NPC Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 Macie tutaj opis jak wyczyścić i nasmarować tylni hamulec. Oczywiście najlepiej będzie użyć smaru teflonowego ale można też użyć praktycznie każdego innego, najwyżej częściej trzeba będzie tam zaglądać. Stary smar czyścimy, najlepiej używając nafty lub specjalnych środków do usuwania smarów czy olejów i po wyschnięciu przecieramy szmatką. Nowego smaru dajemy tyle, że tyle, dosłownie minimalnie. Hamulec ma mieć poślizg ale nie duży, ma pracować gładko nawet przy jego przykręceniu. Wiadomo będzie "ciężej" ale ma być jednostajnie, jeżeli pracuje za "słabo" po skręceniu to oznacza, że użyliśmy za dużo środka smarnego. Potrzebne narzędzia: Kołowrotek marki kołowrotek z tylni hamulcem Ściągamy tą gumkę, czasem ją podklejają więc proszę używać rozumu przez siłą i narzędziami. Ściągamy "sprężynkę" używając skomplikowanych narzędzi mechanicznych Na zdjęciu pokazane jest miejsce gdzie wkładamy "sprzęt" i podważamy drucik. Tak wygląda wyciągnięty, są różne kształty czy wersje, pamiętajmy jeżeli nie "idzie" to używamy rozumu przed siłą. Składając najpierw wsadzamy prawą stronę sprężynki. Tak wygląda nasz hamulec bez zakrętki. Wykręcamy gwint na zdjęciu ze sprężyną dociskową. Tak wygląda kołowrotek od spodu Używając specjalistycznego narzędzia w postaci np. igły wyciągamy poszczególne części tj. podkładki. Składając pamiętajmy prostą zasadę: metal -podkładka Tak wyglądają razem części hamulca. Kołowrotek to nie wysyłanie ludzi w kosmos, nie trzeba tutaj dokładności do tysięcznych milimetra. Jeżeli macie pytania czy problemy to piszcie w tym wątku. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted May 7, 2018 Administrators Report Share Posted May 7, 2018 Moja Daiwa tak charczy że masakra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted May 7, 2018 Author Report Share Posted May 7, 2018 9 minut temu, Grendziu napisał: Moja Daiwa tak charczy że masakra 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 (edited) Jarku ! Chciałem Ci serdecznie podziękować za organiczną robotę na tym forum. Dotykasz spraw banalnie (dla niektórych) prostych, ale jak dla mnie - rewelacja. Ja, niestety, nie jestem " złotą rączką " . Ale idąc krok po kroku, zgodnie z Twoim instruktażem, poradziłem sobie !!! Może nie w 5 minut, ale ja mam dużo czasu ! A zaznaczam, że kołowrotek mam z limitowanej serii- marki "King SM50 " ! Więc ile by mnie wykasowano, gdyby to oddać do serwisu ? O limitowanej serii dowiedziałem się od kolegi, gdy pochwaliłem się zakupem za całe 68zl ! Miało to miejsce w 2008 roku !! Odpowiedział mi, że mogę być pewien iż mam unikat, bo bardzo mało osób takowy posiada. Nie wiem czemu przy tym głupio się uśmiechał, stary zazdrośnik !!! Edited May 7, 2018 by Jurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted May 7, 2018 Author Report Share Posted May 7, 2018 (edited) 1 godzinę temu, Jurek napisał: A zaznaczam, że kołowrotek mam z limitowanej serii- marki "King SM50 " ! Więc ile by mnie wykasowano, gdyby to oddać do serwisu ? Myślę, że minimum przysłowiową "dychę" ale jakbyś się pochwalił, że to limitowana edycja to mogło by być dużo drożej. Wiadomo za prestiż się płaci. Cytat za organiczną robotę na tym forum Chemia organiczna to jest coś Edited May 7, 2018 by NPC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 4 minuty temu, NPC napisał: Myślę, że minimum przysłowiową "dychę" ale jakbyś się pochwalił, że to limitowana edycja to mogło by być dużo drożej. Wiadomo za prestiż się płaci. Wiadomo, wiadomo !!! Ale nie ma co oszczędzać, bo w walce z okazem musi być pewność ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 (edited) 3 godziny temu, NPC napisał: Cytat Chemia organiczna to jest coś Czyżby zakochany w etanolku? Edited May 7, 2018 by Jurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted May 14, 2018 Author Report Share Posted May 14, 2018 Dnia 7.05.2018 o 16:41, Jurek napisał: Czyżby zakochany w etanolku? Po "połówce" metanolu będę miał spokój, wieczny ale spokój Wracając do tematu wątku: MagSeal czyli cudowne łożyska Daiwy. Moja opinia: nie trzeba kupować. Przepłacacie za coś co może jest super ale do łowienia w wodach śródlądowych nie jest wam za bardzo potrzebne a na morzu i tak zabezpieczycie młynek smarem. Oczywiście jeżeli ktoś chce, ma pieniądze i widzi mu się takie "cuś" to ja nie widzę problemu, tylko płyn trzeba wymieniać co 2-3 lata. Co jest w tym płynie to już osobna kwestia. Oporówka jakie stosuje np. Shimano Troszkę więcej zabawy jak w "zwykłej" oporówce ale też da się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Grobelny Posted December 30, 2018 Report Share Posted December 30, 2018 Myślę że w tym temacie mógłbym wielu pomóc i rozwiać Wasze wątpliwości. W razie czego pytajcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted December 30, 2018 Report Share Posted December 30, 2018 @Przemysław Grobelny Czy serwisowałeś już Penn Fierce II. Co Myślisz o tej konstrukcji. Nie dawno kupiłem jeden, którego jeszcze nie używałem, ale że lubię mieć do pary, myślę o drugim. Warto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts