Bebzon Posted July 4, 2019 Share Posted July 4, 2019 Chodzi za mną kociołek. Taki żeliwny, na ognisko. Na posiadówy, głównie te wędkarskie. Może ktoś posiada i da parę rad, bo nie wiem, czy: 1. Emaliowany od wewnątrz, czy nie? 2. Z trójnogiem do wieszania, czy bez? Bo dokręcane nóżki to mus. 3. Zasada: ile pysków do szamy, tyle litrów pojemności kociołka ma rację bytu? A gdybyście jeszcze podali jakieś konkretne propozycje, ewentualnie sprawdzone przepisy, to byłbym kontent. PS. Poczytałem pana neta. Rady rodem z RODos są fajne, ale mało styczne z takim traperskim podejściem. No, nie wyskoczę do spiżarni po cukinię w sukience z ząbków marchewki, okraszonej woalem cebulki, z lekką nutą aromatu oliwek przełamanych smakiem niedojrzałego agrestu. Ewentualnie mogę doprawić pokrzywą albo sklepanym komarem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted July 4, 2019 Share Posted July 4, 2019 Wszystko opieram na własnym doświadczeniu w gotowaniu ale nie traperskim tylko dobrze przygotowanym, wszystkie składniki kupione z dobrych źródeł. Gotowanie przemyślane i przygotowane czytaj nie traperskie, w DUŻYM kotle. 1. Tak. 2. Bez wieszania - kociłek jest duży to i stelaż ciężki oraz duży czyli niewygodny w transporcie a sam kociołek swoje waży. 3. Zależy co chcesz robić jak klasycznie boczek, kapustę czy inne wywary typowo kociołkowe to im większy tym lepszy ale trzeba mieć umiar, ja robiłem jedzenie na 20 osób więc wiesz Było syto dla każdego Licz się z tym, że każdy chce zjeść a każdy szczególnie przy ognisku i miłym towarzystwie. Przepisy: głownie z internetu na boczki, gulasze i inne takie specjały ale przepis nie jest najważniejszy, najważniejsze są dobre składniki i pilnowanie kociołka. No i nie zapominajmy o atmosferze. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 4, 2019 Administrators Share Posted July 4, 2019 Żeliwny i na nogach. Mam i ja. Polecam 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol w Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 Taki mamy taki w kole bodajże 16l. Na 12-14 chłopa styka jadła. Co do przepisu jaki znam najprostszy to cebula duszona z kiełbasą. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted July 5, 2019 Author Share Posted July 5, 2019 Dzięki za odpowiedzi - jutro stacjonarne oględziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.