Jurek Posted December 6, 2017 Share Posted December 6, 2017 Hej, Często stykałem się z sytuacją, że nawiercone kulki i dumble wielkości 8, a nawet 10 mm pękały podczas prób przepchnięcia przez otworek włosa z push-stopem. Miałem markowe przynęty, natomiast gotowce przypony - niekoniecznie. Próba rozwiercania wiertełkiem o większej średnicy zabierała czas, a często / trzęsące się już niestety łapska / powodowała i tak rozwalenie przynęty. Gdy się gruntownie przyjrzałem takim przyponom to zauważyłem, że pękanie może powodować pętelka mocująca push-stop, zbyt blisko zawiązana . Spróbowałem obciąć nożyczkami dosłownie niecały mm ps w jego najszersze krawędzi i eureka - problem przestał istnieć. A na właściwości mocowania przynęty nie ma to żadnego wpływu. Wystarczy, że podczas przepychania pętelka ta jest "za" a nie "pod" pushs. Może komuś się przyda ? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted December 6, 2017 Share Posted December 6, 2017 To prawda co piszesz. Ja robię sam przypony i staram się zostawiać te pętelki większe, ale i to nie zawsze pomaga. Nowe wypusty Pelletów, szczególnie 8mm mają wybitnie małe otworki ostatnio. Dla tego częściej teraz stosuję przypony z gumką. Co prawda nie są uniwersalne(kulki lepiej przewiercić) ale Do peletów i Dumbli, niezastąpione. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 6, 2017 Administrators Share Posted December 6, 2017 Ja generalnie idę na łatwiznę w takich przypadkach. Twarde dumble to gumka bez nawiercania, miękkie lub średnio miękkie wbijam bagnet bez nawiercenia. Jeśli coś spada zbyt szybko lub robi się miękkie eliminuje i nie łowię dalej, szkoda mi czasu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted December 6, 2017 Author Share Posted December 6, 2017 W zasadzie szczególny tutaj przypadek to pellet z nawierconymi dziurkami. Mi, np. często rozwalały się tak 8mm pellety sonu o smaku kiełbaski. Ale poprzycinałem na gotowcach push stopy i mam spokój. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 6, 2017 Administrators Share Posted December 6, 2017 Kiełbasa faktycznie spadała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts