ArekH Posted December 10, 2018 Share Posted December 10, 2018 Z zasady, zawsze szczery ze Mnie gość. Podłapałem ten temat, nie ukrywam. Z natury, jestem Kutwą! Haki. Jakoś nie potrafię wyrzucać. Wychowałem się na "Long long time! Ratuję i ostrzę, z zasady wystarczy mi papier ścierny i pilnik do łanćucha Mojej Huscqarna! Jakie macie podejście? Nie krytykujemy. Bierzemy pod uwagę, że czytają nas młodsi. Piszemy co! Doradzamy jak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Jezeli haczyk sie nie rozgina, nie lamie bez problemu mozna go ostrzyc az nie bedzie czego ostrzyc ? Osobiscie uzywam hakow bezposrednio z Chin i Drennana. Najwazniejsze by hak byl ostry! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 11, 2018 Administrators Share Posted December 11, 2018 Nigdy nie ostrzyłem haków wędkarkich. Nawet bym na to nie wpadł. Jak coś nie pasuję mi to wymieniam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes77 Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 A ja nawet nowe haki ostrze, u mnie haki muszą przejść "paznokciowy test", jak wbijają się w paznokcie, to jest ok. Piszę tu o hakach do zestawów karpiowych, nie ostrzyłem nigdy małych haków, a to dlatego, że zmieniam je na zestawie gdy hak urwę, więc po stracie nie mam co ostrzyć 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 6 minut temu, Grzes77 napisał: haki muszą przejść "paznokciowy test" Aż tak rygorystyczny nie jestem U Mnie jest test "białorobakowy" jak tępo wchodzą w robaka, trza ostrzyć, lub wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Mam prośbę : Jakby komu nie chciało się ostrzyć, to zamiast wyrzucać ja chętnie przytulę ten złom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Ja nigdy nie ostrzyłem, tyle tego rwę w Bugu, że nie zdążą się tępić. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 Temat fajny a zagadnienie powszechne. Moim zdaniem, nie ważna jest zasobność portfela, a raczej indywidualne podejście do tematu ostrości haczyków. Jedna osoba ostrzy nawet haczyki "nieużywane, z fabrycznej paczki", inny wyrzuca haczyki po kilku zaciętych rybach, a jeszcze ktoś ostrzy haczyki. Każdy ma swoją wizję. Nie mam jednoznacznego podejścia. Tak jak @Semi napisał, wiele haczyków urywam i nie ocenię, czy wymagały ostrzenia, bo już ich nie ma. Ale czasem ostrzę haczyki, ale dotyczy to haków z grubszego drutu i kutych, gdzie jest fizyczne podejście do tego by odpowiednio utrzymać hak przy ostrzeniu. Stosuję metodę ostrzenia na drobnoziarnistym kamieniu ściernym, papierze ściernym lub płytkach o pokryciu "pyłem diamentowym". No i głównie ostrzę boczne ścianki grotu haczyka. Inna sprawa, że od wielu lat łowię i czasami nie widzę potrzeby by wymieniać haczyk, nawet jeśli złowię na ten hak, kilkaset ryb. Owszem, zauważam, że białe robaki trudniej nabić, ale zacięcia i hol są ciągle skuteczne, bo przy łowieniu batem nie czekam, aż ryba nawlecze się na hak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 13 minut temu, Kotwic napisał: Jedna osoba ostrzy nawet haczyki "nieużywane, z fabrycznej paczki", inny wyrzuca haczyki po kilku zaciętych rybach, a jeszcze ktoś ostrzy haczyki. Każdy ma swoją wizję. Jestem z natury kutwą. Mi żal wyrzucić cokolwiek, co da się odzyskać. Ot, komunistyczne wychowanie. W tamtych czasach, ludzie jak drzewiej, z niczego umieli zrobić coś, czego kupić się nie dało, lub trudno było. Ja haków nie wyrzucam dotąd, do puki można je ostrzyć. Nie zgadzam się z @Kotwic Haki z zasady, gną się do trzonka. Trzeba je ostrzyć od wewnątrz pod włos! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 12, 2018 Administrators Share Posted December 12, 2018 Dnia 11.12.2018 o 00:01, ArekH napisał: Z zasady, zawsze szczery ze Mnie gość. A kiedy ściemą lecisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts