MrProper Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 Guru podajnik po przerubce Witam Jakoś początkiem roku olśniło mnie i "wymodziłem" coś takiego Może już było, ale chyba nie pod tą nazwą Jeśli było Adminów proszę - w kosz Mając na uwadze wszelkie nowinki udoskonalenia, przeróżnych firm musieli byśmy mieć sprzętu co nie miara, jedni oferują Dura Banjo, inni Hybrid, a Ja żeby nie kupować jednych, postanowiłem coś zmienić, i wykorzystałem Hybrid aby mieć Dura Hybrid. Który to z powodzeniem sprawdzi się w zestawach przelotowych Gdyż w zestawach z amortyzatorem jest to zbędną rzeczą. (choć w niczym nie przeszkadza, aby i tam zastosować ) Dodam tylko że możemy wymienić podajnik bez demontażu zestawu szybko i sprawnie Przy zastosowaniach z gumą do torebek PVA - nie będzie to tak łatwe, ponieważ cały zestaw ( przypon wraz z przynętą, rdzeń - czyli ta rurkę ) trzeba przełożyć przez środek naciągniętej gumki, od tylu do przodu, a pózniej dopiero wsunąć żyłkę i rdzeń do podajnika. Jedno nacięcie, i mamy to co "Lubimy" bez zbędnych zakupów Wyjaśniać nie trzeba - tak myślę, Większość z nas ten system zna, ale w razie jakichś pytań chętnie służę dodatkowymi wyjaśnieniami Ponieważ nie wszyscy może znają Angielski (jak Ja) A mają po raz pierwszy do czynienia z tego typu podajnikami. Instruktażowy filmik podajnika Dura Banjo Prestona On objaśni co miałem zamiar uzyskać wykonując te dwa niewielkie nacięcia To nacięcie Pozwala na szybką wymianę miseczki podajnika na inną (większą,mniejsza lub cięższą) bez konieczności demontażu całego zestawu. Co pozwala na szybkie dopasowanie się do łowiska- w zależności od warunków panującym na nim. Poprzez wysunięcie tej rurki z miseczki wraz z przyponem, przynęta, i przełożenie żyłki głównej przez to nacięcie właśnie. Można wtedy założyć dowolną miseczkę tej firmy Może ktoś skorzysta z tej małej inowacji Pomysł, teks i zdjęcia, mojego Autorstwa 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 26, 2017 Administrators Share Posted December 26, 2017 Ja faktycznie w tym roku zakochałem się w Dura Banjo, tak samo jak rok wcześniej w Guru hybrydzie. Oczywiście jak mi ktoś nie pokaże, to na takie udoskonalenia sam nie wpadnę niestety ? Panie kolego @MrProper Ty już wiesz gdzie, oczywiście muszę zapytać czy wyrażasz zgodę na wejście na główną Na 2018 chciałem skupić mocno na Aperio, bo na wodzie gdzie łowię jest sporo obcinek przez szczupaki... Choć znając życie pewnie na Banjo się skończy. Przez chwilę zachlysnąłem się także koszyczkami z MAP-a ale tam niestety problem był, jest z wyjściem pelletu przy samym podajniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted December 26, 2017 Author Share Posted December 26, 2017 (edited) Nie ma problemu. Ja powiem tak- Zakupiłem hybrydy ze względu wygodnictwa nie ma konieczności używania foremki. Za chwilę się pojawiło Dura banjo - seee tak myślę - ile tych gratów będę w końcu posiadał ( nie skąpstwo, czyste ograniczenie posiadanego sprzętu ) Przyjrzałem się Temu Dura w rękę wziąłem Hybryd i powstało Dura Hybryd made by MrProper Uczciwie powiem że mało łowiłem w tym roku, i podajniki tylko przetestowałem nad wodą. A że posiadam jeszcze podajniki Prestona in line i elasticadet. Tych w pierwszej kolejności miałem zamiar się pozbyć. Rok wypadł jak wypadł i wyszło tak że nie przetestowałem tego wynalazku tak na 100% a i nie pozbyłem się podajników które posiadam. Nie próbowałem też innych ponieważ nie chcę mieć gadżetów na pęczki, które robią tą samą robotę jak cała reszta tego asortymentu. Edit: Wiadomo jedno, że sprzętowo dopasowujemy się do łowisk na których wędkujemy jak dla mnie to - Hybrydy i ewentualnie preston inline i elasticade w rozmiarze XL Choć tych drugich jeszcze nie musiałem używać Edited December 26, 2017 by MrProper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 26, 2017 Administrators Share Posted December 26, 2017 Ja cały rok 2017 poświęciłem method Feeder właśnie, wcześniej łowiłem klasycznie lub testowałem a to klasykę a to metodę. Różnie to bywało,bo na komercji praktycznie nie przebywałem, do czasu aż sam jej z Fundacją nie otwarłem, no o tutaj metoda okazała się strzałem w 10tke, wodą o średniej głębokości 2/2,5m, trzeba było łowić na dumble, bo robaczki mikro płotki obgryzałty.mam też jakiś tam pomysł na 2018 na jeziora na 6/8m głębokości z PVA i długimi przyponami, ale wtedy chyba wyeliminuje koszyczek i wstawie ciężarek Guru in line... oczywiście nie jest to nowość. Ale pobawić się mogę w stylu klasyka, kontra coś tam coś tam? Tym bardziej, że nad jeziorem Czarnym chcę potestować bardzo dalekie rzuty i necenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted December 26, 2017 Author Share Posted December 26, 2017 Ja znowu 2016 metoda i kilka wypadów ze spinem. W 2017 królował spin ze względów ograniczonego czasu. Przyszły rok to chcę wrócić do spławika, i ewentualnie lekki feederek klasyka 1/1 - w końcu, i może ewentualnie metoda też lekko. Do tego wypady weekendowe za karpiem, grillem i wypoczynkiem Takie są plany a jak wyjdzie nie wiem Z tym że małżonka znowu spin, i nie wiem jak to wszystko pogodzimy - ktoś musi ustąpić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 26, 2017 Administrators Share Posted December 26, 2017 9 minut temu, MrProper napisał: Z tym że małżonka znowu spin, i nie wiem jak to wszystko pogodzimy - ktoś musi ustąpić Chciałbym mieć takie problemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted December 26, 2017 Author Share Posted December 26, 2017 Tak Ci się tylko wydaje Ech kobiety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes77 Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 (edited) 1 godzinę temu, MrProper napisał: Pomysł, teks i zdjęcia, mojego Autorstwa Pomysł jako pierwszy przerobienia w ten sposób tych akurat podajników zapodał Elvis po tym, jak ja wrzuciłem przerobione Behry. Jest to w moim temacie "Wędkarstwo wg Grześ77" Edycja: Edited December 26, 2017 by Grzes77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted December 26, 2017 Author Share Posted December 26, 2017 (edited) Grześ, nie będę sie upierał, ale ja ten temat poruszałem już w lutym na co są świadkowie Pisalem o tym w poście, że początkiem roku. Pisalem rownież, że jeżeli temat był to w kosz. Zdaje sobie sprawę ze temat nie jest nowy, a za Alfę i Omegę nie będę robił Dokladnie 18.02.2017 Jak dla mnie nią ma problemu moze być Elvis Edited December 26, 2017 by MrProper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes77 Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Tu nie chodzi o to kto pierwszy, tylko o to, by swoim doświadczeniem się wymieniać. O Danielu napisałem, że uważam go za protoplastę pomysłu jeżeli chodzi o Guru, bo od niego wyszło to pół roku temu. Ważne, że próbujemy i tą wiedzą się dzielimy Tak na marginesie mam Guru i szkoda mi ich na krojenie, bo są "takie idealne", jednak po dostosowaniu do wymiany są szersze miżliwości ich wykorzystania, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts