Administrators Grendziu Posted August 30, 2017 Administrators Share Posted August 30, 2017 Ostatnio pożegnałem się z Daiwa YNB - jednym z fajniejszych kijków jakie miałem, no i teraz chcę, może spróbuję coś z shimano, totalnie nie czaję ich oferty, bo jak tam wchodziłem to zawsze spinning i kręciołki. Interesuje mnie dwu skład ( o ile mają) może być z wyższej półki 40/60gr maks. Ktos coś kiedyś, 3-3,3m 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators jazzriba Posted August 30, 2017 Administrators Share Posted August 30, 2017 http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en_gb/Home/products0/rods/match-feeder/speedmaster-ax-commercial.html bier to! 270-330 jest chyba fajną opcją Walory użytkowe podobno fajne. Zastanawiałem się nad tym, ale ostatecznie wybrałem Daiwe. Poza tym wygląda zajebiście. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 30, 2017 Author Administrators Share Posted August 30, 2017 14 minut temu, jazzriba napisał: http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en_gb/Home/products0/rods/match-feeder/speedmaster-ax-commercial.html bier to! 270-330 jest chyba fajną opcją Walory użytkowe podobno fajne. Zastanawiałem się nad tym, ale ostatecznie wybrałem Daiwe. Poza tym wygląda zajebiście. No myślę o tym modelu SMAX10CFDR ale jeszcze z tyłu głowy mam to:http://www.ebay.co.uk/itm/Brand-New-Preston-Innovations-Monster-Carp-Commercial-Rods-All-Sizes-/122574008798 (wiem, że nie shimnao) ale ponoć kozacka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators jazzriba Posted August 30, 2017 Administrators Share Posted August 30, 2017 Tutaj jeszcze chyba fajny kijek, jak szukasz 10ft. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 30, 2017 Author Administrators Share Posted August 30, 2017 @jazzriba co to za złom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted August 30, 2017 Share Posted August 30, 2017 (edited) Jako były fan firmy co nieco napiszę.. Odradzam Shimano w wersji commercial w długości 3m, te gną się po sam dolnik pod rybką 3-4kg (zarówno sm jak i bm) masa frajdy z holu, znikoma ilość spinek za to zero kontroli powyżej 4kg . Warianty 3.3 są znacznie mocniejsze, ze sztywniejszym dołem i tak samo przyjemnym spolegliwym szczytem i środkiem. SM jest dużo szybszy od BM i dużo lepiej wykonany (kolega sobie łowi metodą na SM multi 9-11 ft i bardzo chwali).. Seria commerciali od BM CX i SM AX korzysta ze standardowych tipów shimano (czyli small diameter) - na szczęście , wcześniejsze miały części szczytowe zintegrowane z tipem co rodziło problemy przy ustrzeleniu tipa - zwłaszcza finansowe. Warto mieć na uwadze fakt , że modele 3 składowe Shi - tzw kontynentalne posiadają ugięcie bez przesztywnień na łączach a jednocześnie wyczuwalnie więcej mocy (w stosunku do komercyjnych odpowiedników) - już od modelu L czyli 3.3 długości w serii DX ! Serie wcześniejsze w warianacie L były kluseczkami, mocnymi ale kluseczkami. Wraz z wyjściem DX sztywności w dole przybyło. Taki BM DX L 3.3 to już kawał solidnej metodowej strzelby do wyciągania karpików do 6-7 kg dający masę farjdy z mniejszymi sztukami a zarazem nie bez szans z większym okazem choć tu raczej celował bym w Mkę. Na korzyść commerciali przemawia cieniutki, leciutki blank i niska zbieżność (choć to sprawa względna) Moim faworytem jednak i tak jest stara dobra catana light - ładne płynne ugięcie i petarda w dolniku (jak na L'kę), ogarniam nią ryby do 7kg i żyłki do 0.25. z hamulcem na beton. Jak obczaję forum to wrzucę fotki ugięcia (chyba, że ktoś mi szybki instruktaż na pw strzeli) filmik z BM CX commercial 10ft: Kluseczka z pazurem - BM L CX: Edited August 30, 2017 by Chaotic dodałem coneico o modelach z przed DX i filmik z BM CX light 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators jazzriba Posted August 30, 2017 Administrators Share Posted August 30, 2017 @Grendziu to chyba taki mocniejszy Commercial. Przynajmniej ja to tak odbieram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 30, 2017 Author Administrators Share Posted August 30, 2017 Przed chwilą, jazzriba napisał: @Grendziu to chyba taki mocniejszy Commercial. Przynajmniej ja to tak odbieram Widziałem to na targach i było oki, decyzja zapadła na Prestona ale może i na coś z Shimano się skuszę, mój Daiwa Commercial na razie rządzi, YNB też był fajny, aż się zastanawiam czemy upchnąłem Lubię delikantne blanki i pełen parabolik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted August 30, 2017 Share Posted August 30, 2017 parabolik powiadasz - w takim razie BM CX commercial 3m : blank cieniutki i lekutki: 133 gramy waży wędusia 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 30, 2017 Author Administrators Share Posted August 30, 2017 @Chaotic dzięki bardzo za recenzję, jakbyś dojechał na zlot, stawiam duże 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts