Jump to content

Wolny bieg - porównanie systemów

NPC
 Share

Recommended Posts

Występuje parę systemów wolnego biegu, opiszę jaki rozwiązania występują na rynku:

Klasyczny wolny bieg z dźwignia:

Stosuje się do przedniego i tylnego hamulca

shimano-baitrunner-btr4000d-spinning-ree

Stosowany przez wiele znanych i mniej znanych firm, ogólna zasada działania jest znana więc pokażę jak mniej więcej wygląda w środku:

17.jpg.2285b2c4f5f3ab379271aca344bec543.jpg

Te "ząbki" na przekładni przy przekręceniu korbką lub poprzez zmianę położenia dźwigni powodują zwolnienie wolnego biegu i włączenie hamulca głównego.

Czasem tych ząbków jest mniej lub więcej, zależy to od projektu ale zasada działania jest taka sama.

Quick Drag:

System wykorzystujący szybkie ustawienie hamulca z poziomu mały opór na duży. Zakres regulacji bywa różny bo czasami potrzeba obrotu pokrętła hamulca np. o 1/4 obrotu a czasami mniej (lub więcej). Działa na zasadzie docisku jak przy przykręcaniu śrubki. Można go zrobić sobie samemu, można kupić gotowe konstrukcje.

Speed cap

System działa na zasadzie dźwigni: przy przełączniku "sterczącym" w kierunku wędki (po lewej stronie na zdjęciu poniżej) mamy swobodne wysnuwanie się linki, przy opuszczonej (po prawej stronie) mamy klasyczny hamulec.

$_86.JPG

System Okumy

Działa on podobnie jak ten powyżej lecz jest regulacja hamulca wolnego biegu:

Sprze%CC%A8g%C5%82o%20wolnego%20biegu%20

System Baitrunner Spool

Mniejsze pokrętło to hamulec główny a dużym zmieniamy dodatkowy docisk, jest to odmian quick draga lecz z większą regulacją. Ten sam system ma w swojej ofercie również firma Tica.

5477-533.jpg

Shimano Fighting Drag

Myśleliście, że te te konstrukcje to tylko duże karpiowe kołowrotki? Nic bardziej mylnego :) 
Shimano Stradic GTM quick drag'iem z tylnym hamulcem choć ten system był stosowany też w innych kołowrotkach. Wszystko ładnie pokazane na filmiku poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=Fj3Jsvr9jgU

Niezależnie jaki system wybierzemy (poza ostatnim i klasycznym quick dragiem) pamiętajmy by w trakcie brania i wysnuwania linki przyhamować szpulę i dopiero wyłączyć wolny bieg. Przedłuży to życie naszej maszyny.

Zdjęcia z Internetu.

• Thanks 2

Nawet przez myśl mi nie przeszło, że jest aż tyle rozwiązań. Ciekawe, czy wynika to z konieczności opłat za cudzy patent, czy jest to efekt ulepszeń.?

Edited by Jurek

• Administrators

Trochę kreciołków z wolnym biegiem przerobiłem i szczerze, były to najlepsze rozwiązania prze feederze wg mnie, można było łowić na leniwca na sygnalizatory i drgającą szczytówkę, przy maratonach typu 48h było to super rozwiązanie.Sam nie wiem czemu uległem modzie i przeszedłem na kręciołki bez wolnego biegu.

Przy karpiówkach mam system Quick Drag i jestem bardzo z niego zadowolony :P

Ciężko przestawić się z wolnego biegu na Quick Draga? Biorę to rozwiązanie też pod uwagę podczas szukania kołowrotka do karpiówek.

• Administrators
45 minut temu, mav3rick napisał:

Ciężko przestawić się z wolnego biegu na Quick Draga? Biorę to rozwiązanie też pod uwagę podczas szukania kołowrotka do karpiówek.

Nie est ciężko, tzn jeśli nauczysz się autoamtyzmu w wolnym biegu, to Quick Drag także zapamiętasz :beer-chugger:

Nie est ciężko, tzn jeśli nauczysz się autoamtyzmu w wolnym biegu, to Quick Drag także zapamiętasz :beer-chugger:
Dzięki za info :) ciągnie mnie by i tego spróbować, bo wolny bieg to dla mnie mega udogodnienie.