Jump to content

ŹLE NAWIJANA ŻYŁKA

suwi
 Share

Recommended Posts

Witam mam kołowrotek Anakondy byłem z niego bardzo zadowolony jednak w połowie sezonu zaczął żle zwijać żyłkę . Robi rowki jak by nie w każdym miejscu nawijał . Da się coś z tym zrobić ??? @ArekH może Ty masz jakiś pomysł :)

Wygląda jakby ślimak źle pracował. Smarowałeś lub rozbierałeś kołowrotek?

Posuw szpuli - sprawdź na sucho czy podczas kręcenia korbą cały czas podnosi się szpula -> zakładam, że tak się nie dzieje i nawija parę razy na jednym miejscu.

Edit: Wygląd w środku

ss.jpg

Edited by NPC

Zdejmowalem szkole i pisałem na trzpień nic więcej nie robiłem potem było dobrze, aż pewnego dnia na rybach zauważyłem ze się tak robi.  Jak bruzdy robią się duże żyłka się przesuwa i są luźne zwoje.  Kręciło przed chwilą i nie zauważyłem aby kilka razy w jednym miejscu bardziej wygląda jak by nawijał tylko w tych miejscach  pomijając inne

Bez rozebrania i sprawdzenia się nie obejdzie. Może coś tam wpadło lub się złamało ale to gdybanie. Zajrzyj do środka, sprawdź i przesmaruj, zresztą teraz jest sezon na smarowanie. :) . Pamiętaj, że na ślimaka trzeba rzadki smar.

Edited by NPC

• Administrators
1 minutę temu, suwi napisał:

Ok dziękuję za radę we wtorek jak będę miał siły po służbie to go rozbiorę 

Ja tam wolę co innego "rozbierać";)

Mi, to wygląda jak by za luźno żyłka była nawijana. Jeśli cokolwiek da się zrobić, to tylko dokręcić prowadnicę ślimaka, jeśli będzie w ogóle luźna.