Jump to content

Trawianka

Grendziu
 Share

Recommended Posts

27 minut temu, Grendziu napisał(a):

Niby gatunek inwazyjny, a tak podobny barwami do lina 😂😂🥃🥃🥃

https://www.wedkarstwozpasja.com/2022/12/trawianka-gatunek-inwazyjny.html?m=1

co za g..........no. karp, amur, karaś srebrzysty, pstrąg tęczowy, jesiotr, babka, sumik, bass słoneczny, no i największy deserek czyli sum w jeziorach . ja p...................e. jeszcze pierwsze 3 jakoś strawię, bo tęczaka i jesiotra już mniej( tylko dlatego, że na kiju czuć jakąś siłę) to pozostałe.............. eh

Edited by christhof70
  • Like 1

• Administrators
6 godzin temu, christhof70 napisał(a):

co za g..........no. karp, amur, karaś srebrzysty, pstrąg tęczowy, jesiotr, babka, sumik, bass słoneczny, no i największy deserek czyli sum w jeziorach . ja p...................e. jeszcze pierwsze 3 jakoś strawię, bo tęczaka i jesiotra już mniej( tylko dlatego, że na kiju czuć jakąś siłę) to pozostałe.............. eh

Jesiotry lubię  z resztą się zgadzam.

Ryba Trawianka (po angielsku "Grass carp") to gatunek ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), której naturalnym środowiskiem są wody słodkie i słonawe Azji, od Chin po Kambodżę i Wietnam. Ryby te bywają hodowane w akwakulturach na całym świecie, jako źródło pożywienia lub do oczyszczania wody.

Ryba Trawianka jest stosunkowo duża, osiągając zwykle długość od 60 do 120 cm i wagę do 35 kg. Ciało ryby jest cylindryczne, pokryte drobną łuską, a jej barwa jest srebrzysta lub szara, z ciemniejszymi plamami na grzbiecie. Charakterystyczną cechą tej ryby są duże, brązowe oczy, które znajdują się blisko górnego brzegu głowy.

Trawianki są roślinożerne i preferują pokarm roślinny, takie jak trawa, algi i liście roślin wodnych. Mają silne zęby, które umożliwiają im łamanie łodyg i liści roślin, a także miażdżenie ich w jelitach. Ze względu na swoją dietę, Trawianki są stosowane w celu oczyszczania zbiorników wodnych z nadmiaru roślinności wodnej.

Ryby te są stosunkowo łatwe do hodowli i są popularne w akwakulturach na całym świecie ze względu na ich szybki wzrost i zdolność do oczyszczania wody. Są także uważane za ryby o wysokiej wartości kulinarnej, choć ich mięso jest bardziej włókniste i mniej smaczne niż mięso innych gatunków karpiowatych.

Problemem jest własnie ich zdolność adaptacji - może się okazać że wkrótce "wygryzą" rodzime gatunki.

• Thanks 1

• Administrators
1 godzinę temu, silaktora napisał(a):

Problemem jest własnie ich zdolność adaptacji - może się okazać że wkrótce "wygryzą" rodzime gatunki.

Łowię od 40lat i mam to szczęście, że nigdy jej nie spotkałem. Rozumiem, że to gatunek inwazyjny itd itp, w jaki sposób mogą "wygryźć" rodzime gatunki? Są wstanie być liczniejsze w zbiorniku jak np. płoć, ukleja, okoń, krąp, leszcz? W jaki sposób zagrażają ww., rodzimym gatunkom?

32 minuty temu, silaktora napisał(a):

Ryba Trawianka (po angielsku "Grass carp") to gatunek ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae)...

Mylisz gatunki. To co opisujesz to amur biały i z trawianką nie ma nic wspólnego.

Trawianka, czyli Perccottus glenii Dybowski, 1877, to ryba okoniokształtna, osiągająca długość do około 20 cm, sporadycznie więcej. Najczęściej spotykane są osobniki kilkunastocentymetrowe.
W Polsce stwierdzona po raz pierwszy w 1993 roku. Obecnie występuje w różnych regionach kraju.

• Like 1

Godzinę temu, silaktora napisał(a):

Ryba Trawianka (po angielsku "Grass carp")

Trawianka jest nazywana: chinese sleeper lub amur sleeper, w niektórych rejonach jest też nazywana carp sleeper. W USA ogólnie nazywają amura, karpia i tołpygę mianem "carp".

Łowiłem trawianki u sąsiada za płotem w sadzawce. W zamrażalniku mam chyba nawet jedną dla[mention=10]kotwic[/mention] do badań, ale całkowicie o niej zapomniałem. Miałem dołowić kilka sztuk i jakoś mi to wyleciało z głowy, a i okazji nie było.

9ebcece4f6f991a70f377244c0dd91b3.jpg.6b1fdad06794a3a759acfac73be2b5d8.jpg

Dla chętnych do czytania o trawiance:
https://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default7473.html

Pierwszą trawiankę widziałem właśnie w 1993 roku, bo przywiózł ją znad Wisły kolega i próbowaliśmy ustalić gatunek (zresztą opisał to: Terlecki J., Pałka R. 1999. Occurrence of Perccottus glenii Dybowski 1877 (Perciformes, Odontobutidae) in the middle stretch of the Vistula river, Poland. Archiwum Rybactwa Polskiego 7: 141-150).
W kolejnym roku pomagałem mu łowić do badań trawianki w starorzeczach Wisły okolic Kazimierza Dolnego i Puław. Mniej więcej w tych latach trawianki spotkałem też w dorzeczu Bugu, a nawet ktoś je wpuścił do niewielkiego stawu niedaleko mojego domu. Ale, że staw wysechł to i trawianki trafiło.

• Like 1