Jump to content

Spinning razem czy osobno

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Na grupie jeden z młodszych wędkujących zadał takie pytanie:

"Witam mam pytanie odnośnie karty wędkarskiej, bo można łowić na 2 wędki na spławik lub 2 na grunt. Albo 1 spinning.  A mianowicie gdy będę chciał łowić na żywca to mogę na 2 wędki?"

Faktycznie wiele razy toczono nad wodą spory, jak rozumieć zapis o tym, czy mogę na spinning plus jedna wędka czy nie. Jaka metoda spinningowa pozwala lub też nie łowić na dwie wędki jednocześnie? Jeśli łowię na żywca to w zasadzie spinninguję, więc nie powinienem mieć drugiej wędki rozłożonej, a jednak często na wodą wędkarze np łowiąc na grunt w nocy mają wyrzucone po dwie wędki na żywca. Mogą, czy nie? A mogę na żywca, a na drugiej mieć np kukurydzę?

W myśl obowiązujących przepisów prawa czyt.Rapr można łapać na dwie wędki z zastosowaniem przynęt naturalnych.

I tak jeśli jedną z nich jest pospolita "żywcówka"lub "trupek" to wolno nam łowić na drugą wędkę w dowolnym połączeniu czy to metodą spławikową,gruntową czy też drugą żywcówką. 

Jedynie w przypadku łapania na przynęty sztuczne nie dopuszcza się wędkowania na dwie wędki. 

Sprawa jest dość prosta i oczywista. Oczywiście jeśli chodzi o żywca. 

Problem może się pojawić jeśli na hak założymy sztuczną kukurydzę czy sztucznego robaka (chyba ze jako stoper ;) ).W myśl obowiązującego prawa łamiemy przepisy.  Przynęty sztuczne wolno używać tylko do spinningowania i łapania na sztuczną muchę. 

Nawet nowy RAPR który będzie obowiązywać od Nowego Roku nie przewiduję takiej możliwości. 

• Like 1

• 9 months later...
  • Administrators

Panie kolego @Elvis a co mówią przepisy o trollingu? Czy jeśli w regulaminie nie określono, że można, to można wtedy czy nie można? Jeśli rozumiesz o czym piszę :)