Jump to content

Ultra lekki spinning

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Szukam kija do 7g maks 10g, na paprochy do zabawa z okonkami. Wczoraj coś tam trzymałem w rękach  i to w dobrej kaise za niespełna 170zł, ale już coś obczaiłem nowego?

http://www.skleprybka.com/w/spinningi/wedka-daiwa-lrf-229cm-1-7g-dlrf762uls-au.html

Co o tym sądzicie, może jakiś zamiennik?

Skąd ta skłonność ku wklejance? Ja mam kijek do 10gr:

http://rubiksfishing.pl/favorite-vizor-vzr-602l-1-83m-2-10gr/

Wszystko zależy od budżetu, jednak ja skłaniałbym się raczej ku wędkom tego typu. Konstrukcja oparta na wysokiej jakości komponentach, niesamowita lekkość i czułość blanku. Wszystko to nadaje niezwykłej finezji podczas łowienia. Ja najbardziej lubię łowić okonie jigując w toni jakąś gumą typu np 3D Bleak no i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie takiego łowienia przy użyciu wklejanki :)

• Administrators

A ja w sobotę trzymałem takie coś w ręku

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/10223-daiwa-megaforce-jiggerspin-220-1-9g.html

i mega mi pasowało, z tym że ona była chyba do 7g. Nie wiem czy warto przepłacać, przy połowie okonków do 30cm, faktycznie, ten kij co podał @RS był wyjątkowy, ale na sucho :P

Favorit Vizor co to takiego w ogóle jest? Kij który przedstawił Grendziu zdecydowanie wystarczy na okonie nawet 40cm. Pod warunkiem, że umiesz je łowić.

Skoro chcesz zwiedzić najpopularniejsze polskie akweny to chyba powinieneś celować w coś więcej niż okoń 30stak :P różnica w cenie to tylko 50zł

• Administrators
7 minut temu, RS napisał:

Skoro chcesz zwiedzić najpopularniejsze polskie akweny to chyba powinieneś celować w coś więcej niż okoń 30stak :P różnica w cenie to tylko 50zł

Chyba 500zł?

To co Ty mi pokazywałeś kosztuję 700zł, a ja zszedłem do niższej wersji za 160zł :P
Mam już do 14g dobry kijek SG, więc to ma być uzupełnienie do "paproszenia". A aktualnie trwa debata nad... I Polsce pokaże z łodzi w niedalekiej przyszłości, gdzie są największe okonie :)

Niewiele ci doradzę, bo na drapieżniki poluję tylko okazyjnie, z doskoku, najczęściej na początku lub końcu łowienia.

Ale pewnie z 10 lat mam kijek Mikado Feeling, 2,4m, do 10g.

Lekki o sympatycznej pracy. Ostatnio łowię głównie na gumki z główkami 0,8-3g i całkiem znośnie się rzuca i łowi.

Jasne, pewnie do super czułej wklejki to nie można porównywać, ale cenowo nie był to drogi wydatek. Nie wiem tylko, czy podobną linię w Mikado utrzymano, bo nie szukam nic nowego w tym zakresie.

• 2 weeks later...