MrProper Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Witam przedstawię swoją recenzję wędkiAcolyte plus feeder 10 Feet1. a) długość 305 cm b) długość transportowa 157,5 cm (bez pokrowca) c) waga ok. 140 g d) c.w. 45 g e) akcja paraboliczna (jak dla mnie porównując do Feeder Method serii 7- średnia) f) przelotki SIC 16 szt (wraz z przelotkami na topie ) bez topa-9 szt g) w zestawie 3 topy 2,5 2,0 oraz 1,5 oz. W plastikowej tubie. Dwie skarpety i szeroka opaska, pokrowiec jedno komorowy plus mała komora na tubę z topami, wykonany z cienkiego mat. h) uchwyt w pełnym korku z mocowaniem FUJI i) materiał z jakiego została wykonana to Carbon2. a) długość dolnika 157,5 cm b) długość części szczyt. bez topa 95,5 cm c) długość części szczyt. z topem 155,5 cm d) śr. dolnika przy uchwycie 9,15 mm e) śr. części szczytowej w najgrubszym miejscu 7,85 mm ( Pomiary średnicy nie były dokonywane na oplotach ) f) waga dolnika 123 g g) waga szczytówki wraz z topem 17 g h) śr. przelotki 1 dolnika =9 mm i) śr. przelotki 1 szczytówki = 5,8 mm j) śr. przelotki szczytowej = 2 mm3. a) lekki ultra cienki feeder picker przeznaczony do połowu takich ryb jak: Lin, F1, mniejszych karpi o zasięgu rzutu do 40 m4. a) spasowanie elementów - precyzyjne bez jakichkolwiek luzów b) lakier na oplotach idealnie położony, brak jakichkolwiek zacieków c) cały blank matowy jak dla mnie - jak by surowy carbon bez lakieru d) przelotki równo rozłożone ustawione wszystkie jednakowo, bez minimalnych odchyleń od lini (jak i na dolniku tak i na szczytówce)5. a) stylistyka nowoczesna ładny wygląd smukły blank lekka i pełna finezji b) pokrowiec standardowy z cienkiego materiału6. Wyważenie do kołowrotka Schimano Aernos 4000 FB Jest prawie perfekcyjne i równolegle do powierzchni, zawieszona na uchwycie z przodu kołowrotka 7.Ugięcie z podwieszonym ciężarkiem 500 gram Początkowo bałem się podnieść - wiadomo Z większym obciążeniem nie eksperymentowałem- czas pokaże8. Ja zakupiłem wędkę za 230€ nową po małym rabacie9. Podsumowanie Wędka bajka. Cienkie blanki, lekka, jakość wykonania nic dodać nic ująć klasa w samej sobie. Jak ją wziąłem do ręki aby obejrzeć - tak już jest moja nie oddałem Więcej o tym jak się nią łowi napiszę po pobycie na łowisku Dopatrzyłem się dwóch małych wad według mnie- ale mało znaczących Pierwsza to skarpeta górnej części wędki- powinna być 3 cm dłuższa (głębsza) wtedy by ją zapiął pod przelotką nie spadała by z wędki a tak jest dość luźna i może spaść samoistnie podczas transportu Druga to szeroka opaska - jest strasznie gruba jak na tak finezyjny kijek,trochę sztywna i źle się nią owija wędkę. Dodam że w wędkach serii 7 dodają te opaski o połowę cieńsze To szczegóły który jednak wyłapałem i można by to było poprawić, wyeliminować Mogę wszystkim z czystym sumieniem polecić ten kijek. Gdyż przetestowałem go nad wodą, gdzie na łowisku operuje się nim jak wykałaczką. Lekka, wygodna- pisać by dużo i w samych superlatywach jeśli chodzi o wygodę w użytkowaniu Jak pod rybą - Nie nałowiłem tym kijkiem za wiele (gdyż moim priorytetem były większe odległości) ale coś się tam uwieszało. Karasie sr. około 30 cm leszcze około 40cm Wędka poddaje się pod rybą, a zarazem zachowując pełną kontrole nad holem. Jest dość szybka jak na tak cienki blank Właściwości rzutowe w skali 10 dał bym 7-8 Miałem wędki o lepszych tych właściwościach - Choćby Drennan Series7 puddle chucker method feeder. Od takie to przyzwyczajenie - ale to inna klasa wędek więc ciężko porównywać. Polecam z czystym sumieniem dla pasjonatów finezji podczas wędkowania, Ale podkreślę że jest to odczucie subiektywne To tak dla miłośników innych priorytetów przy wyborze wędki 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Mariusz, Prezentacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sołtys stan Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 (edited) Recenzja mistrzowska jak i ten kijek. Mam tylko jedno pytanie.Czy szczytówki nie mają zbyt małej krzywej ugięcia jak na tak delikatny kijek ??.Do tego są to pewnie szczytówki węglowe ?? Czyli niezbyt delikatne.Dla porównania ja mam picera Flagman Sherman o podobnym cw : konkretnie 40 cw i tam są szczytówki : 0,75oz,0,50z i 0,25 oz.A tu najdelikatniejsza ma 1,5 oz. Edited January 3, 2018 by Sołtys stan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted January 3, 2018 Author Share Posted January 3, 2018 (edited) Jeśli chodzi o materiał tych szczytówek - Nie, to są szczytówki węglowe - cała seria Acolyte ma szczytówki już z Carbonu. Odnośnie krzywej ugięcia, to jest możliwość dokupienia szczytówek 1 oz jak i 4 oz A cytatu już nie znajdę Edited January 3, 2018 by MrProper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 [mention=797]Sołtys stan[/mention]Jeśli chodzi o materiał tych szczytówek - Nie to są szczytówki węglowe - Cała seria Acolyte ma szczytówki już z Carbonu. Sorry, ale chciałem zacytować i niechcący edytowałem i wyciąłem część posta. Uroki pisania z telefonu i bycia moderatorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sołtys stan Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 (edited) Kurcze nawet szczytówki ma super ta wedka.Nie wiem jak ja to przeżyję. Na innym forum widziałem recenzje,chyba tego samego kija,tylko o długości 274 cm.Miałem przez parę dni ochotę posprzedawać wszystkie swoje feedery i kupić jeden taki.Boję się,że po Twojej pezentacji pomysł mi wróci Edited January 3, 2018 by Sołtys stan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted January 3, 2018 Author Share Posted January 3, 2018 17 minut temu, elvis napisał: Sorry, ale chciałem zacytować i niechcący edytowałem i wyciąłem część posta. Uroki pisania z telefonu i bycia moderatorem. Poprawiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Wystraszyłem się i zrezygnowałem z cytowania. Ale zadam pytanie. Czy węgiel to nie to samo co Carbon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted January 3, 2018 Author Share Posted January 3, 2018 To samo, Dlaczego Pytasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Mariusz, kolega po prostu przeoczył przecinek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts