Jump to content

Koszyki Gripper Feeders z Guru

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Kupiłem je w ciemno w tym roku, fajne w nich to jest, że możemy je mocować w dwojaki sposób w zestawach, przez środek i z boku - producent daje w zestawie obie rurki do ustawienia zestawu. Kształt owalny koszyczka,  oraz ołów jest tak zrobiony i wyważony, że koszyczek odpowiednio ustawia się w wodzie. Plastik, sztywny i elastyczny.

• Administrators

Do mnie ze sklepu w Holandii zawitały :P Mogę, użyczyć następnym razem nad wodą :)

• 1 month later...

Na nowy sezon chcę troszkę unowocześnić moją skrzynkę do feedera. Przede wszystkim chcę zakupić nowe koszyki. Do tej pory łowiłem na tańszych koszykach popularnych marek. Nie powiem, coś tam połowiłem, ale nie byłem z nich do końca zadowolony. Po prostu cały czas miałem wrażenie, że nie leżą dobrze w wodzie i nie przyciągają ryb tak, jakbym chciał. Te koszyki GURU są świetne. Wiem jednak, że nie tylko GURU robi dobre koszyki.

Prosiłbym więc o pomoc w zakupie odpowiednich koszyków. Najczęściej łowię koszykami w przedziale 20-30gr. W pełni osiągają one zasięg rzutu, który mi jest potrzebny. Moje feedery są CW do 70gr. Jeśli jest jakaś ciekawa seria koszyków, to z chęcią bym je nabył.

Ale co masz na myśli Dominik że standardowe koszyki nie nęcą jak byś chciał? Łatwiej by było ogarnąć temat. Kurcze, całkiem niedawno na innym forum, ktoś wstawił filmik, jak poszczególne kosze uwalniają towar. Różnica jednak jest jak się uważnie przyjrzeć. 

Stosuję Jaxony o kwadratowym przekroju. Maja one płaskie obciążenie i nie wiem, czy zawsze układaja się tak, jak chcę. Te GURU sa skonstruowane tak, że zawsze ułożą się na dnie w taki sam sposób. Właśnie potrzebuje jakiś wskazówek, by wybrać odpowiedni model.

Widziałem to kiedyś i tym bardziej sądzę, że te koszyki, które mam nie są najlepsze. Koszyk metalowy o kwadratowym przekroju i płaskim obciążeniu rozłożonym równomiernie układał się beznadziejnie. Koszyki, które można obejrzeć w filmie GURU są duuużo lepsze. Zastanawiam się więc nad marką i dokładnymi modelami. W sklepach wędkarskich tego nie ma, bo sklepy są zacofane o wiele lat. Pozostaje więc net. Przez tego neta więc pytam się Was, czy macie na oku jakieś konkretne modele. Najlepiej takie, które można kupić w Polsce bez problemu.

Prostokąty, trapezy i kwadraty stosuję na rzece. Bardziej te 2 pierwsze. Niższy profil wg mnie to mniejszy opór dla nurtu, a szersze dno lepiej przylega do podłoża. Na wody stojące preferuję przekrój okrągły. Tu znów mam wrażenie że bardziej zwięzła bryła to mniejszy chlup o powierzchnię wody i szybsze dotarcie do dna. Czy na pewno słusznie? Nie wiem do końca. Tak sobie to tłumaczę.