Jump to content

Rozpiór

tankista34
 Share

Recommended Posts

Witam , od około tygodnia codziennie jestem około 3-4 godzin na mojej Odrze ,łowie przy tym wysokim stanie wody z portu rzucając jedna wędkę w nurt drugą pod zalaną główkę na napływie . I teraz jest kleń , leszczyk , krąp i wchodzi rozpiór i siedzi cały czas nie dopuszczają innej ryby . Rozpiór to chyba jeden rocznik bo wszystkie w przedziale 30-35 cm . Obojętnie czy łowie w nurcie , blisko czy daleko jak wejdzie Rozpiór to siedzi i po nastym jego wyciągnięciu i odechciewa się łowić . Przynęty różne pinka kuku robak nic to nie zmienia . Prośba jak się pozbyć Rozpióra ?????? A tu widok z mojej miejcówkide598b1f0bc3f81ddaa0a58cd32ca27d.jpg

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Nie łowię zbyt często na rzece i nie mam takich problemów, ale grube nęcenie ziarnem typu groch lub kuku powinno pomóc. Dodatkowo grubsze pellety i podobnie na hak groch kuku lub pellet.

Więcej pomogą rzeczni spece Arek lub Staś.

Nie pozbędziesz się go. Musi swoje odsiedzieć w miejscówce. Przynęty roślinne dość wyraźnie ograniczają jego brania, ale nie do końca. Po pewnym czasie on zniknie z łowiska i będzie wręcz nieosiągalny do złowienia. Co ciekawe, jak się już zatnie naprawdę sporą sztukę to jest ona niemal nie do wyholowania, po prostu spada z haka. Ja to sobie tłumaczę bardzo słabym pyszczkiem tej ryby, który się po prostu przerywa w nurcie podczas holu. 

• 8 months later...

Nie zgodzę się. Jak jest w ciągu przed tarłowym, nie odpuści nęconego łowiska. To niby rybka typowa pod mięso. Ale jak dostaje amoku, żre wszystko i nie odpuści. I takie pytanko. Czy komuś z was, udało się wyjąć na prawdę rekordowego Rozpióra? I wy, jak i Ja, wiemy kiedy mamy go na kiju. Miałem rekordy indywidualne nie raz. Po mimo zmiany sprzętu, żyłek i zestawów. Nie wyjąłem większego, ponad kilogram. Rozpiór, ma strasznie kruchy pyszczek. Nawet małego stracić, holując agresywnie, nie jest problemem. Dawałem zażerać, nie pomogło. Duże sztuki, spadają z haka. 

Rozpiór fajna ryba bo po tarle bierze praktycznie na wszystko i przez cały dzień nie to co inne ryby :D Jeśli chce się je łowić skutecznie to nie ma innej opcji niż długie przypony i malutkie haczyki nr 14-18.Tylko wtedy jest szansa,zeby je wycholować.Jeśli się chce ograniczyć brania tej ryby,trza stosować duże przynęty.Np jak największe ziarna kukurydzy.Rozpiór ma mały puszczek i trudno mu wtedy uporać się z taką przynętą.

Powiem szczerze że na ziarno nie zlowilem jeszcze ani jednego najwięcej na białe robaki i pinki mniej na,gnojaki i castera największy mój miał 1,1 kg

11 godzin temu, Semi napisał:

Ja ich niewiele w życiu złowiłem. W Wiśle, Narwi i Bugu mało jest tego gatunku, za to sapa się strasznie rozpleniła.

Jestem zdziwiony Tomaszu. U nas , mówią na to, Ruska ryba.