Jump to content

Wpływ stosowania gliny w zanętach wędkarskich

andrzej
 Share

Recommended Posts

Mam takie pytania:

1. Czy glina z którą mieszamy zanęty i wrzucamy ma wpływ na  środowisko wodne?

2. Jaka glina nie ma wpływu na środowisko wodne?

3. Ile gliny możemy stosować by nie miała wpływu na środowisko wodne?

Zapraszam do dyskusji.

• Like 1

• Administrators

A co górkę chcesz usypać na miejscówce? Żarcik, ale faktycznie bardzo dobre pytania Andrzej, sam bym chciał się dowiedzieć coś o tym :)

Chodzi o to, że nierzadko wali się tej gliny po 6-8kg. na stanowisko (np. na zawodach) i chciałbym wiedzieć jaki to ma wpływ na wodę. Ja osobiście stosuję nie więcej niż 2-4kg. gliny na jedną sesję spławikową (używam stosunkowo mało zanęty). 

• Administrators

Jak łowię na spławik typu waggler to wrzucam drobny pellecik na zmianę z robalami za pomocą procy :)

Tak jak pisałem wcześniej, z chęcią przyłączę się do Twoich pytań.

Nęcenie ryb to duży i istotny temat, pewnie wiele razy będzie się przewijał w wędkarskich wypowiedziach.

Skoro tutaj sprecyzowano pytanie, można podjąć się ogólnikowej oceny (by zrobić to dogłębnie, potrzeba konkretnego przykładu i wielu danych oraz badań).

Zanęta na ryby to mieszanka organicznych składników (pasza) oraz nieorganicznych/mieszanych wypełniaczy.

By oceniać wpływ gliny w mieszance zanętowej, warto określić jakiego typu zbiornik omawiamy oraz jaką ilość zanęty dostarczamy.

Prawdopodobnie jednak dostarczanie dużych ilości gliny do niewielkiego zbiornika wywoła pewne konsekwencje: zmianę struktury osadów dennych, wytworzenie zawiesin przydennych. Może to mieć negatywny wpływ na rozwój ikry, ryb wykorzystujących twarde podłoże do składania ikry.

W niektórych sytuacjach, nadmiar zawiesiny może zmienić przezroczystość wody co wpływać może na rozwój roślin zanurzonych.

Krótko podsumowując: potrzebny jest umiar oraz rozsądek. Dobry stan ekologiczny akwenu pozwoli znieść pewne obciążenia związane z wędkarstwem, natomiast zbiornik zdegradowany może być dobity przez dodatkowe czynniki zewnętrzne (czyt: zanęty).

• Administrators

Kotwic a jest jakiś wzór, przelicznik co do tego jak np. glina naturalna wędkarska rozpraszająca ma wpływ na wodę itd. tak po "polskiemu", proszę :P

Czytam sobie coś o "wzorkach" i  mi się w głowie kręci, od tego co tam jest napisane :)

http://trawka.org/topic/32816-co-musisz-wiedziec-o-ph-ziemi-pomiar-wartosci-ph-roznych-zbiornikow-wodnych/

Ps. W sumie jak się skupiłem to świetnie jest to opisane jakby co, ale pewnie jutro już to zapomnę :P

• 7 years later...
  • Administrators

Hmmm , my o zanętach dyskutowaliśmy już w 2015r, w sumie chyba od samego początku, jak była woda to ograniczenia były w regulaminie...