Jump to content

Rekordowe ryby forum dlaRyb sezonu 2019

Tench_fan
 Share

Recommended Posts

Rekordowe ryby forum dlaRyb sezonu 2019

Pokłosiem  zabawy-rywalizacji w Pucharze Fundacji dlaRyb, w mej głowie powstała myśl o prowadzeniu równolegle do niej, ewidencji największych ryb sezonu 2019

W podobnym kierunku zmierzał Grześ @Grzes77 

Jako "nominowany" do wcielenia w życie pomysłów przedstawiam propozycję.

Oto jej zarysy, które na tą chwilę przyjmę jako wstępne założenia :

1. Udział w tej zabawie biorą zarejestrowani członkowie forum dlaRyb

2. Brać mogą wszystkie osoby, niezależnie od tego czy uczestniczą w rywalizacji pucharowej, czy też nie.

3. Zgłaszamy wszystkie gatunki wyszczególnione w Regulaminie Pucharu fundacji dlaRyb, z dodatkowymi zmianami tj:

a) ewidencja obejmować będzie obydwa gatunki karasia - srebrzystego oraz pospolitego ( zwanego potocznie "złocistym")

Zostaną one potraktowane oddzielnie.

b) dodatkowo na potrzeby tej zabawy uwzględni się krąpia, rozpióra i jesiotra.

4. Aby ryba została uwzględniona musi być uwieczniona na zdjęciu, koniecznie opatrzonym datą ( godzina w tym konkretnym wypadku nie jest konieczna)

Fotografowana ryba powinna znajdować się na zdjęciu z miarą, która w sposób nie budzący wątpliwości pozwoli odczytać długość ryby.

5. Pod uwagę będą brane ryby spełniające powyższe kryteria.

Zgłoszenia ryb z gatunków krąp, rozpiór oraz jesiotr proszę dokonywać w tym wątku.

Ta sama sytuacja dotyczy innych pozostałych gatunków, o ile zgłaszający nie uczestniczy w rywalizacji pucharowej.

6. Pod uwagę wezmę okres począwszy od 1 marca 2019 roku.

Ewidencja/ zabawa na największą rybę sezonu ( dla danego gatunku) trwać będzie do zakończenia tego roku.

7. Wykaz będzie obejmował po 3 największe ( biorąc pod uwagę długość) ryby z każdego gatunku ( będącego przedmiotem tej zabawy/ewidencji), z podaniem danych łowcy.

8. Bieżący "ranking" będzie aktualizowany po zakończeniu każdego pełnego tygodnia.

Przykład :

Płoć : 1m. 33 cm - @Splot

2m. 32 cm - @Grendziu

3m. 31 cm - @elvis

Możliwa jest również sytuacja :

Płoć : 1m. 33 cm - @Splot i @Grendziu

3m. 32 cm - @elvis

Także taka :

Płoć : 1m. 33 cm - @Splot

2m. 32 cm - @Grendziu

3m. 31 cm - @elvis , @ArekH, @Grzes77

Na tej samej zasadzie dla każdego zgłoszonego gatunku.

To ile ich będzie trudno teraz określić. Nie spodziewam się raczej belon, dorszy itp.

9. Długość będzie uwzględniana w oparciu o zdjęcie z miarą, i nie budzące wątpliwości (czytelność)

Pomiar będzie odczytywany z dokładnością do 1 cm. Długość przekraczająca pełny cm, będzie "zaokrąglana w dół".

W przypadku wątpliwości i różnicy zdań między prowadzącym zabawę/ewidencję, czyli mną ( @Tench_fan ) a łowcą, głos ostateczny ma @Grendziu i on będzie stanowił

"organ odwoławczy" :D Jego opinia będzie wiążąca dla każdej ze stron.

Jako jeden z pomysłodawców, bo  w podobnym kierunku zmierzał Grześ @Grzes77 zdecydowałem się na pewną formę sponsoringu - przyznanie nagród

Jak miałoby to wyglądać.

Na koniec roku powstanie zestawienie na wzór powyższego przykładu, dla każdego gatunku oddzielnie.

Wśród zwycięzców poszczególnych kategorii ( tj. gatunków) rozlosujemy nagrodę pieniężną (główną) o wartości 100zł ( którą to przekażę wylosowanemu zwycięzcy)

Niewylosowane osoby z miejsc pierwszych, oraz pozostałe osoby z miejsc 2 i 3 będą losowane do nagród w wysokości 50zł,  których będzie 4.

Nie będzie mieć znaczenia, czy ktoś jest zwycięzcą w jednej, czy wielu kategoriach ( gatunkach). Jeden los :D

Zatem dla jasności całość kwoty którą wyłożę to 300 zł.

Nagrody bardzo symboliczne, ale chodzi o zabawę, nie zależy mi na "łowcach nagród" na naszym forum

Z oczywistych względów w losowaniu nagród pieniężnych nie będę brał udziału B|, choć będę się starał pojawić na listach i trafić na któreś "podium".

Jak miałaby wyglądać procedura samego losowania jeszcze nie wiem.

Jest stronka do generowania losowego liczb, z której korzysta kolega Robert z SiG w przypadku losowania kalendarzy, które tam

można otrzymać w błyskawicznych minikonkursach. Część osób zna ten aspekt mojej forumowej aktywności na forum SiG.

Co do "medali" o których wspominał Darek to może być ich całkiem sporo.

Nie wiem czy fundację będzie na to stać :D

Ps. w tym tygodniu postaram się przygotować zestawienia w oparciu o okres od 1 marca do 7 kwietnia włącznie.

Każde następne aktualizacje po każdym pełnym tygodniu.

W trakcie będą napływały "zgłoszenia" od osób nie biorących udział w Pucharze i jednocześnie będę starał się śledzić wyniki zawodów live.

• Like 9

Na dzień 09.04 sytuacja wygląda następująco :

5cad21c184aeb_Rekordowerybysezonu-nadzie09_04.jpg.23af213514caa7b3e32d86d932cdc62a.jpg

W przypadku wątpliwości proszę o wiadomość PW. Jeśli coś mi umknęło, jest jakaś nieścisłość.

Ten wątek służy do zgłaszania rybek z gatunku krąp, rozpiór, jesiotr oraz pozostałych dla osób nie biorących udziału w wirtualnych zawodach.

Automatycznie będę przeglądał wątek z wynikami z Pucharu live i proszę tu tego nie wrzucać, nie dublować. :D

Wszelkie inne wątki, typu wyniki znad wody, wątki autorskie itd nie będą stanowiły zakresu moich poszukiwań.

Edited by Tench_fan
  • Like 7

• Administrators

Radek z tego co pamiętam to moje amury miały odpowiednio 68 i 70cm, chyba, że źle pamiętam. Proszę o weryfikację i sprawdzenie :champagne-2010:

@Grendziu Darku ;) Jak sobie życzysz mogę skorygować na 70 cm :D

To bardzo miło z Twojej strony, że jesteś taki koleżeński.

Dnia 4.04.2019 o 20:04, Grendziu napisał:

Takie tam 78cm. :221_see_no_evil:

obraz.png.10d4787d9b4c4405d02383da75a8609d.png

• Kotwic pinned this topic
  • Administrators
33 minuty temu, Tench_fan napisał:

@Grendziu Darku ;) Jak sobie życzysz mogę skorygować na 70 cm :D

To bardzo miło z Twojej strony, że jesteś taki koleżeński.

obraz.png.10d4787d9b4c4405d02383da75a8609d.png

No hmm, może faktycznie mam słabą pamięć, gorszą niż myślałem ¬¬