Administrator Grendziu Opublikowano 15 Grudnia 2015 Administrator Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 W sumie jak znajdę trochę czasu to zrobię wpis na bloga, ale teraz na szybko. Proszę o opisy Waszych gotowych przynęt które zakładacie na haczyk. Ja to co daję na haczyk to dopieszczam, trochę się różni od tego co jest w zanęcie. Najstarszy sposób na ciasto: mąka - żółtko - woda - (czosnek lub wanilia) - po kilku / kilkunastu minutach wygniatania całość wkładałem do lodówki, na rano jak znalazł przy połowie głównie płoci - szkoda, że wtedy nie wpadłem na sposób Dominika przy bacie na gumie, wtedy łowiłbym pewnie niemal jak wyczynowiec, oj uwielbiały te moje żółte ciasto, uwielbiały Andrzej - Twoje ciasto z serka jak robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 100g. sera dojrzewającego blue, do tego ok 50g. sera ementaler. To wrzucam na tarkę i przecieram, potem ugniatam na jednolitą masę. W związku z tym że masa bardzo się klei trzeba dodać mąki albo gotowego ciasta do wypieków. Potem miętoszę na jednolitą masę. Można dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Wyjdzie z tego taka porcja dużej mandarynki. Na raz starczy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MjMaciek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Andrzej ode mnie + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Swego czasu bardzo często robiłem samemu ciasta,ziarna i inne przynęty. Spowodowane to było przede wszystkim brakiem takowych w sklepach. Ciast robiłem kilka rodzajów. Najprościej jest zrobić ciasto z płatków owsianych. Wystarczy przelać wrzątkiem garść płatków i zagnieść. Gotowe. Można dodać jakieś aromaty czy barwniki jednak najlepsze było czyste. Równie łatwo jest zrobić ciasto z kaszy mannej. Jednak dawno nie robiłem i nie pamiętam proporcji wody i kaszy. Ja gotowałam część wody i zasypywałem kaszą i jeszcze dosłownie chwilę gotowalem. Następnie jeszcze gorące zagniatalem do momentu aż przestawało się lepić do rąk. Żeby nie obsychało dodawało się odrobinę oliwy. Trzymało się w czystej bawełnianej szmatce. Inny rodzaj ciasta to ciasto z chleba lub bułki. Należy wyrwać miąższ i ugnieść . No i mój number łan to gotowany ziemniak. Można też do w/w ciast dodawać ziemniaki,suche zanęty i inne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Grendziu Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Administrator Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Pęczak - zagotować w wodzie, około 5/10 na małym ogniu gotować, odłożyć na jakiś czas aby urósł i doszedł do odpowiedniej miękkości. Następnie to co idzie na haczyk trzy razy hartuję - zimna woda, płukanie, cedzenie. Następnie dodaje aromat zapachowy, swego czasu gdy nie brały na biały pęczak, to najlepsze brania miałem na żółty barwiony i pomarańczowy - czerwony już nie bardzo... Kurcze czemu już tak nie łowię? Hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suwi Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ulubioną przynętą, którą sam robię to kukurydza Okło 30miut gotuję potem w garnku na około 2h w pościel i jest idealna na włos i nęcenia Ciasto z kaszy manny to przepis mojego taty ale nie raz sam tak robiłem Szklanka kaszy szklanka wody gotować mieszając jak będzie już miało dobrą konsystencję dodaje olejku waniliowego ugniatam zawijam w szmatkę i gotowe Próbowałem robić kulki proteinowe ale bałagan w kuchni jest niewyobrażalny więc odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Grendziu Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Administrator Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pszenica - można przygotować od razu w termosie z wanilią lub z główną docelową przynętą. Odpowiednia pszeniczka na haczyk to taka, która jest delikatnie pęknięta i wychodzi z niej biały miąższ. Nabijamy tak na hak, aby grot było delikatnie widać. Próbowałem przeróżnych zapachów ale naturalny lub z dodatkiem wanilii jest bezkonkurencyjny na duże dorodne płocie. Brakuje mi zdjęć ale w następnym sezonie to nadrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suwi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Grendziu a stosujesz pszenicę do dłuższego nęcenia Lina, Karpia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Grendziu Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Administrator Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Suwi tak stosuję, dodaję ją do zanęty głównej w miksie ziaren, a sposób przygotowania opisałem tutaj http://dlaryb.pl/forum/topic/36-przygotowanie-ziarna-w-szybkowarze/#comment-232 Teraz gdybym szedł na ryby to pewnie bym nie wziął tak grubej frakcji, dla mnie podstawa to robactwo, no ale eksperymentować trzeba będzie całe życie. Co do ilości to od 0,5 do 1litr ziaren to jest maks, nawet przy karpiach, wolę jak ryba szuka po zapachu niż zjada i przebrzydza na stole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suwi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dziękuję nigdy jeszcze nie stosowałem pszenicy dlatego tak dopytuję a zamierzam od wiosny ruszyć właśnie na Lina i Karpia więc obmyślam mieszankę jaką będę je karmił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.