Administrators Grendziu Posted September 4, 2018 Administrators Share Posted September 4, 2018 @NPC na głównej stronie podał przykłady w jaki sposób można przeciwdziałać, zapobiegać niedoborom tlenu.https://dlaryb.pl/portal/news_2/jak-natlenić-i-odmulić-staw-r203/ Zapraszam do dyskusji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted September 4, 2018 Share Posted September 4, 2018 25 minut temu, Grendziu napisał: @NPC na głównej stronie podał przykłady w jaki sposób można przeciwdziałać, zapobiegać niedoborom tlenu.https://dlaryb.pl/portal/news_2/jak-natlenić-i-odmulić-staw-r203/ Zapraszam do dyskusji. I odmulić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 6, 2020 Author Administrators Share Posted July 6, 2020 https://tech.wp.pl/60-proc-gatunkow-ryb-moze-nie-przetrwac-na-obecnych-obszarach-do-2100-r-6528175006079105a 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 16, 2022 Author Administrators Share Posted November 16, 2022 Kilka razy ktoś mnie zaczepił ostatnio o zakazie nęcenia latem w następnym roku, szczerze nie czytałem tego dokładnie. Co o tym sądzicie i jaki wpływ zanęty mają w tym okresie na niedobór tlenu w wodzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
christhof70 Posted November 16, 2022 Share Posted November 16, 2022 3 minuty temu, Grendziu napisał(a): Kilka razy ktoś mnie zaczepił ostatnio o zakazie nęcenia latem w następnym roku, szczerze nie czytałem tego dokładnie. Co o tym sądzicie i jaki wpływ zanęty mają w tym okresie na niedobór tlenu w wodzie? a można bluzgać? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted November 16, 2022 Share Posted November 16, 2022 7 minut temu, Grendziu napisał(a): Kilka razy ktoś mnie zaczepił ostatnio o zakazie nęcenia latem w następnym roku, szczerze nie czytałem tego dokładnie. Co o tym sądzicie i jaki wpływ zanęty mają w tym okresie na niedobór tlenu w wodzie? To Wody Polskie wprowadziły takie obostrzenia na rz.Warcie. Kiedyś słyszałem o tym że, zanęty odpowiadają za około 5% zanieczyszczeń w wodzie. Niestety nie mam dostępu do badań, a podobno były takowe robione. Kolejny martwy przepis, który będzie ciężko wyegzekwować. Tu jednak chodzi o co innego. Przy okazji wprowadzono opłatę 150 zł od organizacji zawodów na wszystkich wodach które podlegają pod Wody Polskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
christhof70 Posted November 16, 2022 Share Posted November 16, 2022 każdy powie inaczej. spiningista się ucieszy, a spławikowiec oburzy. sam nie wiem. ja zużywam w 6 godzin na 2 kije 30-40 deko zanęty i z 15 deko pelletu. proporcje mogą się różnić. na procę max 20 deko pelletu, czasami puszka kuku i troszkę gotowanych konopi. nie używam spombów, a proca tylko do 20 metrów. jak muszę łowić dalej zero dodatkowego nęcenia. dla mnie kluczem jest rozczytanie wody i ....j? 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 16, 2022 Author Administrators Share Posted November 16, 2022 8 minut temu, elvis napisał(a): Kolejny martwy przepis, który będzie ciężko wyegzekwować. Wiem, że nawet u nas przy codziennej kontroli trudno było wyegzekwować, a dla karpiarzy w ogóle nie dociera, to inny stan umysłu. Sam od kilku lat nie używam spombów , nęcenia wstępnego, bo to nie ma większego sensu, a nauczyli mnie tego zawodnicy, którzy zawody przeważnie wygrywają. Czasami wstępnie podaję 3/5 podajników punktowo na jednej wędce, a na drugiej szukam ryb. 13 minut temu, elvis napisał(a): Tu jednak chodzi o co innego. Dajesz ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts