Jump to content

Budowa slipu na miękkim gruncie - pomysły

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Łowisko jest po torfowe z dość wysoką skarpą. Tak jak w temacie. Jest jedno miejsce, gdzie można byłoby podjechać autem z przyczepką i spróbować się zwodować, ale głębokość od brzegu jest od rau jakieś 70cm-100cm i jest dość miękko.

Chodzi o to, aby jak najmniej ingerować w środowisko naturalne brzegu i wody ale zarazem bezpiecznie móc slipować łódkę bezpośrednio z przyczepki.

Moim pomysłem było wbicie po bokach bali drewnianych w poziomie i usypanie żwiru, a na to jakieś płyty betonowe, ale z tym może być sporo pracy i nie wiem czy to będzie dopuszczalne. Ma ktoś jakiś inny pomysł, aby własnymi siłami coś fajnego zbudować?

• Administrators
19 minut temu, Kubik napisał:

Za 120 złotych lepiej kupić.

Nie wiem czy te p 120zł wystarczą jeśli chodzi o długość... Podstawa mogłaby być bez kwadratu na dole do wbicia tylko profili. I jak to zabezpieczyć przed intruzami, aby na złom nie użyczyli sobie...

Betonowanie brzegu, to raczej spora ingerencja.

Jeśli chodzi o takie najazdy, to mam, posiadam. Nie nadają się do takiego slipowania zupełnie. Są zbyt ciężkie, będą zapadać się w gruncie. Jeśli nie chcesz jechać na ryby, a na offroad, to może to będzie rozwiązanie.

Najlepszym pomysłem jest slip drewniany, posadowiony na palikach, jak pomost. Ekonomiczne i ekologiczne, jeno roboty więcej.

• 4 weeks later...
  • Administrators
Dnia 30.03.2017 o 16:00, Dominik napisał:

Najlepszym pomysłem jest slip drewniany, posadowiony na palikach, jak pomost. Ekonomiczne i ekologiczne, jeno roboty więcej.

Mógłbyś podać jakieś przykładowe fotki?

Grunt jest dość miękki, spad w wodzie wysoki. @Kubik wpadł na genialny pomysł zrobienia zatoczki, wcięcia w cyplu, teraz warto byłoby zaprojektować i zaplanować tak boki i podjazd aby to było na stałe. Mam jakąś już wizję, ale ona dość droga jest...