Administrators Grendziu Posted February 18, 2022 Administrators Share Posted February 18, 2022 Przejeżdżam obok jeziora prawie codziennie. Nie pasuje mi powierzchnia, wg źródła "zimorodek", że woda ma powierzchnię ponad 11ha wg mnie o wiele mniej. (Sprawdzę w wolnej chwili na geoprtalu powierzchnię) Wodą od wielu lat użytkowana przez Spółkę Maj. Bardzo płytka, z roślinnością całkowicie przebijająca nad powierzchnie w lecie. Brzeg dość trudno dostępny dla wędkarzy przez trzcinowiska oraz prywatne tereny. Ryby dominujące to: lin, karaś pospolity, okoń, szczupak. Co roku woda odławiana przez około dwa dnie sieciami ,w okolicach października lub listopada. Ryby sprzedawane głównie jako materiał zarybieniowy mi.n do jeziora Czarnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 8, 2022 Author Administrators Share Posted March 8, 2022 Fenomenem tej wody jest przystań ptactwa, które wędruje i najprawdopodobniej odpoczywa podczas migracji. Dzieje się tak rok w rok, sezon, w sezon. Tym razem kaczki zatrzymały się po drugiej stronie ulicy obok jeziora, czyli na stawie, gdzie właścicielami wody są osoby prywatne. A oddziela oba akweny tylko ulica i kilka metrów dojścia pomiędzy.... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts