Jump to content

Wędka spinningowa na szczupaka z łodzi

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Długość  około 2m, ciężar wyrzutu do 20/30g. Budżet 300/500 zł.

Myślę o Shimano lub troche doloże do budżetu  i Fenwick.

Ktoś coś poleci?

23 godziny temu, Grendziu napisał:

Długość  około 2m, ciężar wyrzutu do 20/30g. Budżet 300/500 zł.

Myślę o Shimano lub troche doloże do budżetu  i Fenwick.

Ktoś coś poleci?

Niby urodzony spinningista :D a podstawowych parametrów nie podał :P  Oj @Grendziu 

Sandacz czy szczupak ? 

Nie jestem może wytrawnym spinningistą ale trochę kijków już przerabiałem mimo że jestem fanem SPORTEXa B|

Poleciłbym na szczupaka ( bo w głównej mierze za nim się "uganiam" ) Shimano BeastMaster DX

Wędka mocna  (w sam raz na szczupaki) I pięknie "gada" w połączeniu z plecionką.

Gorzej z długością o której piszesz - bo nie wiem czy znajdziesz coś w granicach 2m i o CW którym wspomniałeś. Moja o długości 2,7m dysponuje 14-40g CW, ale ja łowię z brzegu.

Ale i taką długością z łodzi możesz operować - fakt te długości na łódce są zbędne, zwłaszcza gdy łódka ma 1,5m długości własnej :D  ;) 

Biorąc pod uwagę to, że to wszystko kwestia przyzwyczajenia :P  i wygodnictwa to polecę tobie Darek Beastmaster DX Spinning 210 M  10-30 g. Gorzej z dostępnością tych wędek, ale uwierz naprawdę warto.

Mój jest troszkę inny bo MH  :) Muszę mieć rezerwy na te Holenderskie zębacze. Ale za to nie potrzebuje echo ta wędka Ci wszystko "powie" ;)  No chyba że z echo uganiasz się za rybą :champagne-2010:

O sportexach pisać nie będę :) 

Pewnie są i inni którzy Ci coś doradzą,  pewnie są inni którzy zachwalą inny kij, znajdą się i tacy którzy polecą kij za kilka K PLN.

Ja powiem krótko Kij musi Ci się podobać ( no chyba że może być to zwykła leszczyna ) I najważniejsze leżeć w ręku. Każdego kija nauczysz się "słuchać" i zżyjesz się z nim tak że nie zamienisz na żaden inny-  ale to kwestia czasu zależna od zainwestowanych pieniędzy w kijek. 

Pewnie - zdarzają się kije "niemowy"  ale cóż za problem nauczyć się migowego :D    ;) 

Edited by MrProper
  • Like 2

• Administrators

@MrProper a w tytule co mamy podane:39icon:

Natomiast co do reszty to widzę że niemal się zgadzamy. W tamtym sezonie kupiłem dla @Marcel Shimano BestMaster SBMEX21M 210cm 10-30g . Piękny czuły kij na szczupaki, jednak na wiosnę  z gumą miałem za dużo spadòw. Natomiast w drugiej turze Spinning Cup dla Ryb dała ona sporo szczupaków z obrotòwką srebrną  Jaxon, co ogólnie z partnerem dało nam drugie miejsce.

I teraz mam dylemat czy pójść w Shimano i np trochę odchudzić ten kij, czy jednak szukać coś  lepszego lub innego. Bo nie zawsze droższe, znaczy lepsze :icon_arrow1:

@mav3rick spinn.

• Haha 1

53 minuty temu, Grendziu napisał:

@MrProper a w tytule co mamy podane:39icon:

Wybacz, kawę miałem nie dopitą jeszcze :D:P

W tamtym sezonie kupiłem dla @Marcel Shimano BestMaster SBMEX21M 210cm 10-30g . Piękny czuły kij na szczupaki, jednak na wiosnę  z gumą miałem za dużo spadòw. Natomiast w drugiej turze Spinning Cup dla Ryb dała ona sporo szczupaków z obrotòwką srebrną  Jaxon, co ogólnie z partnerem dało nam drugie miejsce.

Ale za to nie napisałeś wcześniej jakimi przynętami chcesz łowić.  :D 

Dlatego Ja aby uniknąć spadów lub pustych zacięć wybrałem MH :)  Choć na samym początku miałem dwie spinki na tym kiju - których żałuję do dnia dzisiejszego :39icon: Za trzecim już razem był bez szans :39icon:   PB

To jest to co pisałem wcześniej do kija trzeba się przyzwyczaić "nauczyć"

I teraz mam dylemat czy pójść w Shimano i np trochę odchudzić ten kij, czy jednak szukać coś  lepszego lub innego. Bo nie zawsze droższe, znaczy lepsze :icon_arrow1:

Ja swoje kije odpowiednio dociążam - jak istnieje taka potrzeba, a Ty chcesz odchudzać :) 

I to są właśnie dylematy - ilu użytkowników tyle upodobań

Staram się nie doradzać w wyborze sprzętu typu - lekki, piękny, radzę wziąć ten kij, ponieważ to pojęcie względne. Każdy ma inne odczucie piękna czy innych smaków :) 

Ale co do wykonania i wytrzymałości jak i  jak czuć ten kij to mogę polecić :P 

I żeby nie było powtórzę się po raz kolejny - Ja dużą wagę przywiązuje do Designu ::champagne-2010:

Edited by MrProper
  • Thanks 1

Spiningów mam prawie tyle co bolonek.Dłuższych,krótszych i o różnym cw. Moim ulubionym choć nie najdroższym w moim arsenale,którego używam najchętniej do łowienia wszystkiego  oprócz suma i bardzo delikatnego spinna jest -  Pezon&Michel Redoutable Micromaster 270cm M 5-25g. Wyjątkowo mi pasuje ten kijek pod każdym względem.Począwszy od desingu,a skończywszy na czułości i akcji.Jest na tyle czuły,ze można nim nawet okonie łowić ,a z drugiej strony na tyle mocny,że poradzi sobie bez problemu z dużym szczupakiem. Mam go już mnóstwo lat,katowałem go strasznie przez ten czas,a on ciągle wygląda jak nowy z wyjątkiem kilku rys na rękojeści.Wybór Spiningu to bardzo indywidualna sprawa,nie ma chyba kija do innych metod łowienia,którego wybór jest tak spersonalizowaną  sprawą...

Edited by Sołtys stan
  • Like 1

• 4 weeks later...
  • Administrators

Qurła w weekend chce pływać a nie ma nowego sprzętu. Trudno wybrać nie macając... :(