Administrators Grendziu Posted April 3, 2021 Administrators Share Posted April 3, 2021 Zawsze zapominam w konsultacji tel zapytać. Pewnie przydałaby się jakaś tabelka lub link do opracowania, ale od czegoś trzeba zacząć. 1. Szczupak - 50cm - ile żre średnio na dobę i jaki ma przyrost. Wiem że zależy to od wielu czynników, ale załóżmy, że są to stawy w Nienawiszczu. 2. Okoń - 35cm wpuszczony 4 lata temu - dzisiaj ma 42cm - ile musiał zjeść ryb, na, rok, kwartał, miesiąc, dzień aby uzyskać taki przyrost. 3. Sandacz - wpuszczony 30cm po dwóch latach ma 55cm - ile razy na dobę żre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 5, 2021 Author Administrators Share Posted April 5, 2021 @Kotwic podbijam, zamiast bić pianę nie wiadomo o co??? zapraszam do edukacji w ramach celów statutowych ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted April 5, 2021 Share Posted April 5, 2021 1 godzinę temu, Grendziu napisał: @Kotwic podbijam, zamiast bić pianę nie wiadomo o co??? zapraszam do edukacji w ramach celów statutowych ??? Ale wiesz, że mam zaległości jeszcze w wielu innych wątkach. Myślisz że się wyrobię to tak, od razu? Albo, że jakieś głupoty napiszę i będę ich bronić, bo wiem lepiej? Czekać trzeba. Tym bardziej, że pytania wydają się proste, ale odpowiedzi już takie nie są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 7, 2021 Author Administrators Share Posted April 7, 2021 Ale to jest bardzo fajny temat. Przyrost ryb, żerowanie, jak często spożywają pokarm i kiedy, od uklejki po suma. Sam pamiętam jak na pierwszym zlocie na Ługach Wałeckich, gdy gospodarz pozwolił, zrobiłeś analizę ryby na szczupaku, określiłeś jego wiek, coś tam jeszcze i na końcu, aby było humanitarnie, usmażyłeś go. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 Analiza jednej ryby, gdy mam ją całą i mogę zmierzyć co zechcę, zważyć i pobrać interesujące mnie próbki jest stosunkowo łatwa i szybka nawet w warunkach polowych. Ale dokładniejsze analizy to już laboratorium z mikroskopem i innym sprzętem badawczym Problemem jest, gdy chcemy oceniać dużą próbę, czy populację ryb w danym zbiorniku. Tu już wchodzi zmienność osobnicza i rozrzut wyników wynikający z tego, że możemy mieć w próbie ryby z wielu roczników, a próba jest bardzo liczna. Wtedy takie analizy wymagają czasu i ludzi, bo nie ma człowieka orkiestry, który zarówno oceni wiek ryby na podstawie otolitów i rozpozna pokarm, złożony z drobnego zooplanktonu. A, że i w domu i pracy mam ulubioną książkę "Ryby słodkowodne Polski" M. Brylińskiej, to na szybko dane o szczupaku: Cytat "Według Karzinkina (1955) i Johnsona (1966) współczynnik pokarmowy dla szczupaka karmionego rybą wynosi od około 3 do 10, co oznacza, że zjada on od 3 do 10 kg ryby na 1 kg przyrostu własnego ciała. Na pokrycie strat energetycznych zużywa około 0,5 kg pokarmu na 1 kg przyrostu własnego ciała." Na podstawie: Brylińska M.Ryby słodkowodne Polski. 1986. To tylko fragment, w dodatku z jednej publikacji. Zapewne znajdzie się wiele innych i nowszych publikacji na temat zapotrzebowania szczupaka, bo gatunek ten jest interesujący. Ponadto w/w cytat odnosi się bardzo ogólnie do wzrostu szczupaka, nie wnikając w jego wielkość, siedlisko, temperaturę wody itd. A to czynniki które istotnie wpływają na to, jak często szczupak musi lub chce żerować i jakie ma zapotrzebowanie pokarmowe. Przeglądałem kiedyś kilka prac, a których badano właśnie jak często szczupak żeruje i czas trawienia pokarmu. Koleżanka chyba nawet doktorat o tym pisała. Jak znajdę kiedyś te prace to coś dopiszę. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 7, 2021 Author Administrators Share Posted April 7, 2021 1 godzinę temu, Kotwic napisał: . Koleżanka chyba nawet doktorat o tym pisała. Jak znajdę kiedyś te prace to coś dopiszę. Widzisz Synek, jak chcesz to potrafisz. A może gdzieś ten doktorat jest dostępny online lub jego fragmenty Wiadomo, że przyrosty zależą od wielu czynników, ale temat będę drążyć i Cię nim tutaj gnębić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts