tankista34 Posted May 17, 2017 Share Posted May 17, 2017 Witam , od około tygodnia codziennie jestem około 3-4 godzin na mojej Odrze ,łowie przy tym wysokim stanie wody z portu rzucając jedna wędkę w nurt drugą pod zalaną główkę na napływie . I teraz jest kleń , leszczyk , krąp i wchodzi rozpiór i siedzi cały czas nie dopuszczają innej ryby . Rozpiór to chyba jeden rocznik bo wszystkie w przedziale 30-35 cm . Obojętnie czy łowie w nurcie , blisko czy daleko jak wejdzie Rozpiór to siedzi i po nastym jego wyciągnięciu i odechciewa się łowić . Przynęty różne pinka kuku robak nic to nie zmienia . Prośba jak się pozbyć Rozpióra ?????? A tu widok z mojej miejcówki Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted May 17, 2017 Share Posted May 17, 2017 Nie łowię zbyt często na rzece i nie mam takich problemów, ale grube nęcenie ziarnem typu groch lub kuku powinno pomóc. Dodatkowo grubsze pellety i podobnie na hak groch kuku lub pellet. Więcej pomogą rzeczni spece Arek lub Staś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted May 17, 2017 Share Posted May 17, 2017 Nie pozbędziesz się go. Musi swoje odsiedzieć w miejscówce. Przynęty roślinne dość wyraźnie ograniczają jego brania, ale nie do końca. Po pewnym czasie on zniknie z łowiska i będzie wręcz nieosiągalny do złowienia. Co ciekawe, jak się już zatnie naprawdę sporą sztukę to jest ona niemal nie do wyholowania, po prostu spada z haka. Ja to sobie tłumaczę bardzo słabym pyszczkiem tej ryby, który się po prostu przerywa w nurcie podczas holu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Pozbędziesz się rozpiorow jak będziesz lowic ziarnami on nie je kukurydzy, grochu i pszenicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Nie zgodzę się. Jak jest w ciągu przed tarłowym, nie odpuści nęconego łowiska. To niby rybka typowa pod mięso. Ale jak dostaje amoku, żre wszystko i nie odpuści. I takie pytanko. Czy komuś z was, udało się wyjąć na prawdę rekordowego Rozpióra? I wy, jak i Ja, wiemy kiedy mamy go na kiju. Miałem rekordy indywidualne nie raz. Po mimo zmiany sprzętu, żyłek i zestawów. Nie wyjąłem większego, ponad kilogram. Rozpiór, ma strasznie kruchy pyszczek. Nawet małego stracić, holując agresywnie, nie jest problemem. Dawałem zażerać, nie pomogło. Duże sztuki, spadają z haka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Ja ich niewiele w życiu złowiłem. W Wiśle, Narwi i Bugu mało jest tego gatunku, za to sapa się strasznie rozpleniła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sołtys stan Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Rozpiór fajna ryba bo po tarle bierze praktycznie na wszystko i przez cały dzień nie to co inne ryby Jeśli chce się je łowić skutecznie to nie ma innej opcji niż długie przypony i malutkie haczyki nr 14-18.Tylko wtedy jest szansa,zeby je wycholować.Jeśli się chce ograniczyć brania tej ryby,trza stosować duże przynęty.Np jak największe ziarna kukurydzy.Rozpiór ma mały puszczek i trudno mu wtedy uporać się z taką przynętą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Powiem szczerze że na ziarno nie zlowilem jeszcze ani jednego najwięcej na białe robaki i pinki mniej na,gnojaki i castera największy mój miał 1,1 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaZuYa Posted February 3, 2018 Share Posted February 3, 2018 Tankista chcialbym miec taki problem ... Fajna ryba lowilem takie 0.5 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted February 3, 2018 Share Posted February 3, 2018 11 godzin temu, Semi napisał: Ja ich niewiele w życiu złowiłem. W Wiśle, Narwi i Bugu mało jest tego gatunku, za to sapa się strasznie rozpleniła. Jestem zdziwiony Tomaszu. U nas , mówią na to, Ruska ryba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts