ArekH Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 Jeśli ktoś lubi śledzie i to na ostro, polecam. Kiedyś przepis znalazłem w internecie. Anula daje ciut mniej ziarek i dla Mnie Delicjoza. Pisać Mi się nie chce, stąd fotka odręcznego przepisu z dziennika Anuli. Polecam. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 51 minut temu, ArekH napisał: Jeśli ktoś lubi śledzie i to na ostro, polecam. Kiedyś przepis znalazłem w internecie. Anula daje ciut mniej ziarek i dla Mnie Delicjoza. Pisać Mi się nie chce, stąd fotka odręcznego przepisu z dziennika Anuli. Polecam. Jeśli chodzi o aromatyczność, to podobno nic nie dorównuje śledziom dojrzewającym w konserwach, bardzo popularnym w całej Skandynawii !! Bon apetite, mniam, mniam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted September 16, 2018 Administrators Share Posted September 16, 2018 Ze śledziem mam taką oto historyjkę. Może już kiedyś pisałem.... Kilka lat wstecz bardzo wczesną wwiosną tuż po lodach, wybrałem się z pewnym radcą prawnym na wyspę Chrzaszczewo na ryby do agroturystyki. Było jeszcze bardzo zimno, ponoć troć brała w morzu to i jak spróbowałem w Dziwnowie po zmierzchu swoich sił, niestety oprócz woderow po szyje przemoknietych nie złowiłem nic. Piwo po tym przeżyciu bezcenne..... szukaliśmy wszędzie okonia. Ów radca uwielbiam jeść ryby, zwiedziliśmy cały Wolin i wszystkie dobre miejscòwki. Złowiliśmy coś, ale to nie było to. Za szybko, woda byla za zimna. Pamiętam, że facet tak chrapał, że nawet jak dopłacilem za osobny pokój to i tak w nocy słyszałem go przez ścianę... Ale do meritim,bo o śledziu tutaj mowa. Ostatniego dnia przypomniało mi się, że możemy podjechać do portu w Dziwnòwku ( lub Dziwnòw ciągle mi się myla te miejscowości) na rozladunek przybyl kuter ze śledziami.... Paweł jak to zobaczył to odleciał. Poszedł handlować, ja to slucham leżę i kwicze. Panie my z daleka, jesteśmy z.... po ile te śledzie po 6zł, Panie ale my to dla... weźmiemy 100kg za 3zł ( ja slucham quwa co?) Koleś żartem jak zabierzecie 200kg to po 3zł za kg... Finał był taki, że w ciągu godziny po znajomych rozprzedalem 150kg śledzia po 6zl A wypad nad wodę i był za darmo i jeszcze 50kg rybki zostało na dwóch. Ja oczywiście podzieliłem się z rodzicami swoją rybą A tak to lubię bardzo po Giżycku i w occie bardzo ostre. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 Ja też jestem zapalonym śledziożercą, w każdej postaci je uwielbiam. Wypróbuję przepis na pewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts