ma jak jest. A przepraszam, uaktywnił się ostatnio jeszcze jeden w sumie, ale On już tego nie pamieta??? Oraz @elvis z racji tego, że handlował rybami. Reszta ma za mąłą wiedzę raczej... Dzięki za info. Czytałem wypowiedzi @Kotwic, dlatego też nie mogę za dużo napisać o oczekiwaniach nie znając stanu faktycznego zbiornika wodnego np składu chemicznego wody. Niestety nigdzie na forum nie znalazłem np. wzorcowego planu przekroju stawu -głębokości wypłycenia itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 10, 2021 Share Posted January 10, 2021 13 godzin temu, Grendziu napisał: Reszta ma za małą wiedzę raczej... Nie słuchaj tego spasionego dziada , wiele osób tutaj ma doświadczenie i własne obserwacje na temat ryb i różnych zbiorników wodnych. Ja tylko trochę więcej się o tym uczyłem. A więc witaj na naszym forum i szukaj odpowiedzi, dziel się wiedzą. Co do stawu. Nie ma wzorcowego przekroju stawu (chyba, że mówimy o konkretnym typie stawu hodowlanego). To co chcesz stworzyć, to mały zbiornik wodny, z przeznaczeniem na rekreację i samozadowolenie wizualne. Jeśli możesz, podaj ogólną lokalizację tego potencjalnego zbiornika, choćby ogólnie, miejscowość lub powiat/gmina. To rzuci światło na to, jak wyglądać tam może sytuacja hydrologiczna. Pisałeś o łące torfowej. To istotne, bo od tego zależy jak przepuszczalny jest teren oraz jak duży wpływ na pH będzie mieć podłoże. A to dopiero początek. Pogodzenie akwenu dla kąpieliska i łowiska będzie trudne i wymaga indywidualnego podejścia (ale o tym kiedyś). Dopływ i odpływ wody, oczekiwane ryby, sposób prowadzenia wykopu to takie szybkie pytania na początek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchy Posted January 10, 2021 Author Share Posted January 10, 2021 5 godzin temu, Kotwic napisał: Nie słuchaj tego spasionego dziada , wiele osób tutaj ma doświadczenie i własne obserwacje na temat ryb i różnych zbiorników wodnych. Ja tylko trochę więcej się o tym uczyłem. A więc witaj na naszym forum i szukaj odpowiedzi, dziel się wiedzą. Co do stawu. Nie ma wzorcowego przekroju stawu (chyba, że mówimy o konkretnym typie stawu hodowlanego). To co chcesz stworzyć, to mały zbiornik wodny, z przeznaczeniem na rekreację i samozadowolenie wizualne. Jeśli możesz, podaj ogólną lokalizację tego potencjalnego zbiornika, choćby ogólnie, miejscowość lub powiat/gmina. To rzuci światło na to, jak wyglądać tam może sytuacja hydrologiczna. Pisałeś o łące torfowej. To istotne, bo od tego zależy jak przepuszczalny jest teren oraz jak duży wpływ na pH będzie mieć podłoże. A to dopiero początek. Pogodzenie akwenu dla kąpieliska i łowiska będzie trudne i wymaga indywidualnego podejścia (ale o tym kiedyś). Dopływ i odpływ wody, oczekiwane ryby, sposób prowadzenia wykopu to takie szybkie pytania na początek. Dzięki Kotwic za odpowiedź. Po kojeni odpowiedzi na pytania: 1. Lokalizacja - Powiat Hajnówka, miejscowość Orzeszkowo, kolonia Podtrostyniec przy cieku melioracyjnym Hwiszczej ( w pierwszym poście jest zrzut ekranu). 2. Łąka torfowa - obstawiam do 1,5 m torfu poniżej żwir lub glina (okaże się po wykopaniu). 3. Z kąpieliska mogę zrezygnować. 4. Brak dopływów i odpływów (zaopatrzenie w wodę przez przesiąknie(odległość od rowu planuje jakieś 10 m i z opowieści płytka woda podskórna) . 5. Ryby ,,smaczne i dające uciechę przy wędkowaniu,,. 6. Wykop prowadzony będzie dwoma koparkami - i tutaj ponawiam pytanie jak powinien wyglądać przekrój wzdłużny przy wymiarach 20*50(głębokości na poszczególnych odcinkach), a może inne wymiary mieszczące się w 1000m2? Zapewne zadaję dość banalne pytania, jednakże na tym etapie najlepiej ustalić wytyczne postępowania niż nanosić czasochłonne i kosztowne poprawki. Oczywiście nie mam jeszcze nic, ale jak ogrodzić od wydry jeżeli założymy, że będzie się ,,szwędać,,. Myślałem o siatce leśnej z małymi prześwitami u dołu i jej zakopanie(tak gdzieś doradzali), ale czy wydra nie podkopie się bez problemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts