Administrators kleszcz Posted January 31, 2017 Administrators Share Posted January 31, 2017 (edited) Cześć, planuje zakup sztycy, aktualnie radziłem sobie ze zwykłym podbierakiem. Wybrałem sztycę nasadową firmy trabucco oraz o koszu firmy lorpio. Z obu firmy jestem zadowolony i myślę że śmiało można je pogodzić ze sobą. Nie chciałbym też przez przypadek niepotrzebnie wtopić pieniądze, więc będę wdzięczny o opinie z Waszej strony. Linki do aukcji: SZTYCA: http://allegro.pl/wyczynowa-sztyca-trabucco-precision-300-net-i6001191020.html KOSZ: http://allegro.pl/kosz-do-podbieraka-st-lorpio-pe-01-45x50-cm-new-i6033069782.html Edited January 31, 2017 by kleszcz błędy.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Nie wiem gdzie planujesz wędkować, ale jeśli nawet rzadko, będzie to rzeka i nurt, ten kosz urwie Ci rękę. Jeśli na wodzie stojącej. Bierz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators kleszcz Posted January 31, 2017 Author Administrators Share Posted January 31, 2017 Tylko i wyłącznie woda stojąca. Dzięki za Twoją odpowiedz.Pozdrawiam Adam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Nie znam tych produktów i nie poradzę Ci nic konkretnego. Podstawowe pytanie do jakich ryb ma być ten zestaw i na jakie wody i metody. To dość istotne pytanie, bo np. amura nie wsadzisz do byle podbieraka, podobnie jesiotra. Te ryby wymagają innego sprzętu, zresztą duże ryby też. Same łowisko też ma duże znaczenie. Jeśli jest bardzo płytko przy brzegu lub mamy wysoki brzeg to 3m może okazać się za mało. Ja mam nasadowy 4.40 i w każdej chwili mogę dopasować się to sytuacji. Inną sprawą jest metodą łowienia. Jeśli to na zawody to potrzebny nieduży i lekki sprzęt. Jeśli zaś łowiska komercyjne to tu z kolei potrzeba mocy i odpowiedniej wielkości. Też będę potrzebował nowego kosza, bo mój już się zużył i zmieniam metody łowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 To jak Elvis teraz będziesz łowił? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators kleszcz Posted January 31, 2017 Author Administrators Share Posted January 31, 2017 Głównie zbiorniki komercyjne, wody stojące. Ryby karpiowate Niewykluczone że i Jesiotr może się pojawić lecz w tedy zapewne już posłużę się większym zestawem (zawsze przy sobie;) Głównie łowię na feeder (głównie metoda) więc w większości to karpie, leszcze, liny oraz karasie. Szybkie wypady 2-3h odbywają się na zbiorniku który jest dość zróżnicowany brzegowo, są strome spady jak i brzeg równy z lustrem wody. W tym roku planuje czynny udział w zawodach gruntowych więc ryby jak wyżej z głównym nastawieniem na karpia i tutaj pojawią się kolejne wody o których nic jeszcze nie wiem. Pozdrawiam Adam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 To jak Elvis teraz będziesz łowił?Tak jak Ty! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Jakaś wyprzedaż się szykuje Danielu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Raczej inwestycje. Myślę o....Sphere. Powoli rezygnuję ze spławika na rzecz metody i klasycznego feedera. A tu jak wiadomo potrzeba nieco solidniejszego sprzętu. Sztycę mam, potrzebuję nowy kosz do podbieraka i myślę o składanym Korumie. Zwykły mały i lekki kosz też będzie potrzebny, ale już rzadziej. Dlatego Adamie, jeśli masz zamiar trochę zawodniczyć proponuję rozejrzeć się za dłuższą sztycą. Zawsze można skrócić. Moja to DAM Sumo. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 31, 2017 Administrators Share Posted January 31, 2017 Ja mam sztycę od MATRIX 4m jestem bardzo zadowolony, ale rybki tak do 4kg jest ok, powyżej jest kłopot. Łowię tylko na wodach stojących Gdybym kupował jeszcze raz, szukałbym chyba delikatnie mocniejszej, choć jak pisałem wyżej - daje radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts