Jurek Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 (edited) Może kogoś zrelaksuję w tą dla większości bezczynną wędkarsko aurę Mały Atlas Przynęt - DŻDŻOWNICA KALIFORNIJSKA Ponoć nigdy deszcz nie pada....tam skąd ja pochodzę rada, Skąd ma nazwa, moje miano - śpiewał o tym Albert Hammond, Tam banany lecą z nieba ... jakże pięknie to zaśpiewał ! Ludzie mają serca złote - ale o tym, jeszcze potem. Z Kalifornii jam dżdżownica, każdy wędkarz się zachwyca, Kiedy ma mnie w arsenale i tu się nie dziwię wcale ! Na haczyku jam ruchliwa, a w hodowli - wręcz kochliwa ! Ma żywotność przysłowiowa - Matuzalem niech się schowa ! W utrzymaniu - bardzo tania - bo wystarcza ziemi baniak, A w jedzeniu ? - wszystko znika, wrzucasz to do kompostnika ; Wręcz gustuję w obierzynach, liściach, trawie i w jarzynach, No i korzyść taką daję - co wyrzucasz, ja się najem. Oprócz tego, że mi dasz, papu raz na długi czas, To zapewnij mi mój Panie, dosyć częste podlewanie, Ale skąpe i z umiarem, no i dobre przewietrzanie. Ja się zrewanżuję prędko - mistrzem będziesz ze swą wędką ! Ciało moje bardzo jędrne, przez co ryby są pazerne Na me wdzięki i zalety - biorą z prędkością rakiety ! Me rozmiary są od zer - aż po wielkość XXL. Gdy to wszystko pododaję, wręcz ideał tak powstaje ! Bo od dawna mam to miano : jestem z przynęt - doskonałą, No i błyskawicznie znikam we wnętrznościach drapieżnika. Tak, więc wszyscy predatorzy, by mnie pożreć są wręcz skorzy, Lecz nie tylko wszakże oni, bo białoryb też nie stroni ! I to bez względu na rodzaj - ja zapewniam w tym urodzaj, Obfitości w rybim rodzie, zwłaszcza kiedy są powodzie. Chociaż wtedy, przyznam skromnie : pomyśl też nie tylko o mnie; / Zazdrość płonie na mych licach / - o tych bladych wręcz dżdżownicach. Co to żyją w matce ziemi, / no i woda karmi nimi / , Gdy wypłucze z brzegu skarpę -/ ryby są nimi obżarte /. Przypominają szkaradę -/ bo są przecież takie blade /! Nie to co ja, krasawica - kalifornijska dżdżownica ! Muszę wspomnieć też, biedaczka, o kuzynach mych - gnojaczkach; O dżdżownicach, co bez liku, zamieszkują w oborniku; I choć sprzeczne to z higieną, również i je ryby cenią. Sama tutaj się nie dziwię, gdyż nad wyraz są ruchliwe. Lecz zakończę, na przekór modzie, me wywody o tym s.../miodzie/ / Niech czytelnik sobie wyśni, co ja miałam tu na myśli /, Me szlachetne pochodzenie, bardzo sobie przecież cenię, Bo ten zapach mnie dołuje - bardzo rybom się dziwuję ! I na koniec chciałam zdradzić, chociaż raczej - to : doradzić, Nie przypominam Pudziana, kiedym na haczyk nadziana, Lecz wśród ryb apetyt wzrasta -/ nie potrzebna tu omasta /, Gdy nas w pęczek zepniesz krótko, najzwyklejszą, cieńką gumką, Wtedy będę długo żyła, wszelkie ryby Ci wabiła, A, choć gumką ściśle spięta, wielka ze mnie wiercipięta, Żadna rybka nie przepuści takiej szansy, no - a już Ci ; Takie przekonanie mam - dla ryb jestem : number one ! Edited December 30, 2017 by Jerzy 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 27, 2017 Administrators Share Posted December 27, 2017 Na razie zbieram szczękę z podłogi Panie @Jerzy LOL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Szacuneczek Jerzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Jurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 Nonono ! Koledzy, uważajcie z tymi pochwałami,bo ja sie na żartach nie znam. Wiele rzeczy biorę na serio. Może to grozić narażeniem Was na zapoznawanie się z kolejnymi moimi wypocinami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 27, 2017 Administrators Share Posted December 27, 2017 To było szczere na 10000% i ladujeaZ na główną Artysto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted December 27, 2017 Author Share Posted December 27, 2017 Przestań, bo się zarumienię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sołtys stan Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Gdybym ja miał takie pióro to już dawno byłbym sławny.. Brawo. Zazdroszcze talentu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted December 28, 2017 Author Share Posted December 28, 2017 Oj tam, oj tam ! Każdy ma swojego gryza co go moli. A pióra to nie zazdrość, ciesz się tym co masz, a nie takim co już atramentu skąpo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 28, 2017 Administrators Share Posted December 28, 2017 @kleszcz na telefonie wierszyk mi się rozjechał.. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts