Przygotowanie robactwa zanętowego - larwa ochotki ( jokers)
Dzisiaj chciałbym wam przedstawić jak ja przygotowuję larwę ochotki zwaną jokers.
Pierwsze co będziemy musieli przygotować sobie to rzeczy potrzebne do tego zabiegu. Ja zawsze biorę wiaderko lub miskę, sito wędkarskie o oczkach 2 mm lub 3 mm, sitko kuchenne z drobnymi oczkami (dobrze nadają się te, którymi przesiewa się mąkę) oraz ręcznik i gazetę, lub worek strunowy jeśli będziemy chcieli nasze robaki zamrozić.
Następną rzeczą którą musimy zrobić to nalać wody do wiadra lub miski, tak aby nasze sito wędkarskie, które położymy było zalane około 2 cm wodą.
Wysypujemy robaki ze starej gazety na to sito i pozwalamy larwą przejść przez otwory w nim. Wszystkie martwe lub słabe zostaną na nim.
Odkładamy sito z martwymi robakami. Teraz będziemy wypłukiwać z robaków glinkę, którą one wytwarzają (często kolor tej glinki jest zielony). Warto zamieszać wodę wiaderku.
Następnie wylewamy na sitko kuchenne. Larwy zostają na nim. Tę czynność powtarzamy dotąd dopóki pod sitkiem nie zobaczymy czystej wody.
Płukać możemy pod kranem lub lejąc wodę z wiaderka.
Czyste larwy trzeba wyłożyć na suchy ręcznik w celu odebrania nadmiaru wody.
Zwijamy je w ręcznik i zostawiamy na około 20 minut.
Wysuszone larwy przekładamy do gazety lub jeśli trzemy robaki zamrozić do worka strunowego.
Przepłukanie robaków zwiększa atrakcyjność naszej zanęty, oczyszcza robaki przed brzydkim zapachem oraz pozbywamy się martwych larw, które szybko gniją.
Również wydłuża ich przechowywanie w gazecie, którą po złożeniu odkładamy w suche chłodne miejsce np: na samym dole lodówki, podłoga w garażu itp.
-
1
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.