Ostap Posted August 26, 2021 Share Posted August 26, 2021 Siema. Jak w temacie. Jako, że nie zawsze zabieram nad wodę łódkę zanętową to potrzebuję mocnej maszyny do zwijania największej rakiety foxa. Kij mam.Niestety kołowrotki które posiadam nie dają rady. Jak rakieta zatonie to pocą się i boję się, że padną.Mam dosyć mocne karpiowe ale nie będę ich odpinał jak idę z fiderem od karpiówek. Budżet oczywiście z głową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 26, 2021 Administrators Share Posted August 26, 2021 Mam okume trio, nie pamiętam jaka wielkość, największą, karpiową, plus żyłka 0,4mm zawsze dawała radę pod spombem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelL Posted August 26, 2021 Share Posted August 26, 2021 Na chwilę obecną używam starego cormorana, którego znalazłem, przesmarowałem i używam. Jeśli miałbym zmieniać, to raczej na coś budżetowego, ale mocnego. W oko wpadł mi ten kręciął : https://www.rockworld.pl/k,16,kolowrotki-karpiowe/pk,379,okuma/p,17161,okuma-big-bomber-spod--.html Ja jednak częściej niż spomba, czy rakiety używam szklanki. Spomb po opróżnieniu "ślizga" sie po wodzie, co nie wymaga jakichś mega wytrzymałych przekładni. Z rakietą czy szklanką już jest gorzej. Do szklanki używam plecionki 0,16, ponieważ po opadnięciu na dno, jednym ruchem mogę ją opróżnić. Niestety przeciążenia które wtedy działają, sprawiają, że sprzęt dostaje nieźle w kość. Jeśli myślałbym także o używaniu tego potencjalnego kołowrotka także do łowienia .... okuma 8k. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted August 26, 2021 Author Share Posted August 26, 2021 https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-okuma-big-bomber-spod-bbs-8000s-10184964499Ten nieźle waży oglądałem ho już wcześniej.Tego cormorana widziałem u Ciebie.Ja muszę poszukać swojego zabytku japońskiego, może on podejdzie bo mocy to ma w sobie dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted August 26, 2021 Author Share Posted August 26, 2021 Mam takie cudo. Ktoś widział kiedyś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted August 26, 2021 Share Posted August 26, 2021 2 godziny temu, Ostap napisał: Mam takie cudo. Ktoś widział kiedyś? Co to, jakieś stare RYOBI? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted August 26, 2021 Share Posted August 26, 2021 Proponuję: - przejść na spomba lub na spider'a a nie mordować się z rakietą. - iść drogą najtaniej lub najdrożej czytaj najtańszy/najdroższy możliwy z kołowrotków byle miał sprawną rolkę i w miarę nawijał plecionkę Kołowrotek do spomba/rakiety przewija dużo więcej niż pozostałe kołowrotki i to w krótkim czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted August 27, 2021 Author Share Posted August 27, 2021 Może coś źle napisałem. Używam takiej rakiety? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted August 27, 2021 Author Share Posted August 27, 2021 Co to, jakieś stare RYOBI?Olympic 500lg vo made in Japan haha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelL Posted August 27, 2021 Share Posted August 27, 2021 (edited) To typowy spomb, także śmiało kołowrotek który pokazałeś wystarczy. Spomb po uderzeniu o powierzchnię i rozładowaniu, ślizga się po powierzchni. Przeciążenia występują tylko w momencie zarzucania, bo to wielkość large, także z towarem ma swoją wagę. edit;// Pamiętaj, jeśli będziesz używał plecionki, żeby hamulec w kołowrotku na maksa dokręcić. I przydała by się jakaś rękawica, żeby opuszki palca ochronić. edit2;// ja używam czegoś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/32909914937.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.142e5c0fa6Seli ale wystarczą zwykłe robocze rękawice. Edited August 27, 2021 by PawelL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts