stas1 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Ma ktoś doświadczenie w produkcji domowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Z tego co pamiętam to@Artur gdzieś pisał na ten temat. Chyba na swoim blogu na fb. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 (edited) Na 100% na swoim blogu pisał. Sprawdziłem. @Artur jak możesz to wstaw tu swój patent na Kastery. Edited March 13, 2017 by cygan786 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 Ha ha jedziemy na te same zawody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Dla mnie to zbyt dużo zabawy. Niewiele drożej będzie kupić gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 53 minuty temu, stas1 napisał: Ma ktoś doświadczenie w produkcji domowej Nigdy w moim łowieniu nie trafiłem na moment, by kastery okazały się bardziej skuteczne niż białe robaki. I nie mówię o tym, że kastery dużo gorzej trzymają się na haczyku niż białe robaczki, lecz o brania mi chodzi. Ale piszę w związku z tematem. W zwykłym pudełku z białymi robaczkami, gdy zostawiłem je latem w ciepłym pomieszczeniu (pokój) a pojemnik był zawilgocony (rosa nad wodą, mokre dłonie przy wyjmowaniu robaków), to larwy muchy w ciągu 1-3 dni zamieniały się w poczwarki. Przypuszczam, że głównymi czynnikami przemiany larw muchy w poczwarki (kastery) są wilgoć i temperatura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted March 14, 2017 Share Posted March 14, 2017 Dnia 13.03.2017 o 22:14, Kotwic napisał: Nigdy w moim łowieniu nie trafiłem na moment, by kastery okazały się bardziej skuteczne niż białe robaki. I nie mówię o tym, że kastery dużo gorzej trzymają się na haczyku niż białe robaczki, lecz o brania mi chodzi. Ale piszę w związku z tematem. W zwykłym pudełku z białymi robaczkami, gdy zostawiłem je latem w ciepłym pomieszczeniu (pokój) a pojemnik był zawilgocony (rosa nad wodą, mokre dłonie przy wyjmowaniu robaków), to larwy muchy w ciągu 1-3 dni zamieniały się w poczwarki. Przypuszczam, że głównymi czynnikami przemiany larw muchy w poczwarki (kastery) są wilgoć i temperatura. Ja miałem nieraz że caster był lepszy od białego robaka, ale to zależy od wody i od tego jak przygotujesz castera i nie mówię o czarnym paskudztwie które przepoczwarzylo się w pudełku z białymi tylko o prawdziwym złocistym casterze specjalnie zrobionym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted March 14, 2017 Author Share Posted March 14, 2017 Dlatego pytam jak to się robi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 15, 2017 Administrators Share Posted March 15, 2017 Stasiu zostawiasz robale tak aby się nie podusiły w zamknięciu, w dość ciepłym miejscu., czekasz aż zmienią się z robali na coś ze skorupką, potocznie kastery i masz gotowe. Musisz uważać, aby nie zrobiły się z tego muchy i tyle. Tak jak u Piotra, nie za bardzo robiły robotę na moich wodach, zwykłe robale przeważnie były lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts