Jump to content

Strona dlaRyb.pl wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego portalu. Więcej informacji

Sign in to follow this  
  • entries
    2
  • comments
    0
  • views
    183

Pszenica według Pawcia: przygotowanie

PawelL

95 views

P00528-135316.jpg

 

Sami zapewne wiecie, że pszenica jest niesamowitą przynętą, oraz zanętą na wszelaki białoryb.

Czy to na rzekę, czy też wody stojące.

Zapewne, dla większości z Was ten post to będzie banał, ale z pierwszej ręki wiem, że czyta nas sporo ludzików, którzy nie są zarejestrowani, ale ciekawi co tu się wyprawia.

Zapewne sporo młodych wędkarzy zagląda i to właśnie dla nich ten mini poradnik o pszenicy.

Zapewne wszyscy wiedzą o tym, jak przygotować pszenicę w termosie.

Co zrobić, aby w podobnie prosty sposób zrobić większą jej ilość?

Zagotować w garczku w sposób prosty, bez moczenia, a ilość jaką będziemy mogli przygotować będzie zależeć od pojemności użytego gara, lub powtórzenia czynności.

 

Lecim z koksem.

Mój garczek ma pojemność 5 litrów.

Odmierzam 2 litry pszenicy i napełniam garnek wodą prawie po brzegi.

Pszenica tylko przepłukana, nie musi być wstępnie moczona.

P00526-100148.jpg

 

Zagotowuję, a następnie zmniejszam gaz do minimum, żeby tylko pyrkotało i zostawiam na gazie na 20 minut.

P00526-110710.jpg

 

Po 20 minutach zakręcam gaz i zostawiam pod przykrywką.

Pszenica wtedy rośnie i chce "wyleźć" z gara.

Na potrzeby zdjęć pokrywkę zdejmowałem.

P00526-115625.jpg

P00526-122339.jpg

Na kolejnych fotkach macie czas, ile zajęło mi dziś doprowadzenie do ostatecznego stanu, ale zaznaczam, że po wyłączeniu gazu już nic nie robiłem, a tylko odcedziłem i sru do wiaderka na jutro

.P00526-135503.jpg

 

Pszenica ładnie popękana, choć znajdą się i całe ziarna idealne do założenia na haczyk.

P00526-141503.jpg

 

Z początkowych dwóch litrów pszenicy, objętościowo otrzymujemy cztery litry.

 

Sposób przygotowania jest banalny, a my tracimy praktycznie czas na tylko doglądanie ziarna zanim się zagotuje.

Mając nieużywany, duży garnek, przygotujemy nawet nad Wisłą na ognisku!



0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Wydawcą portalu dlaRyb.pl jest:

FUNDACJA "DLA RYB"
BOGUNIEWO 45, 64-610 BOGUNIEWO
Nr Konta: PKO BP 64 1020 4128 0000 1202 0123 2578
KRS: 0000613501 NIP: 6060096225 REGON: 364237131
https://dlaRyb.pl; e-mail: fundacja@dlaRyb.pl; tel.: 61 307 99 99
×

Important Information

guest_terms_bar_text_value