Kotwic Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 A co, jak już siadłem do forum to pisać będę. :) Za chwilę rozpoczynam kolejny sezon zabawy w łowienie batem. Sprzęt ten sam, czyli wspaniały, od wielu lat używany bacik Trapera. Tym razem, pokombinuję z przynętami i szukam, czegoś, czego nie używałem, stąd ten wątek. - Nie ma znaczenia jakie ryby będę łowić, to ryby zadecydują. - Miejsce to jeziora, z brzegu i pomostu, na głębokości 0,5-3 m. - Ważne, by przynęta dała się założyć na haczyk (nr. 10-18) i nie spadała przy zarzucaniu, czyli musi być dość miękka, ale i elastyczna. - Ważne, by przynęta miała tą samą wielkość (coś jak kulki), lub nadawała się do uformowania w podobnej wielkości kształty. - Skład, zapach, kolor nie mają znaczenia, oby to były przynęty na bazie składników naturalnych, nie sztucznych jak styropian itp. - Dostępność w krajowych sklepach internetowych, bo nie liczę, że w Giżycku takie wynalazki znajdę, a jak się skończy, to muszę dokupić. - Cena? I tak za to sam płacę, więc cena niby obojętna, ale bogaty nie jestem i nie zaszaleję nie wiadomo ile. - W podsumowaniu chodzi mi coś w typie ciasta wędkarskiego w kulkach lub jak to chyba na SiG ktoś podawał: Fjuka? - Groch, konopie, itp to mniej więcej ten rozmiar, ale groch trochę za duży, a konopie za twarde, no i z tymi dwoma dużo zabawy w gotowanie. W razie braku pomysłów zostaje mi pęczak. Wszelkie informacje mile widziane, lub pomysły jak taką przynętę pozyskać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 Pszeniczka, pęczak i kuku z puszki, inne miękkie wynalazki są ??? warte, czym prościej, tym lepiej, ja na "miękko" niczym innym bym nie kombinował ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 Przed chwilą, Grendziu napisał: Pszeniczka, pęczak i kuku z puszki, inne miękkie wynalazki są ??? warte, czym prościej, tym lepiej, ja na "miękko" niczym innym bym nie kombinował ??? Panie, Pan czyta ze zrozumieniem albo pepsi odstawi. :) Naturalne przynęty: pęczak i pszenica od dawna stosuję i bardzo lubię. Kukurydza puszkowana także (tyle, że tu muszę ją sortować, by była podobnej wielkości). To już mam i robiłem. Pytam o coś zamiennego, co właśnie tym co pisałem mógłbym porównać. Bawię się w swoje badania, więc i pomysłów szukam jak je można urozmaicić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 Przed chwilą, Kotwic napisał: Panie, Pan czyta ze zrozumieniem albo pepsi odstawi. Naturalne przynęty: pęczak i pszenica od dawna stosuję i bardzo lubię. Kukurydza puszkowana także (tyle, że tu muszę ją sortować, by była podobnej wielkości). To już mam i robiłem. Pytam o coś zamiennego, co właśnie tym co pisałem mógłbym porównać. Bawię się w swoje badania, więc i pomysłów szukam jak je można urozmaicić. 6 minut temu, Grendziu napisał: inne miękkie wynalazki są ??? warte, Czytam ze zrozumieniem ??? Ale ok do celów naukowych, kupuj Pan i marnuj "kasę podatników". Żarcik, wiem, że ze swoich to ogarniasz??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splot Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 @Kotwic polecam to. Miałem, jest bardzo elastyczne, ocieka olejem i rozmiarowo dla płoci i wzdregi będzie ok Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 1 minutę temu, Splot napisał: @Kotwic polecam to. Miałem, jest bardzo elastyczne, ocieka olejem i rozmiarowo dla płoci i wzdregi będzie ok Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka A ten o amurach znowu trolluje ??? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 Przed chwilą, Splot napisał: @Kotwic polecam to. Miałem, jest bardzo elastyczne, ocieka olejem i rozmiarowo dla płoci i wzdregi będzie ok Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka I właśnie w tym kierunku główka moja podąża. A ten ociekający olej to pewne że olej? Specjaliści na uchodźstwie nic tam od siebie nie dodawali? :) Dziękuję bardzo. Jeśli ktoś ma jeszcze inne pomysły to śmiało, ryby zaczną u mnie brać dopiero na początku kwietnia, więc zdążę zakupić przynętę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splot Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 I właśnie w tym kierunku główka moja podąża. A ten ociekający olej to pewne że olej? Specjaliści na uchodźstwie nic tam od siebie nie dodawali? Dziękuję bardzo. Jeśli ktoś ma jeszcze inne pomysły to śmiało, ryby zaczną u mnie brać dopiero na początku kwietnia, więc zdążę zakupić przynętę.Nie smakowałem ale konsystencją i zapachem przypominało olej z krylem. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 @kotwica propozycja @Splot jest bardzo fajna chyba gdzieś mam jak znajdę dam Ci na próbę Pomysł jeszc,e o sztucznej ochotę fajna miękka no i rozmiar sporawy 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 1 minutę temu, suwi napisał: Pomysł jeszc,e o sztucznej ochotę fajna miękka no i rozmiar sporawy Tutaj dostaniesz burę od @elvis, bo nie wolno??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts