Czarek Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 (edited) Z mojego, niewielkiego ale jednak, doświadczenia wynika, że wiosną trzeba chudziutko nęcić. Typowy mix 50-50 z pelletem może być "za mocny". Ja stosuję ok. 100g zanęty z mączek rybnych, 100g najtańszej z nasionami i ok. 50g suchego mikropelletu. Często zamiast tej pierwszej stosuję ziemię. Taki zestaw na całą sesję 4-godzinną. Oczywiście jeśli wczesnowiosenne wiatry i zmienność pogody pozwolą to łowię. Nie zawsze się udaje, ale jak wspomniałem, uczę się. A jakie są Wasze doświadczenia? Edited February 8, 2016 by Czarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 8, 2016 Administrators Share Posted February 8, 2016 Czarek nęcisz niemal jak zawodowiec - myślę, że odpowiednio i starannie. Ja bym spróbował dodać tutaj z ćwierć litra, białych/pinki/czerwonych biały/dżdżownic - tak aby wszystko żyło. Bardzo fajnie na niektórych łowiskach wczesną wiosną spisuję się chleb tostowy zmiksowany np. w blenderze. Zamiennikiem może być także pieczywo FLUO. Na dużych rzekach warto podawać trochę więcej, na jeziorach mniej, a na komercji jak na komercji - w zależności od wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Rzeka na przedwiośnie ciężki temat do rozgryzienia. Bywały lata, że w lutym się łowiło krapie i rozpiory ostatnio jednak króluje klen i wcale nie trzeba grochu czy wątroby. Ja łowię na castery i pinki - przynajmniej tak brały na początku marca w zeszłym roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarek Posted February 15, 2016 Author Share Posted February 15, 2016 Methoda. Ostatnio testowałem zmielone bardzo drobno frakcje zanęt i pelletów połączone klejem do zanęt. Taki cud do podajnika i do wody :-) Szybko to pracuje i ładnie wabi rybki w zimnej wodzie. Na zachętę dosypałem dosłownie odrobinkę GG Sensasa. Na taką zdawałoby się lekką, płociową mieszankę skusił się karp (nawet ładny lustrzeń 4,5kg). Na następny weekend przygotowuję zestaw z zanętą Futtera - zobaczymy czy da podobny efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 15, 2016 Administrators Share Posted February 15, 2016 1 godzinę temu, Czarek napisał: Ostatnio testowałem zmielone bardzo drobno frakcje zanęt i pelletów połączone klejem do zanęt. Jaki klej używasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarek Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 Jak zauważyłem z ilością kleju trzeba uważać. Ostatnie próby przeprowadzałem z użyciem "Super Collant Mondial-f". 15% całej mieszanki stanowił klej. Niby może być, ale niewielka zbyt duża ilość wody i kupa. Bardzo wolno trzeba domaczać. Teraz spróbuję z połową tej ilości. Ogólnie na sesję zużywam ok. 150-200ml mieszanki. Czyli niecałą szklankę na 5h wędkowania. Dążę do zmniejszenia tej ilości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 16, 2016 Administrators Share Posted February 16, 2016 Ok, kolejne pytanie. Na jakiej głębokości używasz tego kleju i na jakie odległości rzucasz. Myślę, że to też może mieć ogromny wpływ na prawidłowe podanie zanęty. Sam się cały czas zastanawiam co lepsze, woreczki PVA czy klej właśnie, a może to i to po części przy dużych głębokościach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 To może i ja coś napiszę. Jeśli chodzi o kleje, to wielu z moich kolegów którzy biorą lub brali udział w zawodach wędkarskich na wyższym poziomie nie używa kleju. Uważają, że klej może odstraszać ryby. Jeśli już to używają bentonitu i spoistość regulują wodą. Świetne efekty daje zastosowanie odpowiedniej gliny do zanęty. Ja ze swojej strony polecam mielone płatki owsiane. W ilości nie przekraczającej 10-15 %. Tak jak to już zauważył Czarek trzeba zwrócić szczególną uwagę, aby nie przemoczyć zanęty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 16, 2016 Administrators Share Posted February 16, 2016 Płatki od zawsze były moim klejem jak już spoistość zanęty była zbyt luźna. Elvis odpowiedziałeś właśnie na kolejne moje pytanie. Zastanawiałem się właśnie nad zapachem kleju i jego wpływem na brania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarek Posted February 16, 2016 Author Share Posted February 16, 2016 Kleju używałem przy łowieniu na głębokości od 2 do 3m. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts