Jump to content

Ciekawostki wędkarskie

Recommended Posts

Nie wiem czy jest to dobre miejsce ale piszę w tym wątku:

Znalazłem takie coś na pewnym forum wędkarskim, troszkę tekst zmienię by bardziej pasował do warunków w Polsce.

1. Nie potrzebujesz drogiego sprzętu by być najlepszym, łów tym co masz i baw się. Kiedyś łowiono bambusami, sprzęt to nie wszystko, wydając więcej nie złapiesz więcej.
  2. Używaj rozumu! Fora internetowe pomagają ale to nie wszystko.
  3. Ryby to jedzenie a wędkarstwo to krwawy sport, wypuszczaj więcej niż zabijasz.
  4. Wyrzuć telefon i zachwyć się naturą, czasami jest to lepsze niż samo łowienie.
  5. Dziel się doświadczeniem z przyjaciółmi i rodziną, kiedy będziesz stary będziesz pamiętał ludzi nie ryby.
  6. Zbieraj śmieci nawet jeżeli nie są twoje, bądź gospodarzem miejsca gdzie łowisz a świat będzie lepszy.
  7. Szanuj innych nawet jeżeli się z nimi nie zgadzasz, może zmienisz zdanie za parę lat.
  8. Nie wszystko co jest w internecie, książkach, gazetach, TV to prawda.
  9. Trzymaj język za zębami, zrozum, że są ludzie którzy będą próbować Ci przeszkadzać i niszczyć Twoją ciężką pracę.
  10. Szacunek jest ciężko zdobywany, to przywilej a nie prawo.

Edited by NPC
  • Like 6
  • Thanks 1

• 7 months later...

Znalazłem badania dotyczące szczupaka i co one jedzą.

W skrócie ma zmienną dietę, je też robaki ale głownie skupia się na rybach! WOW naprawdę odkrycie :P

Teraz bez ironii: Łowiono "wędkarsko" i zaraz po złowieniu zabijano, głownie samice, ponad 60%. Stwierdzono, że szczupły zjada głownie karasie srebrzyste około 40%, później płotki 20%, około 15% ukleja i 12 % wzdręga (krasnopiórka) .

W przypadku braku karasia płoć była główną bazą żywieniową.

• Like 1

Dodatkowo badania dotyczące karasia. W populacji występowała przewaga samic: około 65% populacji.
Po prawej jest długość, na dole wiek:

1.png.cc66b4e6d41be25198d2c038ec23857b.png

• Like 1

1 godzinę temu, NPC napisał:

W skrócie ma zmienną dietę, je też robaki ale głownie skupia się na rybach! WOW naprawdę odkrycie :P

Teraz bez ironii: Łowiono "wędkarsko" i zaraz po złowieniu zabijano, głownie samice, ponad 60%. Stwierdzono, że szczupły zjada głownie karasie srebrzyste około 40%, później płotki 20%, około 15% ukleja i 12 % wzdręga (krasnopiórka) .

To ciekawe. Myślę, że drapieżniki mogą mieć różne ulubione gatunki w menu. "U mnie" np. zdecydowanie wygrywa ukleja. Bezapelacyjnie.

Oczywiście wszystkie wyżej wymienione gatunki też są.

Cała jesień koledzy polowali na zebacze. Ja, dostarczałem im żywca. Najlepsze wyniki były na maleńkie krąpie, potem plotki, a na końcu ukleja.  

• Administrators
Dnia 11.01.2019 o 10:58, NPC napisał:

Poprosze o link lub opracowanie :champagne-2010: