Jump to content

Tlen plus woda równa się życie

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• 1 year later...
  • 2 years later...
  • Administrators

Kilka razy ktoś mnie zaczepił ostatnio o zakazie nęcenia latem w następnym roku, szczerze nie czytałem tego dokładnie. Co o tym sądzicie i jaki wpływ zanęty mają w tym okresie na niedobór tlenu w wodzie?

3 minuty temu, Grendziu napisał(a):

Kilka razy ktoś mnie zaczepił ostatnio o zakazie nęcenia latem w następnym roku, szczerze nie czytałem tego dokładnie. Co o tym sądzicie i jaki wpływ zanęty mają w tym okresie na niedobór tlenu w wodzie?

a można bluzgać?

• Haha 2

7 minut temu, Grendziu napisał(a):

To Wody Polskie wprowadziły takie obostrzenia na rz.Warcie.

Kiedyś słyszałem o tym że, zanęty odpowiadają za około 5% zanieczyszczeń w wodzie. Niestety nie mam dostępu do badań, a podobno były takowe robione. 

Kolejny martwy przepis, który będzie ciężko wyegzekwować.

Tu jednak chodzi o co innego.

Przy okazji wprowadzono opłatę 150 zł od organizacji zawodów na wszystkich wodach które podlegają pod Wody Polskie.

każdy powie inaczej. spiningista się ucieszy, a spławikowiec oburzy. sam nie wiem. ja zużywam w 6 godzin na 2 kije 30-40 deko zanęty i z 15 deko pelletu. proporcje mogą się różnić. na procę max 20 deko pelletu, czasami puszka kuku i troszkę gotowanych konopi. nie używam spombów, a proca tylko do 20 metrów. jak muszę łowić dalej zero dodatkowego nęcenia. dla mnie kluczem jest rozczytanie wody i ....j?

• Like 3
  • Thanks 1

• Administrators
8 minut temu, elvis napisał(a):

Kolejny martwy przepis, który będzie ciężko wyegzekwować.

Wiem, że nawet u nas przy codziennej kontroli trudno było wyegzekwować, a dla karpiarzy w ogóle nie dociera, to inny stan umysłu. Sam od kilku lat nie używam spombów , nęcenia wstępnego, bo to nie ma większego sensu, a nauczyli mnie tego zawodnicy, którzy zawody przeważnie wygrywają.

Czasami wstępnie podaję 3/5 podajników punktowo na jednej wędce, a na drugiej szukam ryb.

13 minut temu, elvis napisał(a):

Tu jednak chodzi o co innego.

Dajesz ?

• Like 1