NPC Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 (edited) Nie wiem czy jest to dobre miejsce ale piszę w tym wątku: Znalazłem takie coś na pewnym forum wędkarskim, troszkę tekst zmienię by bardziej pasował do warunków w Polsce. Nie potrzebujesz drogiego sprzętu by być najlepszym, łów tym co masz i baw się. Kiedyś łowiono bambusami, sprzęt to nie wszystko, wydając więcej nie złapiesz więcej. Używaj rozumu! Fora internetowe pomagają ale to nie wszystko. Ryby to jedzenie a wędkarstwo to krwawy sport, wypuszczaj więcej niż zabijasz. Wyrzuć telefon i zachwyć się naturą, czasami jest to lepsze niż samo łowienie. Dziel się doświadczeniem z przyjaciółmi i rodziną, kiedy będziesz stary będziesz pamiętał ludzi nie ryby. Zbieraj śmieci nawet jeżeli nie są twoje, bądź gospodarzem miejsca gdzie łowisz a świat będzie lepszy. Szanuj innych nawet jeżeli się z nimi nie zgadzasz, może zmienisz zdanie za parę lat. Nie wszystko co jest w internecie, książkach, gazetach, TV to prawda. Trzymaj język za zębami, zrozum, że są ludzie którzy będą próbować Ci przeszkadzać i niszczyć Twoją ciężką pracę. Szacunek jest ciężko zdobywany, to przywilej a nie prawo. Edited May 8, 2018 by NPC 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 3, 2019 Author Share Posted January 3, 2019 Fajny artykuł: https://www.carpology.net/articles/features/how-carp-behave-beneath-the-surface-?fbclid=IwAR3QOlbiVylbqEqNqAQX2lq4Ox1mMbZfMr8GyUUnjoHeV3-ovW8qDXoMRx8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 Znalazłem badania dotyczące szczupaka i co one jedzą. W skrócie ma zmienną dietę, je też robaki ale głownie skupia się na rybach! WOW naprawdę odkrycie Teraz bez ironii: Łowiono "wędkarsko" i zaraz po złowieniu zabijano, głownie samice, ponad 60%. Stwierdzono, że szczupły zjada głownie karasie srebrzyste około 40%, później płotki 20%, około 15% ukleja i 12 % wzdręga (krasnopiórka) . W przypadku braku karasia płoć była główną bazą żywieniową. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 Dodatkowo badania dotyczące karasia. W populacji występowała przewaga samic: około 65% populacji. Po prawej jest długość, na dole wiek: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bubu Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 1 godzinę temu, NPC napisał: Znalazłem badania dotyczące szczupaka i co one jedzą. W skrócie ma zmienną dietę, je też robaki ale głownie skupia się na rybach! WOW naprawdę odkrycie Teraz bez ironii: Łowiono "wędkarsko" i zaraz po złowieniu zabijano, głownie samice, ponad 60%. Stwierdzono, że szczupły zjada głownie karasie srebrzyste około 40%, później płotki 20%, około 15% ukleja i 12 % wzdręga (krasnopiórka) . W przypadku braku karasia płoć była główną bazą żywieniową. To ciekawe. Myślę, że drapieżniki mogą mieć różne ulubione gatunki w menu. "U mnie" np. zdecydowanie wygrywa ukleja. Bezapelacyjnie. Oczywiście wszystkie wyżej wymienione gatunki też są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted January 11, 2019 Share Posted January 11, 2019 Cała jesień koledzy polowali na zebacze. Ja, dostarczałem im żywca. Najlepsze wyniki były na maleńkie krąpie, potem plotki, a na końcu ukleja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 11, 2019 Author Share Posted January 11, 2019 (edited) Nie przeczy to doświadczeniom Szanownego Grona. Podałem tylko wyniki. Edited January 11, 2019 by NPC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bubu Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Nawet przez myśl mi nie przeszło by te wyniki podważać. Napisałem tylko jak to u mnie jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 12, 2019 Administrators Share Posted January 12, 2019 Dnia 11.01.2019 o 10:58, NPC napisał: Znalazłem badania dotyczące szczupaka i co one jedzą. W skrócie ma zmienną dietę, je też robaki ale głownie skupia się na rybach! WOW naprawdę odkrycie Teraz bez ironii: Łowiono "wędkarsko" i zaraz po złowieniu zabijano, głownie samice, ponad 60%. Stwierdzono, że szczupły zjada głownie karasie srebrzyste około 40%, później płotki 20%, około 15% ukleja i 12 % wzdręga (krasnopiórka) . W przypadku braku karasia płoć była główną bazą żywieniową. Poprosze o link lub opracowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts