Jump to content

Skręcanie się żyłki wokół szczytówki

Jurek
 Share

Recommended Posts

Hej,

Irytuje mnie to strasznie, bo prawie za każdym razem po ściągnięciu zestawu muszę uważać aby ładować podajnik na napiętej żyłce. 

Zetknął już się ktoś z tym ?

• Like 1

Oczywiści pierwsza rzecz to skręcenie podczas pracy hamulca, druga to źle nawinięta żyłka na szpule i ostatnia która jest również zwiazana z pierwsza to źle pracującą rolka.
I żeby tego uniknąć zwłaszcza na zawodach nauczyłem się robić tak jak Ty. Nabijanie koszyka na napiętej żyłce.
A tak dbam o napój żyłki i sprawdzam rolkę kołowrotka.
Są jeszcze żyłki które co by się nie zrobiło i tak będą się skręcać.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Michał wyczerpał temat. Nic dodać, nic ująć. Może tylko tyle, że miewałem kołowrotki które pomimo sprawnej rolki i tak żyłkę skręcały. 

• Like 1

Tak się teraz zastanawiam. Czy np. mając małej srednicy przelotkę startową i kołowrotek o dużej szpuli, może to mieć wpływ na skręcanie? Bo że ma na długość rzutu to wszyscy wią. 

Jest podobno jakiś specjalny ciężarek, 

przy którego pomocy można żyłkę. wyorostować?

Nie wiem, ale wydaje mi się, że żyłka 0, 28 jakby potęgowała tą przypadłość. Mam hyper sensor. Może problem tkwi w za małej średnicy przelotek szczytowych? Oczywiście, oprócz wadliwego nawinięcia. Pierwszy raz zdarza mi się to w takim natężeniu, w momencie gdy przezbroiłem federy na metodę.

• Administrators

Wszystko po części, najgorsze jest to jak ktoś ciągnie rybę i kręci kołowrotkiem w momencie kiedy kreciąłek brzęczy i ryba wyciąga żyłkę. Hyper sensor to dość słaby wybór, kilka razy mnie zawiodła właśnie a to Daiwa przecież....

Jest podobno jakiś specjalny ciężarek, 
przy którego pomocy można żyłkę. wyorostować?
Nie wiem, ale wydaje mi się, że żyłka 0, 28 jakby potęgowała tą przypadłość. Mam hyper sensor. Może problem tkwi w za małej średnicy przelotek szczytowych? Oczywiście, oprócz wadliwego nawinięcia. Pierwszy raz zdarza mi się to w takim natężeniu, w momencie gdy przezbroiłem federy na metodę.
Ja mam bardzo często problemy z kręcącą sie żyłka. Jeśli tylko będę miał okazję to zakupie lub zrobię sobie ten ciężarek .
To jest taki ciężarek:
https://www.rockworld.pl/pokaz_produkt.php?idprod=3137
  • Like 2

4 godziny temu, Grendziu napisał:

Wszystko po części, najgorsze jest to jak ktoś ciągnie rybę i kręci kołowrotkiem w momencie kiedy kreciąłek brzęczy i ryba wyciąga żyłkę. Hyper sensor to dość słaby wybór, kilka razy mnie zawiodła właśnie a to Daiwa przecież....

To jaką Ty używasz żyłkę do metody ?

Edited by Jerzy

• Administrators

Po złamaniu szczytówki w moim commercialu, wymyśliłem sobie taki nawyk że zawsze zanurzam szczytówkę w wodzie i energicznie wyciągam do góry. Coś jak przy zatapianiu żyłki w odległościówce. Zawsze ładnie się rozplątuje.