Administrators Grendziu Posted January 17, 2019 Administrators Share Posted January 17, 2019 Kolejne założenie które chcę spełnić, a to już jest kosztowna zabawa. Podzielę sprzęt na dwie opcje: Żyłka i plecionka. I dalej: 1. Picker - głównie łowienie klasyczne lub light method feeder - Daiwa Windcast Picker i Shimano CF - do jednej pletka, myślę o 0,08 do 0,12mm - co polecicie. 2. Klasyczny feeder - tutaj jest Daiwa Commerciall Feeder miała być Daiwa za ponad 2tyś - nie będzie dokupię chyba drugą Daiwę Commerciall bardziej delikatną i znowy - tam gdzie pletka to planuję 0,10 - 014mm - co polecicie? 3. Kije do Method Feeder - nie planuję plecionki. 4. Feeder Long Distance lub (rzeka) - plecionka 0,10-0,12mm co polecacie? Powinno mi wystarczyć, ale w grę wchodzą 3 pletki, jest coś w miarę taniego, a godnego polecenia? Tak jak w przypadku martwych i żywych robali chcę cały rok testować jak fajniej i lepiej się będzie łowić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Ja nie stosuję więc nie polecę, ale mam pytanie. Po co plecionka do bardzo delikatnego kija i drugie, po co plecionka do łowienia na dystansach krótszych niż 60m. Nie wymądrzam się a pytam z ciekawości. Plecionka owszem, ale na łowiskach trudnych, zaczepowych, gdzie się wymaga siłowego holu, ale to z automatu wyklucza delikatny kij. Na rzece, może i owszem, ale do łowienia okazów przez duże O. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 17, 2019 Author Administrators Share Posted January 17, 2019 13 minut temu, ArekH napisał: Ja nie stosuję więc nie polecę, ale mam pytanie. Po co plecionka do bardzo delikatnego kija i drugie, po co plecionka do łowienia na dystansach krótszych niż 60m. Nie wymądrzam się a pytam z ciekawości. Plecionka owszem, ale na łowiskach trudnych, zaczepowych, gdzie się wymaga siłowego holu, ale to z automatu wyklucza delikatny kij. Na rzece, może i owszem, ale do łowienia okazów przez duże O. Pytania w punkt, a po co plecionka na rzekę? Jedyne co wiem, że wskazania są lepsze np jak łowisz nie koniecznie na długich dystansach ale na np większych głębokościach, niby lepsze zacięcia i widać wskazanie niby te najbardziej delikatne. Całość niby też szybciej opada, napina się etc. @ArekH dla mnie to tylko teoria, łowiłem przez chwilę na pletkę, do czasu jak moim jednym ściemano bez przyponu strzałowego nie wystrzeliłem zestawu na ponad 110metrów i pletka nie wytrzymała i cały zestaw poszedł w .... Będę mądrzejszy po roku doświadczeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 7 minut temu, Grendziu napisał: że wskazania są lepsze Są. Ale, też masz mniejszą tolerancję błędu w czasie holu i szum na przelotkach przy zwijaniu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 17, 2019 Author Administrators Share Posted January 17, 2019 6 minut temu, ArekH napisał: Są. Ale, też masz mniejszą tolerancję błędu w czasie holu i szum na przelotkach przy zwijaniu. No dlatego jak robić testy to w ten sposób, cały rok, a nie po jednym łowieniu wydawać opinie. Powtarzalność się liczy w zabawie i potem wnioski, analizy. Dajła za dobrą pletkę każe sobie płacić 200zł, do spinna już boli, a gdzie do feedera Dlatego szukam poleceń i ciut tańszych rozwiązań. Czyli pletka powiedzmy do 60/80zł. Pytanie czy da radę i nie będzie wtopy. Wczoraj na fejsie widziałem, że @Biały polecał Mikado, hmmm, no i se wygooglowałem i miałem to coś do spinna, wytrzymała może była, ale jakoś mnie nie przekonała Ile bym dał aby usiąść z feederem to się w pale nie mieści Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 3 minuty temu, Grendziu napisał: do spinna już boli, a gdzie do feedera Testerzy mają pod górkę, jak nie mają sponsorów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 3 minuty temu, Grendziu napisał: Czyli pletka powiedzmy do 60/80zł Darecki, ale ty chyba jesteś obcykany w Ali. Nie możesz coś po kosztach sobie ściągnąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 @ArekH wg mnie plecionka wymaga właśnie bardziej miękkiego kija. Nie masz właśnie amortyzacji i musisz ją "nadrabiać" kijem oraz hamulcem. Pokazuje też delikatne brania ze względu na brak rozciągliwości. Na żyłce nie wszystko widać. Jeżeli chodzi o opad to nie wiem czy szybciej ale sucha plecionka robi spory balon na wodzie i nie układa się na dnie tak łatwo jeżeli między splotami jest powietrze. Trzeba brać to pod uwagę podobnie jak moczenie jej przed użyciem. Plecionka lubi się czasem zaplątać a odplątać nie jest łatwo, zbiera syf z wody i trze po przelotkach, dlatego też trzeba moczyć przelotkę szczytową co jakiś czas by zmniejszyć tarcie. To akurat jest zalecane też przy żyłkach o czym chyba mało osób wie a jeszcze mniej stosuje. Plecionka to nie żyłka i trzeba traktować ją inaczej. @Grendziu Tutaj masz mniej więcej coś o plecionkach i wytrzymałościach, te Mikado, Jaxon to kupisz dużo taniej na Ali, jakość ta sama bo i ta sama fabryka Nie patrz na wytrzymałość bo ta jest zależna od realnej grubości, a jak ktoś napisze, że plecionka x4 o grubości 0,10 mm wytrzymuje 7 kg to pisze. Papier wszystko przyjmie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 23 minuty temu, NPC napisał: @ArekH wg mnie plecionka wymaga właśnie bardziej miękkiego kija. Nie masz właśnie amortyzacji i musisz ją "nadrabiać" kijem oraz hamulcem Ja to znam Jarku i nie pasują Mi te sprzeczności. Na cholerę Mi miękki kij, skoro koryguję go plecionką. Mam miękki kij, do tego delikatna żyłka i lekutki przypon. To, ma dla mnie sens. Przy method i tu ogłoszę własną herezję, żadna delikatność potrzebna nie jest. Ryba już przy zassaniu, jeśli zestaw jest cięty, przegrała. Przy szarpnięciu nie ma znaczenia co jest na drogim końcu żyłki, bo i tak już wisi. Dla Mnie osobiście, wszelkie dywagacje na temat delikatnośći zestawu, mają jedynie sens przy "clasic feeder" . Tu, możemy rozpatrywać miękkość kija i przyponu, oraz montażu zestawu, by jak najmniejszy opór zapodawał przy braniu ostrożnych ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted January 17, 2019 Share Posted January 17, 2019 Właśnie Arku korygujesz plecionkę (a dokładnie jej brak rozciągliwości) kijem to i kij musi być miększy bo inaczej ryby lubią spadać. Tak ja łowię i mi się sprawdza, oczywiście nie łowię całkowicie miękkim kijem tylko odpowiednio miękkim. Ty łów tak by Ci to pasowało i było bezpieczne dla ryb bez względu na to co jeden z drugim wypisuje w internecie i jak łowi w realu. Co pasuje jednemu nie musi pasować Tobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts