Adeptus Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 Czas rozpocząć przygotowywania weków na sezon Ostatnio przygotowywałem słoiki 3 sezony temu. Zapraszam Was do przeczytaniu artykułu o przygotowywaniu ziaren. Wszystko w jednym miejscu: Słoikowanie, Kiszenie, Fermentacja, Prażenie, Gotowanie! Kompendium wiedzy.https://www.fishing-book.com/articles/preparowanie-ziaren Ostatnio 3 sezony temu nęciłem długotrwale ziarnem. Trwało to ponad 3 tygodnie na dzikim jeziorku. Waniliowy syrop z buedronki jako dip. Zwiekszalem ilosc i porcje ziaren stopniowo. Wchodzily piękne plocie i krasnopiorki... szkoda ze tylko jeden lin(40cm) na ktorego sie nastawialem. Mysle ze wtedy slabo przemyslalem miejscowke, musze to powtorzyc w tym sezonie Jak Wy dobieraciee miejsce? Nawet odkopałem fotkę którą wtedy zrobiłem 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 Od lat robię sobie w słoiczkach ziarna, używam ich jako dodatku do zanęty do koszyka, jak i na haczyk. Wogóle wychowałem się wędkarsko na ziarnach i nie wyobrażam sobie żeby łowić bez nich, gdyż w mojej ulubionej rzece to najskuteczniejsza letnia przynęta jest. Na zdjęciach akurat konopie i pszenica, ale robię też kukurydze, groch i peluszkę w słoiki 0,9l. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 Noooo Panowie kucharze ? Ja nie wekuję gotuję na bieżącą w miarę potrzeby, a jak wyjdzie za dużo to mroże w woreczkach A tylko dla tego że nie mam gdzie trzymać przetworów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adeptus Posted February 25, 2018 Author Report Share Posted February 25, 2018 @Semi wygląda elegancko Mi to najbardziej właśnie takiej konopii brakuje Jak robiłem słoiki to zrobiłem konopie, kukurydzę i pszenice. @MrProper Właśnie po części robię to dlatego, że na przetwory łatwiej mi znaleźć miejsce. Wywalczenie odrobiny miejsca w zamrażarce nie jest takie łątwe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 4 minuty temu, Adeptus napisał: @Semi wygląda elegancko Mi to najbardziej właśnie takiej konopii brakuje Jak robiłem słoiki to zrobiłem konopie, kukurydzę i pszenice. @MrProper Właśnie po części robię to dlatego, że na przetwory łatwiej mi znaleźć miejsce. Wywalczenie odrobiny miejsca w zamrażarce nie jest takie łątwe A to fakt, a czasem jest nie możliwe ale ja zawsze zostawiam trochę w szufladce i zawsze na świeżo dogotuje, aby raz wywalczone z dużym trudem miejsce zawsze było zajęte prze zemnie ? Wiesz - danego sie nie odbiera, a jak zluzujesz to kolejna "wojnę" musisz toczyć ?? a właśnie miałem twoja appkę ściągnąć tylko telefon mi przerwał - już działam bo znowu zapomnę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrProper Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 (edited) @Adeptus Przypomnij mi nazwę apki, bo niechęć ściągnąć czegoś innego Edited February 25, 2018 by MrProper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 10 minut temu, Adeptus napisał: Właśnie po części robię to dlatego, że na przetwory łatwiej mi znaleźć miejsce. Wywalczenie odrobiny miejsca w zamrażarce nie jest takie łątwe Widzisz Mariusz, jak byś miał taką moc przekonywania jak Ja, również wmówił byś małżonce, że druga, większa zamrażarka, jest wręcz niezbędna w suszarni. No i od 2 lat stoi. 1 cała szuflada, tylko dla Mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 @Semi a ziarka przenicy, przechowywane w zalewie nie kapcanieją z czasem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 (edited) Nie, tylko za długo nie można gotować i nie moczyć przed gotowaniem jak np. groch czy kukurydze, ja dodatkowo dodaję pół łyżeczki cukru do słoika. Małe słoiczki robię aby na raz zużyć, do łowienia dużo nie trzeba, ładuję wszystko do zanęty a później wybieram na haczyk z zanęty, dodatkowo jakiś ciekawy zapach może przyswoić przy okazji. Ja to trochę inaczej robię niż kolega, żadnego piekarnika, gotuję na gazie, w sumie to zagotowuję i odstawiam, sprawdzam co wychodzi i jak trzeba to po półgodzinie znów zagotowuję. Jak już stwierdzę że jest dobre, to zagotowuję ostatni raz, wyparzam w międzyczasie wrzątkiem słoiki i albo ładuję ziarno z wrzątkiem do słoika i od razu przewracam do góry dnem aby się zamknął, albo ładuję w słoiki i jeszcze dodatkowo pasteryzuję 2-3 minuty w garnku. Wkładając w słoiki można kombinować z jakimiś dopalaczami, wanilia, truskawka, ja np. sok truskawkowy kiedyś do kukurydzy dałem i powiem szczerze że kilka karpików na taką przynętę w Bugu złowiłem, tylko że wtedy na wszystko brały, także nie wiem jaka ich skuteczność była na prawdę. Edited February 25, 2018 by Semi 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 @Adeptus A jak przechowujesz zapas sfermentowanej kuku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts