Semi Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Jakiś czas temu latałem namiętnie z bocznym trokiem, nie tylko nad Bugiem, ale i nad Narwią i Wisłą. Praktycznie od września do grudnia nie łowiłem innymi metodami jak spinning. Rwałem masę przynęt i ciężarków, więc szukałem oszczędności. Gum sam robić nie zamierzałem, ale z ciężarkami i topieniem ołowiu od gówniarza miałem doświadczenie. Z pomocą przyszedł oczywiście internet i jedno z for wędkarskich, tam jeden z użytkowników naprowadził mnie na pomysł zrobienia własnej foremki do pałeczek ołowianych, które wykorzystywałem do bocznego troka. Zakupiłem w sieci sztabkę aluminiową o wymiarach: 80 mm szerokości, 10 mm grubości i 240 mm długości. W pierwszej kolejności przeciąłem kątówką płaskownik na pół, następnie złożyłem do kupy i wiertłem fi 4 przewierciłem dwa otwory po rogach w które wkleiłem distalem dwa bolce żeby połówki formy ustabilizować. Następnie wywierciłem w społowieniu pięć otworów, 2x fi5, fi 6,5, fi 7 i fi 7,5. Mniejszym wiertłem fi 3,5 wykonałem dodatkowo płytki dowiert na baryłkę krętlika, a później po rozpołowieniu na płasko nawierciłem wiertłem fi 6 delikatny dołek na ucho, oraz poszerzyłem otwory od góry na wlew. Pierwszym zamiarem było odlewanie z krętlikiem, ale finalnie doszedłem do wniosku że wystarczy mi zwykłe ucho i zacząłem je robić ze spinaczy biurowych, dobrze się sprawują w tej roli. I tak oto w ten sposób stałem się niezależny, ołowiu zawsze z braciakami gdzieś tam nakombinujemy, topimy w kotłowni przy dobrej wentylacji, także nie jest to jakoś wielce szkodliwe mając na uwadze że nie robimy szczególnych zapasów. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sołtys stan Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Też czasem łowię na boczny trok. Jak skończy mi się zapas i nie będzie można kupić w sklepach cięzarków do tej metody to będe zamawiał u Ciebie. Brawo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Proste a jakie praktyczne BRAWO TY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts