Jump to content

Kołowrotek do rakiety.

Ostap
 Share

Recommended Posts

Siema.

Jak w temacie.

Jako, że nie zawsze zabieram nad wodę łódkę zanętową to potrzebuję mocnej maszyny do zwijania największej rakiety foxa. Kij mam.

Niestety kołowrotki które posiadam nie dają rady. Jak rakieta zatonie to pocą się i boję się, że padną.

Mam dosyć mocne karpiowe ale nie będę ich odpinał jak idę z fiderem od karpiówek.

Budżet oczywiście z głową ;)

• Administrators

Mam okume trio, nie pamiętam jaka wielkość, największą, karpiową, plus żyłka 0,4mm zawsze dawała radę pod spombem. 

Na chwilę obecną używam starego cormorana, którego znalazłem, przesmarowałem i używam.

Jeśli miałbym zmieniać, to raczej na coś budżetowego, ale mocnego.

W oko wpadł mi ten kręciął :

https://www.rockworld.pl/k,16,kolowrotki-karpiowe/pk,379,okuma/p,17161,okuma-big-bomber-spod--.html

Ja jednak częściej niż spomba, czy rakiety używam szklanki.

Spomb po opróżnieniu "ślizga" sie po wodzie, co nie wymaga jakichś mega wytrzymałych przekładni.

Z rakietą czy szklanką już jest gorzej.

Do szklanki używam plecionki 0,16, ponieważ po opadnięciu na dno, jednym ruchem mogę ją opróżnić.

Niestety przeciążenia które wtedy działają, sprawiają, że sprzęt dostaje nieźle w kość.

Jeśli myślałbym także o używaniu tego potencjalnego kołowrotka także do łowienia .... okuma 8k.

• Like 2

Proponuję:

- przejść na spomba lub na spider'a a nie mordować się z rakietą.

- iść drogą najtaniej lub najdrożej czytaj najtańszy/najdroższy możliwy z kołowrotków byle miał sprawną rolkę i w miarę nawijał plecionkę

Kołowrotek do spomba/rakiety przewija dużo więcej niż pozostałe kołowrotki i to w krótkim czasie.

To typowy spomb, także śmiało kołowrotek który pokazałeś wystarczy.

Spomb po uderzeniu o powierzchnię i rozładowaniu, ślizga się po powierzchni.

Przeciążenia występują tylko w momencie zarzucania, bo to wielkość large, także z towarem ma swoją wagę.

edit;// Pamiętaj, jeśli będziesz używał plecionki, żeby hamulec w kołowrotku na maksa dokręcić.

I przydała by się jakaś rękawica, żeby opuszki palca ochronić.

edit2;// ja używam czegoś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/32909914937.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.142e5c0fa6Seli

ale wystarczą zwykłe robocze rękawice.

Edited by PawelL
  • Like 1