Administrators Grendziu Posted March 15, 2017 Administrators Share Posted March 15, 2017 Myślę o tym aby testowo coś zrobić w tym temacie. I mam sporo pytań. Czy można wg prawa dobrowolnie chipować ryby, które się chcę? Co jeśli chip znajdę na śmietniku? Jakie są koszty takiego przedsięwzięcia? Czy taki monitoring ryb się sprawdza i jakie przynosi efekty? Jakie dane można uzyskać z takich informacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 15, 2017 Share Posted March 15, 2017 Pytań to ty masz rzeczywiście sporo, ale pewnie ich przybędzie gdy zaczniemy pisać w temacie. Ważniejsze jest to, czy pisząc o "chipowaniu ryb" miałeś na myśli po prostu znakowanie ryb, czy chodziło ci o konkretny sposób znakowania, czyli z wykorzystaniem elektronicznych znaczków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 15, 2017 Author Administrators Share Posted March 15, 2017 To wszystko zależy od tego co napisałem powyżej. Wpuszczam do stawu xyz np. szczupaka i chciałbym się dowiedzieć o nim jak najwięcej, łącznie z tym ile razy w roku dostał po "dziobie" od wędkarzy. Jaki jest jego przyrost, jakie są jego wędrówi itd itp. Pytanie ile i jakim kosztem mogę wyciągnąć wnioski. Jaki jest monitoring danej ryby i czy jest sens takich badań, no bo jeśli ktoś go za pół roku zje, to mam jakieś tam koszty, nie skończone badania, a co za tym idzie tylko cząstkowe dane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 Monitorowanie odbywa sie po gps - i tu jest problem czip musi się łaczyc z satelitą .... pod wodą nie chodzi to rozwiązanie..... Jedynie co ja słyszałem "czipowanie" to danie rybce numeru i spisywanie danych od wyjęcia do wyjęcia rybki z wody. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 Tak jak piszę Maciek. Czipowanie na sens tylko do kontroli bieżącego przyrostu poprzez numerowanie ryb. Jest to stosowane w przypadku największych i najcenniejszych ryb m. Każda ryba na swoją kartotekę, a nawet imię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 Tutaj link do ciekawego artykułu (ale to tylko streszczenie).http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/KR/KR_numer/KR2014/Stresz14_05_02.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 16, 2017 Author Administrators Share Posted March 16, 2017 Na GPS-ach pracowałem już w 2004r czyli dawno, dawno temu jak one do Polski wchodziły. Aktualnie nie jestem na bieżąco z nowościami, ale zdaję sobie sprawę, że mogą i nie działają pod wodą. Ciekawi mnie, czy może jest jakieś inne rozwiązanie. Jeśli o mnie chodzi, to wątek postawiłem z mini planem w głowie, niestety nie mogę jeszcze zdradzić co mi chodzi po głowie. Wybaczcie, ale jak się uda to będzie ciekawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 16, 2017 Share Posted March 16, 2017 No to trochę tytułem wprowadzenia, a później będą odpowiedzi. Znakowanie ryb można przeprowadzać znaczkami zewnętrznymi lub wewnętrznymi (pomijam znakowanie chemiczne lub termiczne). W przypadku znakowania zewnętrznego można zastosować znaczki widoczne lub niewidoczne. Znaczki mogą działać w opcji aktywnej lub pasywnej. Znaczki wewnętrzne najczęściej są niewidoczne. Znaczki te także mogą działać w opcji aktywnej lub pasywnej. Krótka informacja o znaczkach:http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/KR/KR_numer/KR2014/Stresz14_06_03.html Oczywiście temat znakowania jest bardzo szeroki, ale opis tego wymagałby osobnego artykułu. Co do samych pytań. 18 godzin temu, Grendziu napisał: To wszystko zależy od tego co napisałem powyżej. Wpuszczam do stawu xyz np. szczupaka i chciałbym się dowiedzieć o nim jak najwięcej, łącznie z tym ile razy w roku dostał po "dziobie" od wędkarzy. Jaki jest jego przyrost, jakie są jego wędrówki itd itp. Pytanie ile i jakim kosztem mogę wyciągnąć wnioski. Jaki jest monitoring danej ryby i czy jest sens takich badań, no bo jeśli ktoś go za pół roku zje, to mam jakieś tam koszty, nie skończone badania, a co za tym idzie tylko cząstkowe dane. By tylko poznakować ryby, tak by wiedzieć że to ryba znakowana lub, że to konkretna ryba, wystarczą znaczki typu "Carlin", czyli kolorowe przywieszki z numerem. Montuje się je najczęściej na płetwie ryby (tak najczęściej są znakowane smolty troci i łososia). By mieć możliwość zdalnego odczytu znaczka lub by móc określić przemieszczanie się ryb (ale tylko w ograniczonym zakresie, przy wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu) trzeba używać znaczków zaawansowanych, takich jak znaczki PIT (w polskim tłumaczeniu: Pasywne zintegrowane transpondery). Często są to znaczki wewnętrzne. Natomiast, dostęp do danych związanych z konkretną rybą, jej zachowaniem, wędrówkami itd, wymaga bardzo zaawansowanych znaczków, które daje się wykryć za pomocą odpowiednich urządzeń i anten (wchodzimy tu w temat telemetrii). Oczywiście, są też znaczki które mają własne źródło energii a nawet nadajnik. Ale to już wyższy próg stosowania i kosztów. Znakowanie ryb przynosi wiele cennych wiadomości, m.in na temat: wędrówek, wzrostu ryb, śmiertelności, identyfikacji osobniczej etc. Tyle, że znakowanie wymaga wiedzy i przygotowania. Trzeba wiedzieć jak znakować i jaki cel ma być osiągnięty. A na koniec pozostaje sprawa kosztów. O ile najprostsze znaczki typu "Carlin" kosztują poniżej 1 zł/szt, to znaczki PIT kosztują już kilka lub kilkadziesiąt złotych/szt. Bardziej zaawansowane znaczki to koszt 100-1000 zł, w zależności od wymogów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacAir Posted March 18, 2017 Share Posted March 18, 2017 Dnia 15.03.2017 o 12:17, Grendziu napisał: Co jeśli chip znajdę na śmietniku? Jakie są koszty takiego przedsięwzięcia? Czy taki monitoring ryb się sprawdza i jakie przynosi efekty? Jakie dane można uzyskać z takich informacji? Już zdaje się kiedyś linkowałem , ale na wszelki wypadek wrzucę jeszcze raz . http://projekt-pilotazowy.infish.com.pl/przyczyny-smiertelnosci-szczupakow-w-jeziorach Polecam przeczytać całość . ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 12, 2017 Author Administrators Share Posted April 12, 2017 Od, może czipowania teraz nie będzie, ale do znakowania się przymierzamy https://dlaryb.pl/portal/news_2/wypuść-i-oznakuj-rybę-z-fundacją-dla-ryb-na-łowisku-nienawiszcz-r149/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts