Ruda Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 Chłopcy moi drodzy, chciałam kupić tatusiowi mojemu najlepszemu podręczną ostrzałkę do noży (polowanie, wędkowanie). Coś małego, w terenie podręcznego. Może to? https://ostry-sklep.pl/polimerowa-ostrzalka-do-nozy-lansky-lstcn-15773 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Mam nadzieję, że nie jest to prezent na urodziny które wypadają jutro lub najdalej w najbliższy poniedziałek. Ale od razu zastrzegam, że nie kupuj tej, ani żadnej ostrzałki o takim działaniu jak w proponowanym produkcie. Firma Lansky ma dobre produkty i poszukam ci propozycji, ale tu chodzi o sposób ostrzenia. Ostrzałki z "ceramicznymi lub metalowymi" kółeczkami, bardzo mocno i nietypowo zdzierają stal z klingi noża. Ostrzy się niby szybko i łatwo, ale im częściej się używa, tym krawędź tnąca noża jest bardziej "zamęczona". Napisz w kilku słowach, czy ojciec bawi się w "majsterkowanie", tzn czy lubi coś, gdzieś poprawić, naostrzyć, przyciąć itd, czy po prostu woli kupić gotowe i nie poprawiać rzeczy uszkodzonych. Napisz też, czy noża używa na co dzień, w domu, pracy, kuchni, warsztacie, czy jest to po prostu okazyjne wydobycie nożna na ryby i polowanie. Jest kilka typów ostrzałek, a wśród nich rozrzut cenowy. Spokojnie dobierzemy ostrzałkę do potrzeb, a cenę do możliwości. W wolnej chwili poszukam kilku zdjęć, by łatwiej było dyskutować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Tutaj wrzucam zdjęcia ostrzałek (przekrój modeli i cen): Spyderco Triangle. Lansky Turn Box Eze-Lap Diamond Pocket Osełka diamentowa DMT Dia-Sharp Coarse Ostrzałka Lansky Diamond BenchStone Zestaw diamentowych ostrzałek do noży Lansky 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Aż se pójdę nóż naostrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 W tym temacie myślę, że[mention=159]Mariusz Mario Gutowski [/mention]by najlepiej doradził Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 Miałem, mam lub używałem wszystkich tych ostrzałek które pokazałem we wcześniejszym poście (no może z tym wyjątkiem, że z typu ostrzałek płytkowych, używałem DMT, co jednak nie zmienia faktu, że pozostałe: Eze-Lap i Lansky BenchStone działają tak samo). By połączyć użyteczność z minimalizmem, polecam Lansky Turn Box (najlepiej w wersji Deluxe). Na poniższym zdjęciu widać, jak chowane są pręty ostrzące. Szare pręty umożliwiają takie ostrzenie zamęczonych noży, do poziomu dobrej użyteczności. Białe pręty to już końcowe muskanie klingi noża, by wygładzić krawędź tnącą i nadać jeszcze lepszą "ostrość". Bardzo użytecznym kompromisem jest dokupienie prętów o powłoce diamentowej, bo bardzo szybko się nimi ostrzy. Ale cena jest podobne lub wyższa niż podanej powyżej całej ostrzałki. Pudełko Lansky TurnBox ma wymiary około 15 cm długości, 5 cm szerokości, 2 cm wysokości. Po schowaniu prętów do środka, jest to poręczne pudełko, które nie zajmuje miejsca. Niestety, produkt zagraniczny. Cena wersji podstawowej (tylko 2 pręty "medium", szare-robocze) to około 75 zł. Cena wersji Deluxe ( 2 pręty "medium", szare-robocze oraz 2 pręty "fine" białe-polerujące) to ponad 100 zł. Cena samych prętów o powłoce diamentowej, to pewnie 70-100 zł. Ale to wygodna i praktyczna ostrzałka. Chyba, że ktoś lubi ostrzałki płytkowe i potrafi ostrzyć z "wolnej ręki". Ja takich najczęściej używam i uważam, że potrafią wiele. Tyle, że to zabawa na wolne wieczory, a i popełnić błąd można. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted March 26, 2017 Share Posted March 26, 2017 Zapewne Kotwic ma wiele racji nt. ostrzalek. Jednak do poziomu swobodnego cięcia papieru można naostrzyc nóż także oselka z Agromy za 5-6 pln Ja dodatkowo mam jeszcze węgierską oselke z kamienia o granulacji 1000 i na oleju dochodzę do ostrości na poziomie możliwości ogolenia włosów z przedramienia. Koszt, to ok. 35-40 pln. Niestety nie jest to tak ładne i bajeranckie, a w prezentach to chyba jest równie istotne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts