Jump to content

Oferta Feederowa Shimano

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Ostatnio pożegnałem się z Daiwa YNB - jednym z fajniejszych kijków jakie miałem, no i teraz chcę, może spróbuję coś z shimano, totalnie nie czaję ich oferty, bo jak tam wchodziłem to zawsze spinning i kręciołki.

Interesuje mnie dwu skład ( o ile mają) może być z wyższej półki 40/60gr maks. Ktos coś kiedyś, 3-3,3m :P

• Like 1

• Administrators
14 minut temu, jazzriba napisał:

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en_gb/Home/products0/rods/match-feeder/speedmaster-ax-commercial.html

bier to! 270-330 jest chyba fajną opcją :) Walory użytkowe podobno fajne. Zastanawiałem się nad tym, ale ostatecznie wybrałem Daiwe. Poza tym wygląda zajebiście. :icon_arrow1:

No myślę o tym modelu 
SMAX10CFDR

ale jeszcze z tyłu głowy mam to:
http://www.ebay.co.uk/itm/Brand-New-Preston-Innovations-Monster-Carp-Commercial-Rods-All-Sizes-/122574008798 (wiem, że nie shimnao) ale ponoć kozacka... :P

Jako były fan firmy co nieco napiszę..

Odradzam Shimano w wersji commercial w długości 3m, te  gną się po sam dolnik pod rybką 3-4kg (zarówno sm jak i bm) masa frajdy z holu, znikoma ilość spinek za to zero kontroli powyżej 4kg . Warianty 3.3 są znacznie mocniejsze, ze sztywniejszym dołem i tak samo przyjemnym spolegliwym szczytem i środkiem. SM jest dużo szybszy od BM i dużo lepiej wykonany (kolega sobie łowi metodą na SM multi 9-11 ft i bardzo chwali).. Seria commerciali od BM CX  i SM AX korzysta ze standardowych tipów shimano (czyli small diameter) - na szczęście , wcześniejsze miały części szczytowe zintegrowane z tipem co rodziło problemy przy ustrzeleniu tipa - zwłaszcza finansowe. 

Warto mieć na uwadze fakt , że modele 3 składowe Shi - tzw kontynentalne posiadają ugięcie bez przesztywnień na łączach a jednocześnie wyczuwalnie więcej mocy (w stosunku do komercyjnych odpowiedników)  - już od modelu L czyli 3.3 długości w serii DX ! Serie wcześniejsze w warianacie L były kluseczkami, mocnymi ale kluseczkami. Wraz z wyjściem DX sztywności w dole przybyło. Taki BM DX L 3.3 to już kawał solidnej metodowej strzelby do wyciągania karpików do 6-7 kg dający masę farjdy z mniejszymi sztukami a zarazem nie bez szans z większym okazem choć tu raczej celował bym w Mkę.

Na korzyść commerciali przemawia cieniutki, leciutki blank i niska zbieżność (choć to sprawa względna)

Moim faworytem jednak i tak jest stara dobra catana light :) - ładne płynne ugięcie i petarda w dolniku (jak na L'kę), ogarniam nią ryby do 7kg i żyłki do 0.25. z hamulcem na beton.  Jak obczaję forum to wrzucę fotki ugięcia (chyba, że ktoś mi szybki instruktaż na pw strzeli)

filmik z BM CX commercial 10ft:

Kluseczka z pazurem - BM L CX:

Edited by Chaotic
dodałem coneico o modelach z przed DX i filmik z BM CX light
  • Like 1

• Administrators
Przed chwilą, jazzriba napisał:

@Grendziu to chyba taki mocniejszy Commercial. Przynajmniej ja to tak odbieram ;)

Widziałem to na targach i było oki, decyzja zapadła na Prestona ale może i na coś z Shimano się skuszę, mój Daiwa Commercial na razie rządzi, YNB też był fajny, aż się zastanawiam czemy upchnąłem :P

Lubię delikantne blanki i pełen parabolik :)

• Like 1