Administrators Grendziu Posted December 20, 2017 Administrators Share Posted December 20, 2017 Podobno małymi krokami zmienia się prawo wodne, @Kotwic jakie to będzie miało skutki dla wędkarzy, rybaków czy też podmiotów jak Fundacja "dla Ryb" która dzierżawi jeden zbiornik (aktualnie nie od RZGW) i ma zamiar w przyszłości podchodzić do przetargów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 @Kotwic , możesz coś powiedzieć czy Wody polskie mogą zakazać wprowadzenie no kill czy górnych wymiarów?Trochę to dziwne. https://echodnia.eu/swietokrzyskie/nie-bedzie-gornych-wymiarow-ochronnych-ryb-obostrzen-w-zasadach-wedkowania-ani-no-kill-w-suchedniowie/ar/13795549 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 12 minut temu, elvis napisał: Trochę to dziwne. Bardzo dziwne, bo zbiorniki No Kill istnieją już w niektórych przypadkach parę lat i maja sie dobrze. Dodatkowo RAPR ustalany przecież przez PZW nie jest tożsamy w 100% z ustawą. Przykładem choćby wymiar szczupaka. Prawo w tej kwestii też się raczej nie zmieniło, bo trąbiliby o tym wszyscy, a jacyś lokalni dziennikarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 10, 2019 Author Administrators Share Posted January 10, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 (edited) Panie i Panowie: Ten "mondry ałtor" ww. tekstu szuka poklasku i sensacji. Cytat Jako pierwszy w kraju wprowadził również górne wymiary ochronne, między innymi dla szczupaków i sandaczy. W 2019r. wprowadzili? Inne okręgi miały wcześniej. Cytat O wprowadzeniu takiego ograniczenia decyduje Polskie Gospodarstwo Wodne „Wody Polskie” - napisano w uzasadnieniu odmowy. - chodzi o wymiary ochronne i no kill Napisano w uzasadnieniu. Piękne słowa bo papier wszystko przyjmie. Na 99% zarząd nie chciał tego przyjąć, przegłosowali i coś musieli napisać w uzasadnieniu więc najlepiej zepchnąć winę za "niedasię" na kogoś innego. Jakby ktoś miał jakiś problem to winni są "oni" czytaj Wody Polskie. Cytat Sytuacja jest o tyle dziwna, że choć zbiorniki i rzeki należą do państwa, w imieniu którego zarządzają nimi Wody Polskie, ryby do tych wód wpuszczają wędkarze, kupując narybek za pieniądze własnych składek. Nie mogą jednak decydować ani jakie ryby wpuszczają, ani na jakich zasadach będą je później łowić. A Pan Mateusz słyszał o czymś takim jak dzierżawa i warunki dzierżawy? Nawet nie pytam o operat. Pan "ałtor" szuka sensacji, specjalnie lub z braku wiedzy pomija pewne istotne kwestie. Niestety tak wygląda dzisiejsze dziennikarstwo. Źródła cytatów: https://echodnia.eu/swietokrzyskie/nie-bedzie-gornych-wymiarow-ochronnych-ryb-obostrzen-w-zasadach-wedkowania-ani-no-kill-w-suchedniowie/ar/13795549 Edited January 10, 2019 by NPC 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 6 godzin temu, elvis napisał: @Kotwic , możesz coś powiedzieć czy Wody polskie mogą zakazać wprowadzenie no kill czy górnych wymiarów? Co prawda Ja nie @Kotwic i Może się nie znam, ale prawo w kraju regulują ustawy a te, uchwala sejm. Nie wiem dla czego jakiś twór, miał by być ponad tym. Wiadomo wszem i wobec, że np Okręgi Nie mogą zaniżać limitów ,wymiarów czy okresów ochronnych, ale mogą je podnieść czy wydłużyć co tej ustawy nie łamie. No, ale niestety, w uchwale nie ma słowa o tzw. No Kill. Więc nie jest to wykluczone, choć stoi tam o tym, że nie wolno ich jedynie zaniżać. Pewnie wprowadzenie takiego zakazu, można by spokojnie zaskarżyć. Tylko kto to zrobi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 10, 2019 Author Administrators Share Posted January 10, 2019 M 10 minut temu, ArekH napisał: Co prawda Ja nie @Kotwic i Może się nie znam, ale prawo w kraju regulują ustawy a te, uchwala sejm. Nie wiem dla czego jakiś twór, miał by być ponad tym. Wiadomo wszem i wobec, że np Okręgi Nie mogą zaniżać limitów ,wymiarów czy okresów ochronnych, ale mogą je podnieść czy wydłużyć co tej ustawy nie łamie. No, ale niestety, w uchwale nie ma słowa o tzw. No Kill. Więc nie jest to wykluczone, choć stoi tam o tym, że nie wolno ich jedynie zaniżać. Pewnie wprowadzenie takiego zakazu, można by spokojnie zaskarżyć. Tylko kto to zrobi? No to idąc tym tropem, jako użytkownik rybacki mogę wydłużyć okres ochronny każdej ryby przez 12 miesięcy, a NO KILL może mieć tylko nazwę, aby marketingowo się sprzedawało i wilk syty i owca cała. Tak planowaliśmy zrobić dla drapieżników na jeziorze Wielkim w Ostrorogu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 10 minut temu, Grendziu napisał: mogę wydłużyć okres ochronny każdej ryby przez 12 miesięcy Możesz. A No Kill? Nic takiego nie istnieje w ustawach. Z resztą, jak może istnieć, skoro czegoś takiego nie ma w słowniku JP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 10, 2019 Author Administrators Share Posted January 10, 2019 Przed chwilą, ArekH napisał: Możesz. A No Kill? Nic takiego nie istnieje w ustawach. No i co z tego? Opisałem całość wyżej. Jako użytkownik rybacki ( bo innej nazwy nie ma na wodach płynących należących do Państwa) mogę zakazać całkowitego wędkowania na pewien okres lub całkowity. Najważniejsze aby wypełniać założony operat, a resztę można dostosować odpowiednim regulaminem. NO KILL nie jest słowem Polskim, używać mogę, w czym problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 2 minuty temu, Grendziu napisał: No i co z tego? Opisałem całość wyżej. Jako użytkownik rybacki ( bo innej nazwy nie ma na wodach płynących należących do Państwa) mogę zakazać całkowitego wędkowania na pewien okres lub całkowity I odpisałem że możesz. 3 minuty temu, Grendziu napisał: NO KILL nie jest słowem Polskim, używać mogę, w czym problem? W niczym, chcesz się jeżyć, pisz sobie Sam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts